Határozottan emlékszem rá, hogy milyen erős kapaszkodót nyújtott nekem 4 évvel ezelőtt Szendi Gábor honlapján az a sok jó tapasztalat, amit az emberek leírtak az egészségi állapotuk javulásáról a paleo hatására. Eljött az ideje hát, hogy felsoroljam Önöknek, személy szerint nálam milyen eredményeket hozott életmódom átváltoztatása.

Hozzá kell tennem, hogy a személyes célom és a megoldások folyamatos keresése, valamint némi kitartás szükségeltetett ehhez, de nagyon szórakoztató és felemelő érzés megtapasztalni saját magunk alakítgatását (külsőleg és belsőleg egyaránt). Amikor a megtett erőfeszítés már nem az adott helyzet utálatából fakad, hanem az elérendő végcél vágya hajt, ez nagyon lelkesítő tud lenni és egyre kevésbé tűnik tehernek vagy megpróbáltatásnak.

A kisebb sikerek segítik majd Önt is, hogy végül azt mondhassa, megcsináltam! 🙂

Ilyen voltam (2010):

era-1

Ilyen lettem (2014):

era-2

Amióta elhagytam a paleo-ban nem szereplő ételeket (gabonafélék, burgonya, kukorica, rizs, cukor, hüvelyesek, növényi olajok, tejtermékek, rostos és szénsavas üdítőitalok, ízfokozókkal, édesítőszerekkel készült ételek, italok, nagyipari hústermékek), a következők változtak:

  • Az étvágyam fokozatosan egyre jobban lecsökkent. Kb. 1-2 havi periódusokban vettem észre, hogy már megint képtelen vagyok az előre a tányéromra pakolt ételmennyiséget elfogyasztani. Sokkal kevesebb étellel jól lakom és ez az érzés tartós is.
  • Nem jön rám a farkaséhség 2-3 óránként, mert nem ingadozik a vércukrom. Az éhség nem kellemetlen érzés már a számomra, feltéve ha nem kavar be valamilyen adalékanyag, ami evésre késztetne. Azóta nem jön rám a bánatéhség sem, hiszen kívül-belül jelentős átalakuláson mentem át, megtaláltam a testem számára optimális étrendet és számos új, érdekes elfoglaltságot, munkát, célt találtam, amivel már elégedett lehetek.
  • A korábbi evés utáni hasi diszkomfort érzések, teltség és puffadás, meg az ismeretlen eredetű fájdalmak is elmúltak. Evés után nem érzem túlterheltnek a gyomromat, ahogy régebben. Ez a gabona fogyasztását követően szinte azonnal jelentkezett, amikor az első időkben mégis ettem egy kis kenyeret. Ma már nem csábulok el.
  • Burgonyafogyasztáskor gyomorfájdalmat érzek, így nem nehéz elkerülni. Ha betartom az étrendet, eszembe sem jut az emésztésem, minden megy rendben a maga útján. Kényelmes és természetes érzés.
  • Átalakult az ízérzékelésem. Leszoktam a túl édesről, a gyümölcs és zöldségfélék mára nagyon ízletesek számomra, néha túlságosan is édesek már. Szinte képtelen vagyok meginni bármit, ami édes, nem esik jól. Régebben nem szerettem annyira a friss és feldolgozott növényi táplálékokat, volt mindig más, ami jobban tetszett az ízlelőbimbóimnak és eltorzította az ízlésemet (ízfokozók, adalékok, cukor, gabonából készült ételek, édesítőszerek és a közismert szénhidrátfüggés). Minden csak idő kérdése, Ön is meg fogja szokni az újdonságokat.
  • Elmúlt a refluxom. Aki ebben a betegségben szenved, annak nem jól zár a gyomorszája és a savas gyomortartalom vissza tud áramolni a nyelőcsövébe – kellemetlen égő érzést okozva ezzel. Valahol hallottam egy olyan elméletet, hogy a gyomor, ha olyan táplálékot kap, ami neki való, akkor már nem akarja kilökni magából, hanem gond nélkül megemészti, ellenkező esetben próbál megszabadulni tőle. Lehet, hogy ennek is van alapja, de valószínűbb, hogy gabonák és más káros ételek emésztése során létrejövő nagymértékű gázképződés miatt, ha nyomás éri a gyomrot, akkor a tartalma a gázok miatt megnyíló gyomorszájon át felfelé áramlik. Ez a kellemetlen gyomorprobléma, ami régebben mindennapos volt nálam, paleo ételek hatására kb. 3 nap alatt elmúlt. Paleo-ról visszatérve „hagyományos” étkezésre, ugyanennyi idő alatt vissza is jön, ezért sem érdemes kockáztatni. Több hozzátartozómmal és ismerősömmel együtt évekig szenvedtünk miatta. Mára nyoma sincs, náluk is megszűnt.
  • Az evés utáni „kóma” sem jelentkezik már. Régebben gyakran előfordult, hogy evés után olyan mértékű álmosság jelentkezett, hogy alig bírtam nyitva tartani a szemem, képtelen voltam a tiszta gondolkodásra és lendületes cselekvésre. Ma már nincs szükségem napi több kávéra, hogy élénkítsen, bár akár ihatnék is, mert egészséges volna a fogyasztása.
  • Búcsút mondtam mára már 30 kg-nak. A túlsúly gyermekkorom óta megkeserítette életemet, hiába fogytam le már életem során legalább három alkalommal, az eredmény nem maradt meg sokáig, mert apránként visszatértem az általánosan elfogadott ételekhez. Ennek végre vége! 2012 óta gond nélkül tartom a súlyomat úgy, hogy közben nincs hiányérzetem, nem koplalok, hanem mindig annyit eszem, amennyi jól esik. Ráadásul szeretek főzni és finom ételeket enni is. A paleo ételek ízletesek, színesek, frissek, tele vannak élettel így egészségesek is.
  • Körmöm és hajam valamelyest megerősödött. Korábban a körmöm hajlott, mint a papír.
  • Bőröm sokkal tisztább, szebb lett. Gyulladt pattanások nem sűrűn jelentkeznek, ez régebben gyakrabban előfordult. Akinek ezzel súlyos problémái vannak, jó eredményekre számíthat, ha paleo-zik.
  • Izomtömegem a jelentős fogyás ellenére sem fogyott, erősebbnek, energikusabbnak, mozgékonynak és ruganyosabbnak érzem magam. Bár az első 2 évben szinte nem sportoltam semennyit (havi 3-5 alkalom otthoni könnyített testnevelés, duci tréning, pedig nem sok kedvem és erőm volt megmozdulni, később ez változott), a kilók a testem minden részéről így is egyenletesen, folyamatosan olvadtak le. Nyugodt voltam és bíztam benne, hogy a paleo segít, mert ismertem mindennek a tudományos hátterét is, gondosan elolvastam az ehhez kapcsolódó elérhető anyagok nagy részét. Az első 2-3 héttől kezdve éreztem, hogy sokkal jobb a közérzetem és hogy egyre bővebbek a ruhák. Minden hónapban minimum 1-2 kg-mal lettem könnyebb. Nagy szerencsém, hogy tudok varrni, mert alig bírtam követni az egyre kisebb ruhaméreteket: a 48-as méretem 38-40-esre csökkent. Ma már nem bírok egy helyben ülni. Mozognom kell! Késztetést érzek az aktív életmódra, mert jól esik, és úgy érzem, még több az erőm.
  • Korábban gyakran előforduló és nagyon erős derékfájdalmaim (volt, hogy nem tudtam reggel kimászni az ágyból) jelentősen enyhültek, a még meglévő régi izomgörcsöket masszázzsal, tornával és passzív relaxálással kezelem – ahogy oldódtak a lelki feszültségek, úgy enyhültek a testi tünetek is és kezdett újra kinyílni a világ. A térd és bokafájdalmak megszűntek, amelyek korábban zavaróak voltak. Járásom gyorsabbá, testtartásom stabilabbá vált, egyensúlyérzékem sokkal jobb lett.
  • Jól tűröm nyáron a hőséget, télen a hűvöset is. Kevésbé vagyok fázós, úgy tapasztaltam, hogy ez lelkiállapot függő is.
  • A kezdetektől szedek D-vitamint és Omega 3-mat, később C-vitaminnal és multivitaminnal gazdagítottam a mindennapok betevőjét.
    Ennek köszönhetően (ennek is tulajdonítom), hogy múlt télen csak egyszer volt kisebb megfázásom, a párom többször hetekig bajlódott a szövődményekkel, tőle egyszer sem kaptam el. 4 év paleo életmód időtartama alatt 2-3 alkalommal fordult elő ilyen eset. Súlyosabb, lázzal járó, ágynak döntő felső légúti betegségem egyáltalán nem volt, korábban az évi kettő általánosnak számított.
  • Felfogóképességem újra a régi, tudatom egyre tisztábbnak érzem. Bármit megtanulok, falom a könyveket egyre több minden érdekel. Keresem és találom is az új lehetőségeket. Folyamatos változásomat érdeklődéssel figyelem, rengeteg tervem van, és sok mindent szeretnék még tanulni. Mindig is a praktikus megoldások híve voltam, most még hamarabb jönnek az ötletek.
  • A vérnyomásom jelentősen csökkent, bár azt hiszem, mindig is magas volt, van még min dolgozni. Az időnkénti heves szívdobogások, szívritmuszavarok elmúltak.
  • Régebben a látásom időnként elhomályosult, ez is a vércukoringásnak vagy a magas vérnyomásnak köszönhető, most érzékszerveim megfelelően működnek, véleményem szerint javult minden érzékszervem és az idegrendszerem működése, ezáltal érzékelésem is.
  • Régebben gyakori szem és orrviszketéseim elmúltak. Allergiavizsgálaton nem voltam sosem, mivel nem tűnt nagyon súlyosnak. Akkor jelentkezett, amikor a legrosszabbul éreztem magam a bőrömben (stresszes munka, folytonos elégedetlenség, keserű gondolatok, rossz testi-lelki állapot), előtte soha nem volt semmilyen allergiám.
  • A legmélyebb lelki válságaim idején jellemző alvászavaraim, zaklatottságom eltűnt. Nyugodtan alszom, oda is figyelek arra, ha a testem jelez, megengedem neki a pihenést. Én vagyok az első…
  • Önértékelési gondjaim, lelki nyavalyáim jelentősen csökkentek, jó részük a múlté már, jóval könnyebben tudom kezelni a stresszes helyzeteket, embereket, problémákat. Már nem ingadozik úgy a hangulatom, régebben volt, hogy feldobódtam, majd néha életkedv nélkül ébredtem, kedvem sem volt felkelni az ágyból, főleg amiatt, hogy nem láttam értelmét annak, amit csinálok és nem leltem benne örömömet. Mostanában stabilan jókedvű vagyok.
  • Depresszióm elég hamar elmúlt, helyébe szinte sosem tapasztalt lendület, tettvágy, motiváció lépett. Fásult zárkózottságomból és önutálatomból önmagam iránt elfogadás, a környezetem felé pedig kíváncsiság lett, érdeklődés a világ és az emberek iránt.

Tehetetlenségből akaraterő és segíteni akarás született!

Időközben persze sokat változtattam a gondolkodásom és a hozzáállásomon is önmagamhoz, az emberekhez, a világ dolgaihoz.
És mindez a változás nem tett rosszat a párkapcsolatomnak sem, sőt!

Nem vagyok különösebben büszke arra, hogy elszúrtam egy csomó mindent régen. Arra egy kissé jobban, hogy ezt sikerült visszafordítani és helyrehozni, és újra elkezdeni önmagam felépítését.

Ha esetleg Ön is reménytelennek érzi a helyzetét és az önvád marcangolja, amiért túlsúlya van, vagy bármi más helytelen életmódból adód tünete, testi-lelki betegsége, elhízása, cukorbetegsége, amin egy új életmóddal és némi mozgással vitaminfogyasztással lehet segíteni (én tudom, hogy lehet), vágjon bele, mert csak jó dolog sülhet ki belőle, ha tényleg komolyan akarja és megteszi ezt önmagáért. Az én érdemem annyi csak, hogy rájöttem, hogyan gyógyíthatom meg önmagamat azokkal a módszerekkel, amelyek szerencsére ma már könnyedén elérhetők (paleo ételek és mozgás, különböző egyéb mozgásformák mindenkinek edzettségi szintje, képességei és egészségi állapota szerint, vitaminok és étrendkiegészítők, gyógynövények és más természetgyógyászati és önismeret módszerek, masszázs… stb. Öntől is függ, melyeket részesíti előnyben). Érdemes ezeket észre venni, odafigyelni, alkalmazásukat megtanulni, van eredményük. Ne várja meg míg testi-lelki állapota elviselhetetlenné, betegsége krónikussá válik! Megelőzni sokkal könnyebb és nem utolsó sorban gondtalanabb, boldogabb és hosszabb életet eredményezhet, Önnek és azoknak is, akik a környezetében élnek. Ne aggódjon amiatt, ha esetleg furcsán néznek Önre a családban. Én sem egyedül élek, de ma már támogatásra, érdeklődőkre és nem utolsó sorban követőkre is találtam. Ha Ön változtat/változik, a környezete is előbb-utóbb fog.

A fent említett nem kevés pozitív változást (sőt még komolyabbakat akár) Ön is produkálhatja attól függően, hogy milyen állapotban van jelenleg.
Érdekes tapasztalatok. 🙂 Ha kíváncsi, próbálja ki!

Javaslom kiegészítésnek a Multi Senior Profi vitamincsomagot, ami egész hónapban ellátja Önt a megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

multi senior profi

A későbbiekben szó lesz még a fennmaradó néhány alapszabályról, amelyekkel még adós vagyok és más fontos, és érdekes témákkal jelentkezem.

Addig is kóstolja meg a következő finom italt:

Mandulatejes ital aszalt szilvával és fahéjjal

 

Mandulaital 7-2

Hozzávalók:

  • 1 pohár egész mandula, 3 pohár vízbe áztatva
  • 10 szem aszalt szilva vagy datolya
  • 1 mk őrölt fahéj
  • eritrit vagy sztívia ízlés szerint

Elkészítés:

A manduláról öntse le az áztatóvizet, 3 pohárnyi tiszta vízzel és a többi összetevővel turmixolja össze, majd apró lyukú szűrőn vagy egy tiszta textilen szűrje át. Ezután ízesítse az így kapott mandulatejet aszalt szilvával, datolyával, őrölt fahéjjal, ízlés szerint eritrittel vagy sztíviával és már fogyasztható is.
Az őrölt mandulát felhasználhatja paleo kenyérhez vagy süteményhez még frissen, csak egy hajszálnyival kevesebb folyadékot tegyen a tésztába (vagy 50 fokon sütőben alaposan szárítsa ki, különben bepenészedhet).
Próbálja ki friss gyümölccsel turmixként is, leheletnyi valódi vaníliaport használhat bele.

Jó étvágyat!

Ismerje meg forgalmazott PALEO termékeinket is:

banner-paleo