Maja_futó_chia mag

“Én mindig is odavoltam a nyersen fogyasztható magokért, mint a lenmag és a szezám, de a chia könnyebben emészthető és sokkal jobb a tápanyag összetétele. Mostanában mindenbe chiát teszek.

A Chia mag ennivaló, élelmiszer. A maja nyelvben a “chia” szó erőt, energiát jelentett, azt tartották, hogy a futáraik egész nap képesek voltak futni egy marék chia maggal. A chia magot még az aranynál is többre becsülték, főleg az orvostudományban.

Független és kormányzati kutatók is tanulmányozták a chia magot, tápanyag összetételét, valamint hatását az egészségre és a jólétre.

A chia mag teljes értékű fehérjeforrás. Valójában kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz, mint más magok.

Kitűnő rostforrás. Remek vastagbél tisztító. Ténylegesen kipucolja az emésztőrendszert, így több értékes tápanyagot tud felszívni a szervezet, míg a hulladék kikerül az emésztőrendszerből.

Ez egy szuper-élelmiszer (superfood) cukorbetegek számára is, mivel segít stabilizálni a vércukorszintet.

A chia maggal könnyebb a fogyás is, mivel az élelmiszer ízének megváltoztatása nélkül juttat több tápanyagot a szervezetbe. Mivel a szénhidrátok felszívódását lassítja, ezért hamar úgy érezheti, hogy megtelt. A magok kitisztítják a régi “szemetet” a belekből, így méregtelenítve fogyhat.

Javítja a fizikai állóképességet, segít megőrizni a szervezet hidratáltságát és a kiegyensúlyozott elektrolitokat, így tökéletes étel sportolók számára is.

Ezek az apró magvak tele vannak kalciummal, tartalmaznak még bórt, ez egy olyan nyomelem, amely segít a kalciumot beépíteni a csontokba.

Ez a szuper mag rengeteg antioxidánst tartalmaz, 3-szor annyit, mint az áfonya. Nem csak segít a betegségekkel szembeni harcban, de nem ürül ki olyan hamar a szervezetből, mint például a len.

A chia magja 3-szor több vasat tartalmaz, mint a spenót, amelyre nagy szükség van ahhoz, hogy az oxigén a tüdőből a szervekbe és izmokba jusson.

Rendkívül sok omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavat tartalmaz. Mindkettő elengedhetetlen az agyműködéséhez, a depresszió visszafordításához és az általános jó egészségi állapothoz.

Forrás: naturhirek.hu / Természetgyógyász

Még több információ a IDE kattintva!