A Rhodiola (Aranygyökér) mint gyógynövényt már 1200 évvel ezelőtt is említik Tibetben, a 17-19 században az ottani katonák energia feltöltésre és erősítő szerként is használták. Kínában a vértisztító és vérkeringést serkentő hatásai miatt volt ismert, az Orosz népgyógyászatban pedig megfázásra, immunerősítésre és a szív erősítésére használták.

A modern orvostudomány 1961-ben G. V. Krilov Orosz kutatónak köszönhetően a Rhodiolát adaptogénként (leegyszerűsítve kiegyensúlyozza a belső elválasztású mirigyek és az immunrendszer működését) kategorizálta a növényt, ami nem kis dolog.
Ezt a kategóriát a világon mindössze 22 növény kaphatta meg, mivel elég komoly kritériumoknak kell hogy megfeleljen.

  • Először is nem lehet mérgező hatású
  • Folyamatosan normalizáló hatással kell lennie egy személy pszichológiai funkcióira
  • Általánosan kell hatnia, azaz nem csak egyféle funkcióra kell hatással lennie
  • Segítenie kell a testet az azt érő változásokkal (stresszel szemben) szemben
  • A testben létrejött túl- és alulműködést is normalizálnia kell

rhodiola_reklam

Érdekességek

A Rhodiolával kapcsolatos 60-as években végzett Orosz kutatások eredményeit felhasználták a sportolók és az űrhajósok teljesítőképességének növelésére is. Sőt a Központi Bizottság idősödő tagjainál szintén a Rhodiolát használták a szellemi-fizikai állóképességük javítására. Szinte már természetes, hogy Krilov kutatásait sokáig titokban tartották.

Egy másik másik Orosz kutató Lishmanov kutatási pedig bizonyította, hogy a Rhodiola hatóanyagai erősíthetik a test ellenálló képességét a stresszel szemben, és csökkentheti a stressz okozta szívkárosodás esélyét is.

Milyen hatással lehet a Rhodiolának a mentális állapotra?

Egy Amerikai klinikai kísérletben úgy találták, hogy az Aranygyökér (Rhodiola rosea) kivonata hatékonyan kezelte az enyhe és közepes depresszió tüneteit.

A tanulmány a Nordic Journal of Psychiatry című orvosi szaklapban jelent meg és összesen 80 személy (18 és 70 év közötti) bevonásával végezték.

A csoportot három részre osztották. Az első csoport napi 340 mg Aranygyökér (Rhodiola Rosea) kivonatot kapott naponta, a másik csoport 170 mg Aranygyökér kivonatot, míg a harmadik csoport hatóanyag nélküli placebo kapszulákat.

Az eredmény azt hozta, hogy csupán azoknál következett be javulás, akik a Rhodiola tartalmú kapszulákat szedték.

rhodiola_reklam

Látványosan javult az állapotuk az álmatlanságban illetve érzelmi ingadozásokkal küzdő pácienseknek minden látható mellékhatás nélkül.

A Rhodiola rosea két módon hat a depresszió esetén. Először is a kutatók úgy gondolják, hogy a növény blokkolja a monoamin oxidáz enzimet, hasonlóan a korai antidepresszánsokhoz, mint például az amitriptilin (Teperin). Ezáltal segíti az agyban fenntartani néhány ingerület átvivő anyag, mint például a szerotonin és a neropinefrin szintjét.

Másrészt az is valószínű, hogy a Rhodiola rosea lecsendesíti az agynak egy részét, amit a HPA tengelyként ismertek. Ez csatlakoztatja az agyat a mellékvese-mirigyekhez. A mellékvese hormonok következetesen magas szintjeit találták olyan egyénekben, akik depressziótól szenvednek. A Rhodiola rosea kezelheti ezt az egyensúlyhiányt és segíthet a normális szintek helyreállításában.

Figyelmeztetés:

Az itt leírtak csak információ adás céljából születtek. Nem állíthatjuk, hogy az itt szereplő hatóanyagok gyógyhatással rendelkeznének. Kérünk téged, hogy vitaminok, ásványi anyagok vagy gyógynövények szedése előtt mindig konzultálj orvosoddal, főleg ha gyógyszereket is szedsz.

 

Rhodiolát keresel? ITT megtalálod!

 

Forrás:
naturhirek.hu (www.healthrevolutions.com)
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18074810
rhodiola.hu/