A riboflavin második a B-vitaminok családjában. 1933-ban azonosították először a tejből mint egy sárgászöld fluoreszkáló anyagként a neve is innen ered (flavus latinul sárgát jelent). Mint a családban mindegyik, ez is vízoldékony vitamin. Sok tápanyag már természetes állapotában is tartalmazza a B2 vitamint, de egyre vigyázni kell: eléggé fényérzékeny.

Nézzük is meg, hogy a szervezet mely részeire fejti ki hatását.

Anyagcsere és energia

A B2 vitamin a zsírok és szénhidrátok energiává való átalakításában vesz részt. Fontos szerepe van a pajzsmirigy hormontermelésében is, ami az anyagcserét szabályozza. Segítséget nyújthat a fáradtság leküzdésében.

Több természetgyógyász úgy gondolja, hogy a migrénes rohamoknak köze van az agy energiaszintjéhez, a riboflavin fokozza az agysejtek energiaellátását. Ez lehet az oka, hogy hatásos lehet a migrénes rohamok gyakoriságának és erejének csökkentésében. Ehhez esetenként akár 400 mg B2 bevételt is írt a referencia.

Antioxidáns

A B2 vitamin elősegíti az E-vitamin antioxidáns hatását és egy olyan anyag (glutation) termelődésében segít, ami nagyon erősen antioxidáns hatású. Az antioxidánsok segíthetik az immunrendszer működését és védelmet nyújthatnak a sejteket érintő oxidatív stresszel szemben. A sejtek oxidálása gyorsíthatja az öregedést és a rák kialakulására is hatással lehet.

b-vitamin_reklam

Vér és keringés

Vassal együtt szerepet játszik a vörösvértestek képződésében. Vannak akik a sarlósejtes vérszegénység esetén is riboflavint ajánlanak, mert azt tapasztalták, hogy sok ilyen betegnél B2 hiány lép fel.

A B2 vitamin csökkentheti a szívroham vagy stroke okozta sejtkárosodást.

Látás

A B2 vitamin segít a szem zavartalan működésének fenntartásában, mérsékelheti a szem kifáradását.
Védheti a szemlencsét, ezért megelőzheti vagy lassíthatja az idős korban előforduló szürke hályog kialakulását. Ha a családban volt már erre példa érdemes figyelni ennek a vitaminnak a pótlására (25 mg naponta).

Bőr

A B2 vitamin jó hatással lehet a különféle bőrproblémákra, pl.: gennyes pattanások. Különféle bőrpirosodások és rosaceás bőrkiütésre (50 mg). Hiánya pedig a száj sarkában előforduló repedések és fekélyek kialakulásához; vagy a szájban, illetve nyelven kialakult gyulladásokhoz is vezethet.

Idegrendszer

B3 és B6 vitaminnal kombinálva a B2 vitamin számos idegrendszeri problémára lehet jó hatással pl.: zsibbadtság és bizsergő érzés elmulasztására, sclerosis multiplex, epilepszia vagy az Alzheimer-kór tüneteinek enyhítésére. De segíthet még a stressz és szorongás kezelésében is.

b-vitamin_reklam

Mennyi az annyi?

A riboflavin napi ajánlott adagja férfiaknál 1,3 mg, nőknél pedig 1,1 mg. A referencia szerint ez a mennyiség arra elegendő, hogy a legáltalánosabb elváltozásokat megelőzze. A stressz, erősebb fizikai igénybevétel, túlzott alkohol fogyasztás vagy a fogamzásgátlók szedése megnövekedett B2 vitamin szükségletet eredményezhet. Az időseknél gyakrabban fordulhat elő hiány állapot, mivel a kor előre haladtával nagyobb szükség van rá.

Terhesség alatt különösen érdemes odafigyelni a bevitelre, mert hiánya esetén sérülhet a magzat.

A speciális esetekhez leírt referenciákban megemlített mennyiséget érdemes arányosan a többi B-vitaminnal együtt emelni, mert együtt kiegészítik egymást. Például a B2 vitamin segíti a B3 és a B6 vitamin működését.

A B2 vitamint Magyarországon a többi B-vitaminnal együtt komplex formában tudod beszerezni 25-50 mg-os kiszerelésben, külföldön létezik csak B2 vitamint tartalmazó termék, rendszerint 100 mg-os formában.

A referenciák többségében kihangsúlyozták, hogy mivel vízben oldódik, nagyon nehezen lehet túladagolni, viszont nagyobb mennyiségben sárgára festheti a vizeletet (de ez egy ártalmatlan jelenség).
Egy cikk viszont beszámolt arról, hogy egyes állatkísérletek során extrém dózisban (minimum 500 mg) retinasérülést okozott.

Napfény hatására könnyen lebomlik, alkohol, és antibiotikum, fogamzásgátló szerek hatására pedig nehezebben szívódik fel.

Természetes forrásai:

  • tejben, sajtokban, joghurtban (30 mg B2 vitaminhoz kb 14 l tejet kell inni)
  • különféle leveles zöldségekben (spenót)
  • májban
  • élesztőben
  • bizonyos gyógynövények (borsmenta, görögszéna, csalán, zsálya)
  • teljes kiőrlésű gabonák (finomított lisztben már nincs, hacsak nem dúsítják)

Figyelmeztetés:

Az itt leírtak csak információ adás céljából születtek. Nem állíthatjuk, hogy az itt szereplő hatóanyagok gyógyhatással rendelkeznének. Kérünk téged, hogy vitaminok, ásványi anyagok vagy gyógynövények szedése előtt mindig konzultálj orvosoddal, főleg ha gyógyszereket is szedsz.


Itt találod a B-vitaminjainkat

források:

Readers`s Digest: Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok
Earl Mindell: Vitamin Biblia
dietless.hu
www.webbeteg.hu
hu.wikipedia.org
naturhirek.hu