Stresszes az életed? Ezek segíthetnek!

Bár nincs két egyforma ember és két egyforma élethelyzet, a munkahelyi nyomással, az anyagi problémákkal, az egészséggel és a kapcsolatokkal kapcsolatos problémák a legtöbb embernél stresszes helyzeteket okozhatnak.

A stressz lehet akut vagy krónikus, és fáradtsághoz, fejfájáshoz, gyomorproblémákhoz, idegességhez és ingerlékenységhez vagy dühhöz vezethet.

A rendszeres testmozgás, a megfelelő alvás és a megfelelő táplálkozás az egyik legjobb módja annak, hogy szervezeted jobban fel tudja venni a harcot a stresszel szemben, de néhány étrend kiegészítő is segíthet.

Aranygyökér (Rhodiola Rosea)

Napi 400 mg Rhodiola kivonat 12 hétig tartó fogyasztása enyhítette a stresszt és a hozzá kapcsolódó kellemetlenségeket, beleértve a szorongást, a kimerültséget és az ingerlékenységet. (forrás)  Az aranygyökér hatékony segítség a stressz leküzdésére, valamint segíthet a fáradtság, a depresszió és a szorongás esetén.

Például 8 héten át 100 krónikus fáradtság tüneteivel küzdő személyt vizsgáltak, és  napi 400 mg Rhodiola kivonat kiegészítés már 1 hét után javította a tüneteket.

Glicin

A glicin egy aminosav, amelyet a szervezet fehérjék előállításához használ. 3 gramm glicin kiegészítése lefekvés előtt csökkenti a nappali álmosságot és a fáradtságot. (forrás) A glicin nyugtató hatású, és hasznos lehet az alvászavarok és fáradtság esetén. A glicin növelheti a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét azáltal, hogy elősegíti a jó éjszakai pihenést.

Ashwagandha

Az ashwagandha ( Withania somnifera) egy kiváló, Indiában őshonos gyógynövény, ahol már régóta használják a gyógyászatban.  Úgy tartják, hogy fokozza a szervezet fizikai és mentális stresszel szembeni ellenálló képességét. Hatékony stresszcsökkentő, kortizol-szint csökkentő és hangulatjavító hatású gyógynövény.

B-vitaminok

A B-vitaminok javíthatják a hangulatot és csökkenthetik a stresszt.

Egy 12 hetes vizsgálatban, amelyben 60 munkahelyi stresszben szenvedő ember vett részt. B-vitamin komplex kiegészítést szedők kevésbé tapasztaltak ez idő alatt stresszes tünetetek, depressziót, dühöt és fáradtságot, összehasonlítva azokkal, akik nem kaptak kiegészítést.

Omega-3 zsírok

Az Omega-3 nem csak a szív- és érrendszert védi. Hatékonyan csökkenti a gyulladásokat és pozitívan befolyásolja az agyműködést is.

Egy tanulmány kimutatta, hogy az Omega-3 kiegészítőket szedők esetében 20 százalékkal csökkent a szorongásos tünetek száma.