Szeretnéd tudni, mi tart valójában életben? Mi az, ami az idegrendszer és a szív működésétől kezdve a vérkeringésen át az izmok összehúzódásáig meghatároz téged?

Eláruljuk: az ELEKTROLITOK. Ahhoz képest, hogy ezek nélkül nem tudnál életben maradni, méltatlanul kevés szó esik róluk a közbeszédben. Az alábbi cikkben ezt a mulasztást pótoljuk. Bemutatjuk, hogyan és hányféle módon járulnak hozzá az optimális emberi működéshez

 

Mi az elektrolitok szuperképessége?

Ha jófej volt a kémiatanárod, már gimiben is találkozhattál az elektrolit fogalmával. Tudod, van az a látványos kísérlet, amikor a desztillált (ásványi anyagoktól mentes) vízhez elektrolit port teszel, és ennek hatására hirtelen világítani kezd egy izzó.

Az egész varázslat lényege röviden: az elektrolitok vízben oldódó, elektromos töltéssel rendelkező ásványi anyagok. Név szerint a kálium, nátrium, magnézium, kalcium, foszfát, klorid és a bikarbonát tartozik ide.

De mi köze ezeknek az emberi testhez és az optimális működéshez? Elég sokan a hidratáció kiegészítőjeként tekintenek az elektrolitokra, ami nem is áll olyan távol a valóságtól.

Ahhoz, hogy elérd a saját teljesítőképességed határát, elengedhetetlen a megfelelő – elektrolitokkal kiegészített – folyadékbevitel.

De nem csak a hidratáció a lényeg. Az elektrolitok szuperereje valójában abban rejlik, hogy szinte az összes olyan háttérfolyamatot támogatják, ami életben tart minket.

 

A 2 legfontosabb elektrolit 2 legfontosabb feladat

Kezdjük el kibontani az előző gondolatot! Először is tisztázzuk, hogy a fent említett ásványi anyagok közül főleg a nátriumról és a káliumról fogunk beszélni, mivel ezek töltik be leginkább az elektrolitok fő funkcióit.

Ezen kívül fontos megérteni azt is, hogy ezek az ásványi anyagok idővel távoznak, kiürülnek a szervezetünkből, tehát folyamatosan pótolnunk kell őket. Az elektrolitok pótlása diétával és étrendkiegészítőkön keresztül is megvalósulhat. A nátrium a legegyszerűbben a sóbevitel növelésével, míg a kálium az olyan zöldségek fogyasztásával, mint a spenót vagy a kelkáposzta.

A nátriumnak és a káliumnak két elsődleges feladata van az emberi szervezetben:

  1. a testben lévő vízháztartás egyensúlyának szabályozása
  2. lehetővé teszik a sejtek közötti kommunikációt (amely az általuk létrehozott elektromos töltés hatására jön létre, ettől működik pl. az idegrendszerünk)

A hidratáció nem csak a folyadékbevitelről szól

Amikor az optimális vízháztartásról beszélünk, sokszor elfelejtjük, hogy a testünkben zajló folyamatok nagyrészt nem tudatosan befolyásolhatóak. Ha például túl kevés folyadék van a szervezetünkben, akkor az antidiuretikus hormon (ADH) hatására a vesénk kevesebb vizet bocsát ki, így csökken a termelődő vizelet mennyisége. Alacsony ADH-szint esetén viszont épp ellenkezőleg: azon kaphatjuk magunkat, hogy 10 percenként vécére rohangálunk.

Három tényező befolyásolhatja mégis a víz egyensúlyát a szervezetben:

  1. mennyi vizet iszol
  2. mennyi elektrolitot viszel be a szervezetedbe
  3. mennyi vizet és elektrolitot veszítesz útközben

Ezek közül az elsővel van a legkönnyebb dolgunk: ha szomjas vagy, a szervezeted jelez, hogy igyál! A második tényezőhöz annyit segítünk, hogy napi 3 g nátriummal és 4,7 g káliummal érdemes kezdeni az elektrolitok bevitelét, de ha sokat izzadsz vagy ketogén diétán vagy, akkor neked biztosan több elektrolitra lesz szükséged.

Most térjünk át a nátrium és a kálium másik fontos funkciójára!

 

A nátrium / kálium egyensúlyról röviden 

Kezdjük az alapokkal: a kálium sejten belüli, a nátrium sejten kívüli elektrolit. A testünk úgy működik, hogy a sejtek a káliumot befelé, a nátriumot pedig kifelé pumpálják. (Ezért is nevezik ezt a folyamatot “nátrium-kálium pumpának”.)

Ha ez nem lenne, az idegrendszerünk nem dolgozna rendesen, az izmaink nem tudnának összehúzódni és még a vízháztartásunkat sem tudnánk szabályozni. Vagyis meghalnánk.

A jó egészségi állapothoz elengedhetetlen a kálium és nátrium bevitele közötti egyensúly. Manapság az átlagos, nyugati étkezéshez szokott emberek túl sok nátriumot fogyasztanak, míg káliumból túl keveset. Ez alapján azt mondhatjuk, hogy a káliumbevitel növelése fontosabb, mint a nátrium csökkentése.

 

Még 7 “apró” érv az elektrolitok mellett

Ha eddig nem győztünk meg, csak szólunk: még rá tudunk tenni egy lapáttal. A következő részben arról lesz szó, hogyan befolyásolják az elektrolitok az energiánkat, a szívünk egészségét vagy az immunrendszerünket. Ha már itt tartasz, mindenképp olvass tovább!

 

#1: Energiaszint

Már volt róla szó korábban, ezért csak egy gyors ismétlés: az elektrolitok energikussá tesznek. Egyrészt fontos szerepük van abban, hogy a táplálék formájában bevitt energiából adenozin-trifoszfátot (ATP) hoznak létre, ami a sejtek legfontosabb energiaforrása.

Másrészt a “nátrium-kálium pumpa” által az idegrendszerünk működését is lehetővé teszik. És végül még egy érdekes tény a hidratációról: ha elektrolit nélkül viszel be hirtelen sok folyadékot, az gyakran fáradtságot és kimerültséget okoz.

 

#2: Edzésteljesítmény

Tudtad, hogy a profi sportolók akár 7-10 g nátriumot is elveszíthetnek sportolás közben? Ha ezt nem pótolják, az a teljesítményük rovására megy. Gyakran elő szokott fordulni, hogy edzés után csak a folyadékot pótoljuk, ami egy súlyos problémához, az úgynevezett hyponatremiához (sóhiány) vezethet.

Érdemes megjegyezni: a bőséges vízfogyasztás önmagában nem biztos, hogy elég a hidratáció szempontjából. Az elektrolit-egyensúly megtartása a lényeg!

 

#3: A szív egészsége

A kutatások ezen a téren is egyértelműen fogalmaznak: a kálium, a nátrium és a magnézium deficitje mind hozzájárulhatnak a szív-és érrendszeri problémák kialakulásához. Különösen fontos ebben a tekintetben a kálium szerepe, mivel ennek hiánya bizonyítottan magas vérnyomást eredményez. És mint tudjuk, a magas vérnyomás pedig nagyobb valószínűséggel okozhat infarktust.

 

#4: Mentális egészség

Az elektronok idegrendszerben betöltött szerepét már tisztáztuk. Különösen a nátrium kritikus jelentőségű a mentális egészségünk szempontjából, hiszen ha a nátriumszint túl alacsony, az agy vízzel duzzad fel és ennek következtében neurológiai tünetek sora alakulhat ki a szervezetünkben.

 

#5: Hangulat

Szorosan az előző ponthoz kapcsolódik, hogy az elektrolitok az általános közérzetünkre és hangulatunkra is befolyással bírnak. A magnézium esetében például már sokszor kimutatták, hogy segít a szorongás és a depresszió ellen.

 

#6: Immunrendszer

Az idegrendszer mellett az immunrendszer működtetésében is elengedhetetlen szerepe van a nátriumnak és a káliumnak. Utóbbi a gyulladáscsökkentésben jelentős, előbbivel kapcsolatban pedig változóak a kutatási következtetések, de egyes kutatások szerint antimikrobiális hatása van és a rákos sejteket is elpusztíthatja.

 

#7: Hormonok

Végül de nem utolsó sorban a hormonokkal is összefüggésben állnak az elektrolitok, bár ez is egy frissen kutatott területnek számít. De jöjjön azért néhány tény:

  • Az alacsony nátriumszint növeli a stresszhormonok, például a kortizol mennyiségét a szervezetben.
  • A nátrium hiánya miatt aldoszteron keletkezik. Ez a hormon megemeli a vérnyomást.
  • A pajzsmirigy-alulműködést is összefüggésbe hozták a kutatások az alacsony nátrium és kálium szinttel.

 

Hogyan pótolhatod az elektrolitokat?

Az optimális hidratáció fenntartásához és az ásványi anyagok pótlásához mi a Puhdistamo elektrolit italport ajánljuk, ami tökéletes kiegészítő (akár ketogén diéta mellett is). Egy shakerben összerázva remek edzőtárs, amit akár sportolás közben, edzés után vagy lefekvés előtt is fogyaszthatsz, mivel gyorsítja a regenerációt, javítja az alvás minőségét.

Ami pedig a piacon kapható más elektrolit italporok fölé emeli, az az a tény, hogy az esszenciális elektrolitokon kívül C-vitamint is tartalmaz a gyorsabb és hatékonyabb felszívódás érdekében, illetve egy Celtic Sea Salt nevű nyomelem-keveréket a még teljesebb hidratáló hatásért.

Fogyassz reggelente elektrolit italport, és erősebbnek, akár perceken belül energikusabbnak fogod érezni magad, mint eddig valaha!

Források:
Robb Wolf: What Electolytes Do For You – Sodium-Potassium Pumps and Fluid Balance, https://science.drinklmnt.com/electrolytes/what-electrolytes-do-for-you/
Dr. Eric Berg DC: This is What Happens When You Run Out of Electolytes, https://www.youtube.com/watch?v=TI39SNPie_M