A szellemi vitaminként is ismert B1 vitamin (Tiamin) a B-vitamin család legelőször felfedezett tagja. Miután vízoldékony, nem sokáig marad meg a szervezetben, így érdemes naponta pótolni.

Ugyan a modern társadalomban már igen ritkán fordul elő súlyos hiányállapotából eredő betegség a beri-beri (szellemi leépüléssel, izomsorvadással, bénulással majd idegrendszeri károsodással jár), de attól még nem érdemes elhanyagolni, hiszen számos a szervezetben lezajló folyamatban részt vesz és gyors ürülése miatt számos ember szenvedhet kicsi és közepes hiányállapotban.

Anyagcsere és emésztés

A B1 vitamin elsődlegesen a szénhidrát-anyagcserében részt vevő enzimeket segíti. Tehát nagyobb szénhidrát bevitel esetén több tiaminra lenne szükség.

A kolinnal és pantoténsavval együtt megkönnyítheti az emésztési folyamatokat, növeli a savtermelést. Hiánya esetén először étvágytalanság majd a gyomor és bélmozgás lassulása figyelhető meg.

Szív és keringési rendszer

Szerepe van a vérképzésben, ráadásul a szívizom megfelelő működésében (szívbetegeknél fokozhatja a szív erejét). Szívbeteg emberek gyakran kapnak vízhajtókat, hogy tehermentesítsék a szívet. A vízhajtók hosszú távú szedése viszont tiamin hiányt eredményezhet. Azt találták, hogy ilyen eseteknél a B1 vitamin pótlása (naponta 200 mg) 6 hét után jelentős javulást hozhat a szív erejében.

b-vitamin_reklam

Idegrendszer és mentális állapot

Fontos szerepet tölt be az idegsejtek karbantartásában. Folyamatos használata csökkentheti a végtagokban érezhető kellemetlen bizsergő és zsibbadó érzést. Nagy mennyiségben (1000-1500 mg) fogyasztva segíthet a migrénes fejfájás enyhítésében.
Néhány kutató azt feltételezi, hogy a B1 vitamin hiánya mentális panaszokhoz vezethet, mint például az agresszió vagy a depresszió bizonyos fajtája. Szerintük ebben az esetben egy nagyobb adag tiamin pótlás már segíthet. Egy becslés szerint a pszichiátriai osztályra utalt betegek 30% szenved tiamin hiányban.

Vizsgálják azt is, hogy a B1 vitamin serkentheti-e a Alzheimer-kórban szenvedő betegek emlékezőképességét (általában tiamin hiányosak). Egyértelmű bizonyítékot még nem találtak rá, de úgy tűnik, hogy egyes betegek nagyobb dózisra jól reagáltak.

Több kutatás is vizsgálta a tiamin tanulási képességre való hatását. Azt találták főiskolásoknál, hogy ha legalább 2 hónapig napi szinten szedték ezt a vitamint (50 mg) könnyebben ment nekik a tanulás: energikusabbak voltak és világosabban tudtak gondolkodni.
Egy másik kutatás szerint a B1 vitamin hiányban szenvedő gyerekeknél megfigyelt tanulási nehézségek javulhatnak ennek pótlásával és súlyos viselkedési problémák javulásában is segíthet.

Nem mellékes, hogy egyes orvosok az alkohol elvonáskor fellépő mentális tünetek csökkentésére is használják ezt a vitamint.

Mennyi az annyi?

A napi ajánlott adag felnőtteknél 1-1,5 mg, nehéz fizikai munka vagy alkohol használat esetén 2 mg. Érdekesség, hogy a kísérletekben leírt pozitív hatásokat mindig nagyobb dózissal érték el (legalább 50 mg főképp B-komplex formában).
Mivel vízben oldódik nagyon nehéz túladagolni, 3 000 mg/nap tartós szedése okozhat fejfájást, viszketést, álmatlanságot, gyengeséget, ingerlékenységet.

Magyarországon leginkább 50, 100 és 250 mg-os kiszerelésben lehet beszerezni.

Természetes forrásai

100 g élelmiszerben jellemzően:

  • dió, olajos magvak: 100-2000 mcg (napraforgóban van a legtöbb);
  • péksütemények, gabonafélék, tészták: 50-800 mcg;
  • húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 80-800 mcg;
  • zöldség, gyümölcs: 20-300 mcg;
  • tojás: 50-150 mcg;
  • halak: 20-100 mcg;

Ellenségei

Nagyon nem bírja a sütést és főzést és az egyéb tartósító eljárásokat. A felszívódását nehezítik a savlekötők.
A dohányzó, kávét, teát, alkoholt, sok cukrot és vízhajtót fogyasztó embereknél pedig általában hiány mutatkozik a tiaminból.

b-vitamin_reklam

Hogyan használd?

Érdemes étkezés közben bevenni, mert a savas környezet javítja a felszívódást. Nagyobb dózis esetén érdemes több részletben bevenni, mert az egyszerre nagyobb mennyiség könnyen ürülhet a vizelettel.

A hasznosulását elősegítheti még a többi B-vitamin és a C-vitamin ezért érdemes ezeket együtt használni. A túlzott B1 vitamin bevétele felboríthatja a többi B-vitamin arányát, ezért érdemes arányosan, B-komplexként fogyasztani.

Nehéz fizikai munkát végző, vagy komoly stresszek (fizikai vagy mentális behatás) kitett embereknél, várandós vagy szoptató nőknél érdemes emelt dózist használni. Az idős korral romlik a felszívódása.

Figyelmeztetés:

Az itt leírtak csak információ adás céljából születtek. Nem állíthatjuk, hogy az itt szereplő hatóanyagok gyógyhatással rendelkeznének. Kérünk téged, hogy vitaminok, ásványi anyagok vagy gyógynövények szedése előtt mindig konzultálj orvosoddal, főleg ha gyógyszereket is szedsz.

Itt találod a B-vitaminjainkat

források:

Readers`s Digest: Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok
Earl Mindell: Vitamin Biblia
dietless.hu
www.webbeteg.hu
hu.wikipedia.org
naturhirek.hu