Egészség mindenkinek jár!

Ingyenes kiszállítás:

30.000 Forintnál
Ft
30.000 Ft

Címke: magas vérnyomás

06.17

Kálium és nátrium a sóban

 • Szerző: Nagy Péter
 • 4 hónapja
 • 0 hozzászólás

Bármikor a só kerül terítékre a megszokottnál nagyobb mennyiségben kapok kioktatást azzal kapcsolatban, miért nincs igazam és hogy a tudomány már számtalanszor megcáfolta saját magát és hogy xy orvos azt tanácsolja mindenkinek, hogy egyen több sót és ha nem szereti a nagyon sós ételeket akkor egyen sótablettát amit éppen tőle lehet beszerezni … és így tovább.

Már azt is megkaptam korábban, egy a témában írt cikkem miatt, hogy a magyarokat akarom kiirtani (bármilyen célból is) és a kálium maga az ördög és a nátrium meg nemzeti érzelmű dolog.

Pedig a a testünknek egyáltalán nincs szüksége sóra.

Amire szüksége van az egyensúlyának fenntartása érdekében az a nátrium és a kálium. És azt állítani, hogy a konyhasó és a nátrium ugyan az, nem kisebb lódítás, mint amikor kalcium-karbonát (kavicsok) evésére bíztatunk valakit annak érdekében, hogy több kalcium legyen a szervezetében. A szervetlen sók (mindkettő amit említettem az) nem emésztődnek meg és nagyjából annyi hasznuk van a táplálkozásunkban mint az asztaldíszként használt gyertyának vagy szalvétának.

Na, de miben van nátrium vagy kálium?

A nátrium és a kálium elengedhetetlen tápanyagok mivel elektrolitok. Az elektrolit azt jelenti, hogy folyadékban ionokra (elektromosan töltött részecskékre) válik szét és ezáltal képes elektromos áramot vezetni. A szervezet normális működése attól függ, hogy a nátrium és a kálium megfelelően van e szabályozva a sejtek belső és külső terében.

A nátrium a sejteken kívüli folyadékok fő ionja, míg a kálium a sejteken belüli folyadék fő ionja. A nátrium koncentrációja több mint tízszer alacsonyabb a sejtek belsejében, mint kívül, míg a kálium koncentrációja mintegy harmincszor magasabb a sejtek belsejében, mint kívül.

A kálium és a nátrium koncentrációkülönbsége a sejthártyán át létrehoz egy elektrokémiai állapotot, amit membránpotenciának nevezünk. A szervezet komoly energiát fordít a nátrium/kálium koncentrációjának fenntartására, mivel nagyon fontos a nátrium és a kálium egyensúlyának fenntartása az élet és az egészség fenntartásához. A sejthártya membránpotenciáljának pontos szabályozása kritikus például a szív működéséhez, valamint az idegimpulzusok továbbításához és az izom-összehúzódáshoz.

Miért borult fel az arány?

Az iparosodott országokban (hazánk is ide sorolandó) a nátrium napi bevitelének mennyisége mintegy háromszorosa a kálium napi bevitelének. Ez részben a sófogyasztás miatt alakult ki, de a káliumban gazdag ételek kerülése (zöldségek és gyümölcsök) is szervesen hozzájárulnak ehhez. Ezen ásványi anyagok egyensúlya, bár fontos lenne, nem valósítható meg a tipikus hazai étrendválasztásainkkal.

És bár ezt tagadja minden konzervatív szakács vagy táplálkozástudós, a tanulmányok azt mutatják, hogy a nyugati világban a nátrium és a kálium arányának relatív egyensúlyhiánya pozitív összefüggésben van a magas vérnyomással, a szívbetegséggel és a cukorbetegséggel. És nagyon fontos, hogy megértsük ezt a fenti mondatot.

Ugyanis a sóellenes és a sópárti vita lezárható lenne ha mindenki megértené, hogy nem az elfogyasztott só mennyisége hanem a minősége okozza a problémát. Bármennyi sót ehetne (ésszerű határokon belül) valaki, ha az a só valahogy közelítene ahhoz az arányhoz amire a testünknek szüksége van.

Ezért javaslom mindenkinek a Supersalt nevű ásványisót, ami a kálium mellett számos más élettanilag fontos ásványisót tartalmaz és az íze összetéveszthető a hagyományos konyhasóéval vagy a tengeri sóéval.

Mikor kezdjünk gyanakodni?

Mivel a magyar populáció átlagban fele annyi káliumot fogyaszt mint kellene, nagyot em tévedhetünk ha egyszerűen magunkra vesszük a problémát. De számos fizikai tünete van az alacsony káliumszintnek.

Ezek közé tartozik a rendkívül száraz bőr, a kiütéses bőr, az ok nélküli hidegrázás, egyes kognitív zavarok, székrekedés, lassuló reflexek, ödémák a lábakon estefelé, idegesség, ok nélküli szomjúság, glükóz intolerancia, magas koleszterinszint, álmatlanság, alacsony vagy magas vérnyomás, izomfáradtság, fejfájás valamint légzési nehézségek. A hormonális ingadozás is bekövetkezhet az alacsony káliumszint miatt. És nem utolsó sorban a mentális és fizikai stressz is alacsonyabb káliumszintet eredményezhet.

szupersó úgy növeli meg a kálium bevitelt, hogy közben csökkenti a nátriumét és nem kell új ízekhez hozzászoknunk hanem sózhatjuk az ételeinket ahogy eddig tettük.

Forrás: Demecs István, Naturhirek.hu

Tovább
12.19

Elég a 100% RDA?

 • Szerző: Demecs István
 • 2019. December 19.
 • 0 hozzászólás

Az RDA jelentése: Ajánlott Napi Tápanyagbevitel.

Sok étel  100 százalékban tartalmazza az RDA-at a vitaminokból. Hogy lehet, hogy ez mégsem elég?

Minden ember más és más vitaminszükséglettel rendelkezik.

Tovább
10.17

A szív 4 tápanyaga avagy a magas vérnyomás

 • Szerző: Nagy Péter
 • 2019. October 17.
 • 0 hozzászólás

Ha valakinek magas a vérnyomása, akkor ugyan kezelhetjük csak magát a vérnyomást, de valójában a probléma nincs megoldva. Érdemes foglalkozni az erek állapotával, hogy elbírja a terhelést, magával a vérrel és persze a szívvel is.
A jó hír az, hogy létezik 4 olyan tápanyag, ami kiválóan alkalmas ezekre a feladatokra.

Tovább
07.24

Hogyan csökkentheted a vérnyomásod 4 egyszerű lépéssel?

 • Szerző: Nagy Péter
 • 2019. July 24.
 • 0 hozzászólás

Szeretnéd csökkenteni a vérnyomásod négy egyszerű lépésben?

Ez nem is olyan nehéz, mint gondolnád és mellékesen csökken az esélye egy agyvérzésnek, a vesebetegségeknek, a szemproblémáknak , a merevedési-zavaroknak és az öregkori elbutulásnak.

A következő négy életmódbeli változtatás szépen lecsökkenti a magas vérnyomást a legtöbb ember esetében:

Tovább
11.20

Hogyan tudnánk egy kicsit jobban törődni a szívünkkel?

 • Szerző: Nagy Péter
 • 2018. November 20.
 • 0 hozzászólás

Nem igazán tudatosan törődünk a szívünkkel, ezért egy átlagos Magyar esélye az infarktusra 50%.

Ez még egy kártyajáték esetében sem jó esély.

Ennek az oka legfőképpen a koronaérben lerakódott rossz zsír, a plakk. Ez a spagetti vastagságú ér, ami a szívből a vért az izmokhoz vezeti, a lerakódás következtében elkezd elzáródni és egyszer csak szívrohamhoz vezet. Ez nagyon nem jó hír. Az pedig főleg nem, hogy minden 4 magyarból 3-nak – és napról-napra egyre többnek – valamilyen mértékben már elkezdődött ez a folyamat. Talán 75%-os eséllyel neked is.

Tovább
 • 1
 • 2
© 2014. Vitaminpontok Kft. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi engedélyszám H-83287329
Design & programming:
&