Most részletesebben górcső alá kerül a Mit is jelent az Életmódváltás – 2. részben említett naplóvezetés módszer.

Ez egy roppant hatékony eszköz mindazok számára, akik szeretnének tudatosabban viszonyulni a táplálkozásukhoz, vagy szeretnének változtatni rajta, mennyiségben, összetételben, elosztásban.
Hogyan kezdjünk bele a naplózásba? A lehető legegyszerűbben és most! Érdemes a napi rutin tevékenységek között egy fix helyet találni neki. Nagyon hatékony és egy idő után annyira átalakul a gondolkodásunk, hogy már nem is lesz szükség rá.

A módszer egyszerűen „külső” rálátást biztosít a saját tevékenységünkre, érzelmeinkre, közérzetünkre és ezek összefüggéseire. Egy bizonyos idő elteltével kívülről ránézni a táplálkozásunkra megdöbbentő felismerésekre vezethet.

Technikailag számtalan lehetőség van, mindenki megteremtheti magának a habitusához leginkább illeszkedőt.

A papíralapú változat mellett lehetséges on-line naplóvezetés is és vannak mobil alkalmazások is, amelyek megkönnyítik a naplózás napi ritmusba illesztését. Van, akinek a nap végén kényelmes és van, akinek az a jobb, ha minden egyes étkezés után a mobiltelefonjába bepötyögi. Vagy lefényképezi a tányérját későbbi pötyögés céljából.

Lehet naplószerűen elbeszélősebb, klasszikus stílusú az étkezési napló, vagy a „technicistább” táblázatos, jól áttekinthető, vagy blog jellegű, on-line napló (másokkal is megosztva), vagy okos telefonon történő naplózás valamilyen mobil alkalmazás segítségével.

Az alap információk, amelyeket érdemes lehet feljegyezni az alábbiak:

  • mi volt az elfogyasztott étel,
  • abból mennyi,
  • milyen volt a közérzete az elfogyasztását követően

Ezeket ki lehet egészíteni – személyes igény és cél szerint – kalória tartalommal, tápanyag összetétel szerinti (zsír / fehérje / szénhidrát) mennyiségekkel és egy jegyzet résszel, ahová a későbbi közérzeti változást, egyéb önmegfigyelésből adódó információkat lehet feljegyezni. Praktikusan a táblázatos forma esetében minden elfogyasztott étel egy-egy új sor és az összes további felsorolt kategória egy-egy oszlop.

Nem kell attól tartania, hogy egy újabb feladattal bővül a napi teendők sora, vagy egy időigényes adminisztrációt venne magára, ha jól kitalálja, hogyan illessze bele a napjába, akkor szinte észrevétlen és kiváló tükör. És egy idő után átalakul a táplálékokhoz való viszonya önmagában a naplóvezetéstől és a kapcsolódó tudatosabb önmegfigyeléstől.

Természetesen a módszereket lehet is és érdemes is testre szabni, az itt leírtak csak ízelítők a lehetőségek tárházából. Azzal, hogy egy más perspektívából kap rálátást a táplálkozására, és a táplálkozása valamint a közérzete összefüggéseire, egyben egy eszközt is kap, ami segíthet eldönteni, hogy szeretne-e változtatni, és ha igen, akkor mi az, amin szeretne változtatni.

Aki pontos feljegyzést kíván készíteni tápanyag tartalmakkal kibővítve, azoknak segítség lehet például Dr. Lindner Károly – Dr. Bíró György: Tápanyagtáblázat című könyve, vagy az internetes alapú Kalóriaguru gyűjteménye, ahol készételek és a kereskedelemben forgalmazott élelmiszerek, alapanyagok döntő többsége is megtalálható.

Olyan régen kezdtem el használni a naplózást, hogy akkoriban még nem voltak erre netes, vagy mobil alkalmazások. Egy kis színes, kedves, grafikus ábrával díszített füzetkébe kezdtem feljegyezni az elfogyasztott dolgokat. Aztán a füzetke idővel egyre nagyobb lett. Eleinte „feladatként” éltem meg. Először puszta felsorolás volt: egymás alá leírtam az elfogyasztott dolog nevét és mennyiségét. Aztán később kikerestem a tápanyag tartalom és kalória adatokat.
Később ez is változott, elkezdtem figyelni a közérzeti hatásokat is. Egyre természetesebbé vált. És általában döbbenetes élmény volt hét végén visszanézni egy hét jegyzeteit.

A napló módszer egy csodálatos önmegfigyelési módszer, amely nemcsak a táplálkozás, életmód átalakítását segíti vonalvezetőként, hanem számos más életterületen is alkalmazható, ahol már kialakult szokások megváltoztatása a cél.

Szó nincs arról, hogy a módszer alkalmazása esetén a számok bűvöletében kell élnie, és a jegyzetelés, számolgatás, keresgélés gúzsba kötnék az életét. Mindenkinek más az igénye a részletekben való elmélyülésre. Fontos, hogy ne feladatként, hanem felfedezésként közelítsünk hozzá. Valójában egy lehetőség a táplálkozásunk, közérzetünk, egészségünk összefüggéseinek jobb megismerésére.

Kellemes felfedezést hozzá!

Ha bármilyen kérdése, tapasztalata, elakadása sikerélménye van, kérem, ossza meg velem.

Tippek:

Mobil alkalmazások:
www.yac.mx
www.mydietcoachapp.com (angol nyelvű)

Táblázatok és on-line táplálkozási napló
http://kaloriabazis.hu/

Ismerje meg forgalmazott PALEO termékeinket is:

banner-paleo