Az RDA jelentése: Ajánlott Napi Tápanyagbevitel.

Sok étel  100 százalékban tartalmazza az RDA-at a vitaminokból. Hogy lehet, hogy ez mégsem elég?

Minden ember más és más vitaminszükséglettel rendelkezik. Még akkor is elképzelhető, hogy nem jutunk megfelelő mennyiségben a létfontosságú vitaminokhoz, ha pontosan betartjuk az RDA-ra vonatkozó utasításokat. Sok orvos és kutató véleménye szerint az RDA idejétmúlt és konzervatív előírás. Ez esetben az emberek az Ajánlott Napi Tápanyagbevitel szerint bizony alultápláltak a vitaminok tekintetében. Ha autók lennénk, talán már füstölögnénk is….

Ennek elődjét a II. világháború idején még az amerikai szövetségi állam vezette be, az ,,egészséges emberért”. De sok kiváló tápanyag-kutató megkérdőjelezi, hogy az amerikaiak tényleg egészségesek-e, és hogy az RDA valóban elegendő-e. Paul LaChance, a Rutgers Egyetem professzora kimutatta, hogy az amerikaiak 30 százaléka dohányzik, és túl sok alkoholt fogyaszt. Rengeteg ember szenved cukorbetegségben, a magas koleszterinszintjétől, és magas vérnyomásban. A Journal of the American Medical Association-ben megjelent egy cikk, miszerint az amerikaiaknak legalább 45 százaléka szenved legalább egy krónikus betegségben. ,,45 év felett a szó szoros értelmében a legtöbb ember már nem egészséges, és csak nagyon keveseknél nem tapasztalható semmilyen krónikus vagy akut probléma” — magyarázza L.aChance a Nutrition Reviewsban.

A B6-vitamin, a folsav (egy másik B-vitamin), valamint az E-vitamin az egészséges szív legfőbb kellékei. Egy kutatás, melyet a Harvard Egyetem professzoraivégeztek kimutatta, hogy a folsav és a B6-vitamin megvéd a szívkoszorúér-betegségtől. Mindenesetre az ehhez szükséges dózis az RDA háromszorosa vagy még többszöröse volt. Az E-vitamin is hasonlóan fontos a szív számára napi 400 NE mennyiségben, ami négyszerese az ajánlott napi bevitelnek.
Tehát ne ijedjünk meg, ha a készítmény, amelyet vásárolunk, az RDA 400 százalékát tartalmazza bizonyos tápanyagokból. Ez a mennyiség csak négyszer és nem négyszázszor több az RDA-nál.

Forrás: naturhirek.hu