Gyakran érzed úgy, mintha kimerültek volna az elemeid? Manapság ez igen sokunknál probléma. Ennek hátterében pedig az egészen kicsi hétköznapid dolgoktól akár a komoly egészségügyi problémák is lehetnek. Nézzük meg ezeket és, hogy mit tehetsz ellene?

Magát a kimerültséget sok esetben a stressz, a szorongás, a depresszió, vagy az immunhiányos állapot miatti fertőzések okozzák.
Ezen kívül itt van a cukorbetegség, a hormonok termelésének zavara, úgy mint a mellékvese és pajzsmirigy problémák, a máj-, szív- vagy vesebetegség és a vérszegénység is.

Aki huzamosabb ideig érzi a kimerültség tüneteit, annak érdemes kipróbálnia ezeket a vitaminokat és gyógynövényeket, mert sokat segíthetnek. A gyógynövényeket például tea formájában is használhatod, hogy egy kis változatosságot vigyél a sok bogyó mellé :).

1. Ha stressz, akkor B-Komplex. Nyugtatólag hat idegrendszerre és jótékonyan hat az immunrendszerre is. Pozitív hatással van a fehérvérsejtek működésére, ami viszont a baktériumok és a vírusok elleni védekezésben játszik nagy szerepet. Nem utolsó sorban, bizonyos a B12-vitamin pedig segíthet a vas hasznosulásában is.

2. A D-vitaminról már többször is írtunk. Alapvető fontosságú az egészséges csontokhoz, és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ezek mellett ennek hiánya hatással lehet a hangulatunkra és az energiaszintünkre is.

Maga a D-vitamin a bőrünket érő napsugárzás hatására termelődik, viszont vannak páran, akik legtöbb idejüket az UV szűrős ablakok mögött töltik, őket direkt napfény nem igazán éri. Ebből is adódik, hogy többen D-vitamin hiánnyal küszködnek, ami a fáradtság és kedvtelenség egyik oka lehet. Minél kevesebb a napos óra annál inkább kevesebb D-vitamin termelődik a szervezetünkben, ezért is lehet az, hogy ősszel és télen még inkább fáradékonyabbak és kedvetlenebbek (depressziósabbak) vagyunk.

3. A C-vitamin ebből a nézőpontból is fontos, hiszen hozzájárul az egészséges immunrendszer megfelelő működéséhez, és javítja a mellékvese működését, ami a stresszhormon szintjéért felelős.
Többen is mondták, hogy napi 4-5 gramm C-vitamint használnak. Te is kipróbálhatod. Szerintem meg fogsz lepődni, mennyivel energikusabb leszel majd.

4. A magnézium hiánya is okozhat fáradtságot, hiszen több mint 300 szervezetünkben végbe menő folyamathoz kell ez az ásványi anyag. Nem túlzás azt mondani, hogy ez az egyik legfontosabb ásványunk, hiszen több betegség megelőzésében is szerepet játszhat.

5. A vérszegénység is hatással lehet a szervezetünk működésére és bár nem feltétlenül okoz elviselhetetlen problémákat érdemes kezeltetni. Nőknél ez lényegesebben gyakori, hiszen a havi vérzések miatt vashiány léphet fel, ami fáradtság érzésével jár.

Ha folyamatosan gyengének és álmosnak érzed magad, akkor az egy jel lehet a vas hiányára (vagy a rossz beépülésére). Erről amúgy egy egyszerű laborvizsgálattal is meg tudsz győződni. Ha azt tapasztalod, hogy a bőröd kezd fakó sárgássá válni, az már egy komoly tünet, érdemes beszerezni ilyenkor egy korszerű vaskészítményt.

6. Ha kávét fogyasztasz tisztában kell lenned annak vízhajtó hatásáról. Ugyan a kávé élénkítő szerként használjuk, de ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, az káliumveszteséggel járhat, ami megint csak fáradtsággal járhat.

7. Ha a fáradékonyság kezelésére gyógynövényeket keresel, érdemes utána nézned a maca gyökérnek. Magas ásványi anyag, nyomelem és vitamin tartalma segítheti az energiaszint megtartását. Remek gyógynövény a kimerültség ellen, gyakran használják az állóképesség javítására is.
Nagyon előnyös tulajdonsága, hogy képes kiegyensúlyozni, szabályozni, és ha kell serkenteni a hormonokat. Ez férfiaknál és nőknél is egyaránt megfigyelték.

Kimerültség ellen remek alternatíva lehet még a Ginseng is. Régebbi cikkünkben már írtunk erről, de immunerősítésre és az energia fokozására is használták a távol keleti orvoslásban.

8. Az esszenciális zsírsavak is fontosak az immunredszer és az idegrendszer egészséges működéséhez. Ezeknek a zsírsavaknak (főkét az omega-3) az egyik legjobb forrása a hal- illetve a krill olaj. Érdemes lenne hetente többször is fogyasztanunk halat, hogy bejuttassuk a szükséges omega-3 mennyiséget a szervezetünkbe. Ha ez kivitelezhetetlen érdemes egy jó minőségű halolaj vagy krill olaj készítményt keresned.

Sokféle vitamin és ásványi anyag képes segíteni azon, hogy a megfelelő energiaszinttel tudj nekilátni a napi kihívások leküzdésének. Érdemes megnézned, hogy mi az ami neked kellhet, és ez alapján döntened.

 

Az itt leírtak csak információ adás céljából születtek. Nem állíthatjuk, hogy az itt szereplő hatóanyagok gyógyhatással rendelkeznének. Kérünk téged, hogy vitaminok, ásványi anyagok vagy gyógynövények szedése előtt mindig konzultálj orvosoddal, főleg ha gyógyszereket is szedsz.

Forrás:
vitamikiraly.hu