Túl gyakran érzi magát fáradtnak? A fáradtság 10 valószínű oka közül Önnél, melyik az igazi ok?

Összegyűjtöttem a saját betegeim esetében mit találtunk a leggyakoribb tíz okának az indokolatlanul alacsony energiának. Ha ezek közül akár egy is fennáll, minden nap fáradtnak fogja érezni magát még akkor is, ha egész nap pihent és nem csinált semmi fárasztót.

1. Vérszegénység – a sejtek oxigén hiánya

Sokkal gyakoribb, mint azt egyáltalán diagnosztizálnák. A vér vörösvérsejt számának és hemoglobin szintjének “normálértéke” úgy van meghatározva, hogy aki annak alsó tartományában van, gyakorlatilag vérszegény. Erre azonban senki nem figyelmezteti időben, pedig a kezelése roppant egyszerű az esetek legnagyobb részében. Én minden esetben a spirulina algát adom a betegeimnek, de számos jó minőségű vas és b12-vitamin tartalmú étrendkiegészítő is alkalmas arra, hogy ezt a problémát megoldjuk.

2. Pajzsmirigy hormonok – lassú anyagcsere

A pajzsmirigy-hormonok szabályozzák a szervezetünk anyagcsere funkcióit, beleértve azon képességét, hogy az élelmiszerből energiát állít elő. Hiányuk (pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis)) számtalan nem feltűnő és legtöbbször nem specifikus tüneteket okoz, amelyeknek gyakran nem tulajdonítunk jelentőséget, vagy figyelmen kívül hagyjuk. Az egyik a tünet a fáradtság. Az egyéb tünetek közé tartozik a súlygyarapodás, a székrekedés, az, hogy nem tűri valaki a hideget, és a száraz bőr. Egy vérvizsgálat igazolhatja a pajzsmirigy hormonok (T3 és T4) és a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) aránytalanságát vagy alacsony szintjét, amit hatékonyan lehet “gyógyítani” étrendi változtatásokkal.

3. Eleget alszik, mégsem úgy érzi?

Van aki alszik 8-9 órát mégis fáradt és álmos már délelőtt. Ennek leggyakoribb oka az, hogy az alvás minősége rossz. Ha aludt valaha olyan ember mellett, akinek kihagy a légzése alvás közben, akkor tudja miről beszélek. Az alvási (apnoe) szindróma, a leggyakoribb ún. alvás-ébrenlét zavar, vagy alvásfüggő légzészavar. Ráadásul egy ilyen problémával küzdő, horkoló ember mellett alvó, egyébként egészséges sem tudja kipihenni magát. Létezik orvosi megoldás is a problémára, ami a légutak átjárhatóvá tételén alapszik, de tapasztalatom szerint pár kiló felesleges testsúly leadása is megoldja a legtöbb esetet.

4. Haszontalan cukor a vérben

Miközben a cukor adná az energiát a sejteknek, a diabétesz kezdeti fázisában éppen az történik, hogy a vérben lévő cukor nem tud bejutni a sejtekbe. Az eredmény olyan fáradtság amit “cukorblues” néven ismerünk és újabb cukor elfogyasztására sarkall. A vége egy öngerjesztő folyamat amiből a kiutat az étrend és életmód teljes megváltoztatása jelent csak.

5. Szellemi vagy elmebeli tényezők

Számos olyan emberrel kerülünk kapcsolatba egy nap, aki elszívja az energiánkat. Nem a testi hanem a szellemi energiánkat. Elég egy riporterre gondolni aki elmondja félóránként hol és ki és kit erőszakolt meg vagy rabolt ki. Vannak emberek akiknek a társasága vagy a puszta jelenléte azt okozza, hogy nem csak szellemileg, de egy idő után testileg is kimerültnek érezheti magát valaki. Néha elegendő az, hogy eltérít a célunktól vagy leértékeli azt amit csinálunk. Az eredmény: másnap nem lesz kedvünk felkelni. 
Egy friss holttest és egy életteli ember közt alig van különbség fizikailag. A jelentős különbség az életerő (vagy nevezzük akárhogy) eltávozása a testből. És ezt nem csak azzal lehet elérni, hogy homlokon lőjük egy fegyverrel, hanem azzal is, ha naponta egy picit lecsapolunk az életenergiájából azzal, hogy nem vesszük észre milyen finom vacsorát teremtett a család számára.

6. Titokban élősködők

Nem csupán egyes embertársaink élősködhetnek rajtunk. A mai városlakók immunrendszer olyan hitvány állapotban van, hogy vígan elélnek bennük/rajtuk gombák, férgek, vírusok és baktériumok. Néha egyetlen emberen mind a négy kategória.
 Érdekes, hogy a hozzám érkező betegek felének laboreredménye valamilyen gyulladásra utaló magas fehérvérsejt számot mutat, de mikor megkérdezem mit tanácsolt ezzel kapcsolatban az orvosa, azt mondja, semmit. Ez azért lehet, mert az orvosok is megszokták, hogy a betegeik rossz állapotban vannak és ezt tartják természetesnek. Sokszor magának az orvosnak is hasonló eredményei vannak, és ezért nem bírja konfrontálni azt, hogy egy betegséggel áll szemben amikor valakinek a laboreredményeit vizsgálja. Egy sima húgyúti fertőzés, ami nem okoz elviselhetetlen tüneteket, okozhatja a mindennapos fáradtságot.

7.  Mellékhatások tekintetében…

Bizonyos gyógyszerek szintén okozhatnak fáradtságot, mint mellékhatás. Egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, antidepresszánsok, antihisztaminok (allergia elleni gyógyszerek), köztudottan a fáradtságot és álmosságot okoznak. Ne hagyja abba semmilyen gyógyszer szedését orvosa megkérdezése nélkül. Inkább kérdezze meg mikor fog meggyógyulni és már nem kell szednie a szert. A doki esetleg adhat olyan alternatívát ami kevésbé álmosító. Léteznek egészen jó gyógyszerek is.

8. Eleve rossz minőségű üzemanyag

Ugye az nyilvánvaló, hogy az üzemanyag minősége befolyásolhatja bármilyen gép vagy jármű teljesítményét. Gondoljon csak a versenysportban használt olajokra és benzinekre. Miért lenne ez másként a testünkkel, mint gépezettel? 
Adjunk a testünknek elegendő proteint a megújuláshoz, sok egészséges zsírt ami megszünteti a gyulladásokat és vitaminokat bőséges mennyiségben. Szénhidrátként csak összetett szénhidrátot együnk, ami nem lehet cukor vagy liszt. A proteinben és zöldségekben gazdag étrend extrém módon tud javítani valakinek az életenergiáján. Ha olyan multivitamint szed ami a napi ajánlott minimális mennyiség sokszorosát tartalmazza szintén kimeríthetetlenné teszi a szervezetét.

Ne higgyen az ellenpropagandának. A vitaminok nem veszélyesek hanem szükségesek az energikus élethez. A kórházak veszélyesek.

9. Gyenge a szív?

Ha egész nap fáradtnak érzi magát, még a felkelést követő pár órában is, akkor az ok a fenti nyolc közül lehet valamelyik. Minden esetre, ha a fáradtság inkább tűnik fizikai fáradtságnak vagy a láb elnehezedésével kezdődik, akkor célszerű lenne egy orvossal a szívét megvizsgáltatni. Ahogy haladunk a nap során a szív pumpa funkciója csökkenhet és ez utalhat egy fel nem derített szívbetegségre.

10. Túl kevés mozgás

Talán furcsán hangzik Önnek, de a túl kevés mozgás sokkal többször járul hozzá az energiátlan állapothoz mint a rendszeres fizikai aktivitás. A rendszeres és váltózó mértékben megerőltető mozgás arra ösztönzi a testünket, hogy az energiáival hatékonyabban gazdálkodjon. Mondhatnám megszokja, hogy tartalékolni kell és a tartalékokat könnyedén kell tudnia mozgósítani. 
Már napi 10000 lépés is látványosan képes javítani valakinek az energiaszintjén. Szerezzen be egy olcsó lépésszámlálót karácsonyra vagy töltsön le egy ilyen alkalmazást az okostelefonjára és ellenőrizze le, mennyi lépést tesz meg egy átlagos napon. Ha ez nem éri el a heti 70000 lépést, akkor tegyen be pár plusz kört a háztömb körül minden nap.

Forrás: www.naturhirek.hu