Miért alakulhat ki a migrénes fejfájás?

A tudósok szerint összefüggés van bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya és a migrénes fejfájás kialakulása között. Azt is jelzik, hogy ezen tápanyagok fogyasztása, pótlása enyhítheti a tüneteket.

Például a D-vitamin, a riboflavin és a magnézium egyaránt hasznos lehet a migrénes fejfájásban szenvedők számára.

A migrén egy gyakori állapot, amely súlyosan befolyásolhatja az emberek jólétét, munkáját és társadalmi interakcióit. Vannak, akik nem tolerálják a migrénes fejfájás elleni gyógyszerek mellékhatásait, mások pedig természetesebb megközelítést szeretnének kipróbálni a tünetek enyhítésére.

Az emberek étrendjük, életmódjuk és egyéb tényezők miatt hiányt szenvedhetnek bizonyos tápanyagokból, amelyek érzékenyebbé tehetik őket a migrénes rohamokra.

Ebben a cikkben olyan tápanyagokat vizsgálunk meg, amelyek segíthetnek a migrénes fejfájásban és migrénes epizódokban szenvedőknek. Olyan életmód-stratégiákat és terápiákat is javaslunk, amelyekkel megpróbálhatod enyhíteni tüneteket.

1, D-vitamin

Egy 2020-as felülvizsgálat szerint a D-vitamin-kiegészítés előnyös lehet a migrénes fejfájás esetén, különösen a D-vitamin-hiányban szenvedőknél.

A D-vitamin összetett kölcsönhatásban áll az anyagcserével, a hormonokkal és a génekkel, amelyek befolyásolják a szervezet érzékszervi információfeldolgozási képességét és a migrénes fejfájás valószínűségét.

Egy áttekintés szerzői szerint a D-vitamin elnyomja a gyulladást és a nitrogén-oxidot, befolyásolja a neurotranszmitterek felszabadulását, és hatással lehet a fájdalomra. Ezek olyan mechanizmusok, amelyek hiány esetén hozzájárulhatnak a migrénes fejfájáshoz.

A testednek D-vitaminra van szüksége a magnézium felszívódásához, és mivel a magnéziumhiány is hozzájárulhat a migrénes fejfájáshoz, a D-vitamin hiánya tovább növelheti a migrénes epizódok kialakulásának valószínűségét.

2, Magnézium

A magnézium szorosan együttműködik a szervezetben a D-vitaminnal, így mindkét tápanyag nélkülözhetetlen lehet a migrénes fejfájás megelőzésében.

A kutatások erős bizonyítékokat mutatnak a magnézium és a migrén közötti kapcsolatra, valamint ennek az ásványnak a fájdalomcsillapító hatásaira.

A magnéziumnak továbbá szerepe van az idegi ingerület átvitelben, és védelmet nyújt az idegsejtek túlzott gerjesztésével szemben. Ezek a tulajdonságok lehetnek azok, amelyek révén a magnézium védelmet nyújt a migrénes fejfájás ellen.

3, Riboflavin

A B2-vitamin, más néven riboflavin egy alapvető tápanyag, amely segíti a sejtjeinkben lévő mitokondriumokat az energiatermelésben. Mivel egyes kutatások a mitokondriumok működési zavarát a migrénnel hozza összefüggésbe, a riboflavin pótlása segíthet megelőzni azokat.

Egy 2017-es áttekintés szerint öt klinikai vizsgálat mutatta ki a riboflavin pozitív hatását a migrénes epizódok megelőzésében felnőtteknél, négy vizsgálat pedig vegyes hatást mutat a gyermekek és serdülők esetében.

Ezenkívül egy randomizált, kontrollos vizsgálat azt sugallja, hogy 400 mg riboflavin, 600 mg magnézium és 150 mg Q10 koenzim kombinációja, valamint egy multivitamin 3 hónapon keresztül történő alkalmazása jótékony hatással lehet a migrénes tünetekre és a betegségteherre.

4, Q10-koenzim a migrénes fejfájás ellen?

A riboflavinhoz hasonlóan a Q10 koenzimnek is alapvető szerepe van az energiatermelésben a mitokondriumokban, a sejtek energiahordozóiban.

Egy 2018-as áttekintés azt mutatja, hogy a koenzim Q10 kiegészítés segíthet megelőzni a migrénes fejfájást. A tudósoknak azonban további vizsgálatokat kell végezniük, mielőtt megelőző kezelésként javasolnák.

Mi a migrénes fejfájás?

A migrén egy gyakori fejfájás, amely legyengítheti és befolyásolhatja valaki életminőségét. A Migraine Research Foundation szerint a migrén a harmadik legelterjedtebb betegség világszerte, a lakosság 12%-át érinti, beleértve a gyermekeket is.

Így magyarázzák a migrénes fejfájás két fő típusát:

Migrén aura nélkül: 4-72 órán át tartó, visszatérő fejfájás, melynek jellemzői: mérsékelt vagy erős fájdalom, a rutinszerű fizikai tevékenység, például séta vagy lépcsőzés hatására súlyosbodó fájdalom, hányinger, fény- vagy hangérzékenység.

Migrén aurával: 5-60 percig tartó, visszatérő rohamok, fokozatosan kialakuló aurás tünetekkel, beleértve a látási, érzékelési, motoros vagy beszédzavart és fejfájást.

A migrén kiváltó okai lehetnek bizonyos ételek vagy környezeti ingerek, például az időjárás vagy a szagok. A tünetek bizonyos gyógyszerek szedésekor is előfordulhatnak, vagy ha valaki kiszáradást, stresszt vagy fáradtságot tapasztal.

A vitamin- és ásványi anyag-hiány hozzájárulhat a migrénes fejfájás kialakulásához, és a tápanyagszintet javító kiegészítők segíthetnek egyeseknél.

Tippek a rutin változtatásokhoz és terápiákhoz

Vannak olyan életmód-stratégiák és terápiás megközelítések, amelyeket otthon is kipróbálhatunk.

A Migrénkutatási Alapítvány szerint az emberek kipróbálhatják az alábbi életmód-stratégiákat:

  • rendszeres alvás- és étkezési rend fenntartása minden nap
  • folyadékpótlás
  • rendszeres, alacsony terheléssel járó testmozgás
  • az egészséges testsúly fenntartása
  • migrénes napló vezetése és a kiváltó okok feljegyzése
  • a stressz kezelése relaxációs technikákkal, légzőgyakorlatokkal és meditációval.

Hatásos lehet még:

  • jóga
  • tai chi
  • akupunktúra
  • fizikoterápia
  • masszázs
  • kognitív viselkedésterápia (CBT)

Összegzés

A migrén okai és kiváltói összetettek lehetnek, és számos tényezőt tartalmazhatnak, például:

  • bizonyos élelmiszerek
  • feszültség
  • alváshiány
  • környezet
  • bizonyos tápanyagok hiánya

A D-vitamin hiányában szenvedőknek előnyös lehet a kiegészítés, és a kutatók azt mutatják, hogy a magnézium és a riboflavin szintén hatékonyan segítheti a migrénes fejfájást. Ezenkívül a Q10 koenzim segíthet enyhíteni a migrénes tüneteket.

Az olyan életmód-stratégiák, mint a stresszoldás, a testmozgás, a megfelelő alvás és az olyan terápiák, mint a jóga vagy az akupunktúra, segíthetnek megelőzni vagy enyhíteni a migrénes tüneteket.

Forrás: www.vitaking.com