vérnyomás

Kétféle gyulladás létezik; akut és krónikus. Az akut gyulladás az egészséges immunrendszer válasza egy sérülésre vagy egy fertőzésre. Ez rendben is lenne – természetes és kívánatos. A gyógyulást segíti elő.

Azonban az elhúzódó, enyhe szöveti gyulladás állhat a hátterében számos krónikus betegségnek. A legújabb kutatási eredmények szerint a krónikus gyulladás játszik szerepet olyan betegségek tartóssá válásában, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a csontritkulás, az ízületi gyulladás, Alzheimer-kór, és számos autoimmun betegség. Sőt, az olyan kevésbé drámai ám mindennapos kellemetlenségeket, mint például a krónikus fájdalom a test egyes területein, a depresszió, a memória romlása, és az általános izom fáradtság is úgy tűnik, hogy kapcsolódik valamilyen módon egy mögöttes, még fel nem fedezett gyulladásos állapothoz.

Amíg a gyulladást nem kezeltük értelmetlen a tüneteket gyógyítani

Ma, amikor az “egy tünet – egy gyógyszer” orvoslásnak van divatja, nehéz elképzelni, hogy közös oka van látszólag egymástól teljesen eltérő tüneteknek. Pedig számos kutatás elemzéséből ezt a következtetést vonták le holland kutatók.

27 különböző intézetben végzett vizsgálat eredményeit vetették össze. Mindegyikben más és más betegséget próbáltak kezelni étrendi kiegészítőkkel (vitaminokkal, antioxidánsokkal, gyógynövényekkel és halolajjal) – csupa természetes gyulladáscsökkentő tápanyaggal.

Az eredmény összegzéseként megállapították, hogy ezen gyulladáscsökkentő tápanyagok rendszeres fogyasztása egy tucat különféle betegség esetén hozott látványos javulást, ami az eredeti feltételezést támasztja alá, miszerint ezen betegségek közös kiváltó okra vezethetők vissza, még ha a test különböző területén jelentkező tüneteket is okoznak.

Magas vérnyomás krónikus gyulladás következtében

Egy felnőttkorban kialakult magas vérnyomás hátterében álló krónikus gyulladás(ok) már gyermekkorban kialakulnak. Nem látszik, nem okoz tünetet, nem fáj. Emiatt kezeletlenül marad. Évek és évtizedek kellenek mire olyan szinten rongálja meg az érfalakat egy átlagos étrend, hogy az panaszokat okozzon, vagy elbukjon valaki egy rutin orvosi vizsgálaton.

Nem is lehet ezeket egy pillanat alatt helyrehozni. Ha nem is tart annyi ideig a kezelése, mint a kialakulása tartott, azért kitartást igényel az évtizedes hanyagság helyrehozása.

A mai modern laboratóriumi vizsgálatok lehetővé teszik, hogy kimutassuk azokat a gyulladásokat is, amik még nem okoznak tüneteket. Sőt, tapasztalatom szerint ezt sokszor a rutin laborvizsgálatok alkalmával ki is mutatják, de érdekes módon még a kezelőorvos vagy a háziorvos sem tulajdonít nekik fontosságot. Ami hanyagság és későbbi, nehezen kezelhető állapotokat idézünk elő vele.

Pár csepp vérből ellenőrizhető, hogy a szív- és érrendszer gyulladásos állapotát jelző biomarkerek (CRP, IL-6, IL-15, MIG) szintje megnőtt e vagy sem. És egészen könnyen kezelhető a szintjük étrendi változtatásokkal.

Gyulladáscsökkentő ételek

Hadd javasoljak pár hazai fejlesztésű kitűnő étrend-kiegészítőt, aminek napi fogyasztása hozzájárulhat a krónikus gyulladások megszüntetéséhez:

C-vitamin flavonokkal

A Vitaking gyárt itthon egy olyan C-vitamin komplexet, amiben a hatóanyag fele C-vitamin a másik fele flavon vegyületek. Mindkét tápanyagcsoport külön-külön is gyulladáscsökkentő, így együtt pedig remekül egészítik ki egymást és nem is drága.

Cardiolic

Fokhagyma, Q-10 koenzim és L-karnitin a három fő összetevője annak a kapszulának, amit kimondottan szív- és érrendszeri problémával élőknek fejlesztettek. Létezik belőle szagtalan változat is azoknak, akik nem lelkesek a fokhagyma illatával kapcsolatban.

Omega-3

A halolajban van két zsírsav vegyület – név szerint az EPA és a DHA – amik azért lényegesek, mert bár nem nélkülözhetetlen összetevői az étrendnek, gyakorlatilag az egyik leghatásosabb gyulladáscsökkentő tápanyagokként ismertek. Ennek fő oka transz-zsír fogyasztás, ami talán a legfőbb probléma lesz az elkövetkező évtizedekben.

Forrás: naturhirek.hu

Kattintson a gyulladáscsökkentő étrend-kiegészítők megismeréséhez!