kurkuma

A kurkuma a legtöbb ember szerint csupán egy narancssárga fűszer, amit hozzáadhatunk a curry-hez, vagy megfűszerezhetjük vele a rizst, hogy annak csodálatos sárga színe legyen. De ez a növény jóval többet tud adni, mint amit első ránézésre gondolnánk.

A legújabb kutatások kimutatták azt, amit Dél-Ázsiában már évezredek óta tudnak: a kurkuma rengeteg egészségügyi előnnyel rendelkezik. Használhatjuk például a demencia és a rák megelőzésére egyaránt.

Szóval miért is olyan jó az egészségünknek a gyömbérek családjából származó kurkuma?

A kulcs összetevője a kurkumának a kurkumin, ettől kapja a szép narancssárga színét is. Évezredekig használták az ajurvéda, az unani és a siddha gyógykészítményekhez. Csupán csak nem olyan régen fedezték fel az összefüggést a kurkumin és a rákmegelőzés, meg a demencia között.

Rák és Alzheimer-kór

Hogyan képes a kurkuma megelőzni a különböző betegségeket, például a rákot?

A kurkuma segít az egészséges sejteknek a szabadgyökök elleni harcban. A kurkumin megállítja azokat az enzimeket, amik potenciálisan elrákosodhatnak. Tanulmányok bizonyítják, hogy a kurkumin képes a rák mennyiségét és nagyságát is csökkenteni, de a kialakulás megakadályozásában is fontos szerepet tölthet be. Fontos megjegyezni, hogy az említett tanulmány során állatokon végeztek kísérleteket, de egy 2006-os tanulmány megmutatta, hogy a kurkumin az embereknél is képes a rákmegelőzésre.

Ami az Alzheimer-betegséget illeti, sok tudós úgy gondolta, hogy a kurkuminban taláható antioxidánsok és a gyulladácsökkentő hatások olyan erősek, hogy képesek lebontani az Alzheimer-kórt okozó amiloid plakkokat. Ha az erek tiszták, több oxigént képesek táplálni az agyba és ez jelentősen javíthatja az általános agyműködést.

További egészségügyi előnyök

Az állatokon végzett tanulmányok során felfedezték, hogy a kurkumin segít csökkenteni a koleszterinszintet és megállítja az artériákat blokkoló plakkok kialakulását. A gyulladáscsökkentő tulajdonságok lehetővé teszik a kurkumin számára, hogy segítsen kezelni olyan betegségeket, mint a gyulladásos bélbetegség, a szklerózis multiplex és a szemgyulladás. Ezeken kívül harcol a megfázás és az influenza ellen, elősegíti az egészséges emésztést, csökkenti a puffadás tüneteit és segíthet a cukorbetegségben szenvedőknek a glükóz-kontroll javításával.

Úgy tűnik, a kurkuma nagyon közel áll a csoda-fűszer elnevezéshez. Arany a minőségében és a színében is.

Igyekezz minél több kurkumát fogyasztani, és különösebb erőveszítés nélkül őrizheted meg az egészséged.

Ha nem eszik olyan ételeket, amihez jól illik a kurkuma íze, használja kiegészítőként, készíthet belőle például teát is.

KURKUMA ITT RENDELHETŐ >>>

Forrás: naturhirek.hu