túlsúly ellen

Hogyan szabadulj meg a feleslegtől?

Az elhízás nem csak esztétikai probléma, hanem egészségügyi kockázati tényező. Olyan betegségek rizikóját növelheti, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, vagy az ízületi panaszok. A testsúly csökkentése hosszabb, gyakran nehézségekkel teli folyamat, melyekhez kitartás szükséges, de megéri. Már 5-10 %-os testsúlycsökkentés is javít az egészségi állapoton. Alkalmazz az alábbiak közül minél többet.

1. Cseréld le az egyszerű szénhidrátokat jó minőségű proteinre, és egyél több zsírt!

Ha a testünk elegendő zsírt kap az étrendből, nem érzi úgy, hogy fel kellene halmoznia a zsírszövetekben. Ez az előny még fokozottabbá válik amikor kizárjuk az étrendből a silány minőségű zsírokat, mint a hidrogénezett margarinok (minden pékipari termékben benne van) és az olcsó növényi olajok (pl. szója, napraforgó, repce). Helyettük kisebb mennyiségben, de értékes olajokat kell fogyasztani, mint például az olíva, ligetszépe, CLA, mogyoró, dió és extraszűz kókuszolaj. Azon felül, hogy a jó zsírok telítettség érzést nyújthatnak tested kevésbé lesz hajlamos felhalmozni a zsírokat.

2. Kerüld a mesterséges édesítőket!

Azt mindenki tudja, hogy a cukorfogyasztás elhízáshoz vezet. Számos cukor helyett használt édesítő nagyobb kárt okoz, mint hasznot. Lehet, hogy nem tartalmaznak kalóriát, de a tanulmányok azt mutatják, hogy a mesterséges édesítők beleavatkoznak a test azon képességébe, hogy hány kalóriát vesz fel. Ez megmagyarázza, hogy a diétás szénsavas üdítőket fogyasztó emberek miért maradnak éhesek és miért kívánják az édességet. Ezeket az édesítőket az elhízás megnövekedett kockázatával is összefüggésbe hozták, szóval hagyja ki őket az étrendjéből. Nem utolsósorban a leggyakrabban használt édesítőnek, az aszpartámnak rengeteg mellékhatása van. Használjon helyette sztíviát, vagy egyéb természetes édesítőszereket.

3. Ízesítsd az ételt!

Sok ember, aki a túlsúly ellen diétázik, panaszkodik, hogy az étel, amit eszik unalmas és nincs semmi íze. Ha természetes gyógynövényeket és fűszereket használsz, kalória bevitel nélkül is ízektől gazdaggá teheted az étel ízét. A gyógynövények és a fűszerek szintén növelhetik az anyagcserét és tele vannak antioxidánssal. Kezdésként próbáld ki az oreganót, a fahéjat vagy a hagymaport, kurkumát. A kurkuma és a fahéj emésztést segítő gyógynövény, ráadásul a fahéj segíti a szénhidrát-cukor anyagcserét is.

4. Igyál elég vizet!

Talán ez az egyik legalapvetőbb szabály.  A víz segít kitisztítani szervezeted, eltávolítani a salakanyagokat és a mérgeket. Teltségérzetet is ad, megakadályozza, hogy többet egyél a kelleténél, és hidratál, ami elengedhetetlen a zsír metabolizmushoz.

5. Ne éhezz!

Fontos, hogy rendszeres időközönként egyél de többet a kelleténél. Ha megközelítőleg ugyanabban az időben étkezel minden nap, az azt kommunikálja a tested számára, hogy folyamatos az üzemanyag ellátás, így a test zsírt fog égetni ahelyett, hogy raktározna. Ráadásul, ha éhezel a szervezet először az izomszöveteket kezdi el lebontani, a súly ezáltal csökkenthet, de ez értelemszerűen nem ok az ünneplésre.

6. Mozogj!

Kezdj el mozogni legalább hetente 3 X 30-45 percet. Lényeg, hogy ne hagyd leépülni az izmokat. Akinek több az izma, annak intenzívebb az anyagcseréje. Amikor egy fogyókúrázó ember akaratlanul elveszti az izmainak egy részét, azt idézi elő vele, hogy lefékezi az anyagcseréjét, ami éppen ellentétes azzal, mint amit szeretne.

7. Fogyassz sok rostot!

A rost a fogyókúrázó legjobb barátja, szabályozza a vércukorszintet és segít a méreganyagoktól való megszabadulásban. Folyadékok áramlása és elnyelése által fellazítja, kimossa a bél szegleteiben lerakódott mérgező salakanyagokat.

8. Egészítsd ki a napi étkezésed bőséges mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal!

Dr. Bruce N. Ames a Kaliforniai Egyetem biokémikusa egy érdekes kísérletet végzett néhány éve, és gyakorlatban is igazolta, hogy egyes mikrotápanyagoknak, elsősorban vitaminoknak és ásványianyagoknak a hiánya hosszabb távon elhízást okoz. Sőt a folyamat megfordítható: amennyiben komplex multivitamint kaptak a tesztelt emberek, csupán ettől fogyni kezdtek.

Ames szerint: “Senkinek nem kellene túlsúlyosnak lennie. Amennyiben valaki túlsúlyos, azt a rossz étrendjének köszönheti és ezzel lehet kezdeni valamit.”

Egy krónikus tápanyaghiány azt jelenti, hogy szervezetünk nem jut hozzá az optimális mikrotápanyag mennyiséghez, hanem valahol a “javasolt napi mennyiség”  közelében vagy még az alatt van csupán. Ez a hiány éveken, évtizedeken át fennáll. Tehát túlsúly ellen pótolni kell a vitaminihányt!

Dr. Ames igen érdekes feltevése az, hogy az elhízás nem más, mint a folyamatosan fennálló mikrotápanyag hiány miatt fellépő éhségérzet, amit kalóriákban gazdag, de vitaminokban, ásványi-anyagokban és enzimekben szegény étellel próbálunk pótolni.

“Amennyiben vashiány lép fel a szervezetben, az agyunk kap egy jelzést, hogy egyen valamit, amiben vasnak kellene lenni. Mivel azonban a vas hiányzik a termelés és a feldolgozás miatt, túl esszük magunkat. Amikor azonban minden szükséges tápanyag megérkezik a sejtjeinkhez, az agy kap egy jelzést, hogy elég, megtelt.”

Válassz egy magas hatóanyag tartalmú multivitamint, vagy “superfood kiegészítőt” ami bőségesen ellátja szervezeted vitaminokkal és ásványi anyagokkal!