Vitamin-B-komplex

A B-vitamin — amelynek minimum kilenc fajtája létezik — nagyon sok irányból hat az egészségre. Befolyásolja az energiakészletet, a hangulatot és a viselkedést, valamint az olyan degeneratív betegségek kialakulását, mint a szívbetegség vagy a rák.

A B-vitaminok közül néhány, mint a B1, a B2 és a B3 központi jelentőséggel bír abban a folyamatban, amiben a táplálék energiává alakul át a szervezetben. A B3-vitamin magas dózisban javíthat a skrizofrénián, amely egy kínzó mentális betegség. A B6-vitamin és a folsav csökkentheti a szívelégtelenség kialakulásának esélyét.

A B-vitaminnak stresszoldó hatása van

David Benton szerint, aki a walesi Swansea Egyetem professzora, a vitaminhiány először mindig pszichológiai tünetként jelentkezik. Ezek között szerepelhet például az ingerlékenység, a harag, és hogy az illető nehezen birkózik meg az otthoni, illetve a munkahelyi problémákkal. A B-komplex vitaminokat régóta úgy tartják számon, mint stresszoldó tápanyagokat. Fontos szerepet töltenek be az idegek és az agy egészségének fenntartásában, ezért hiányuk jelentősen befolyásolja az idegrendszer működését.

Ha meg akarunk birkózni a stresszel jobb, ha B-komplex fogyasztásával kezdjük. Olvassuk el a dobozon a címkét, hogy tartalmaz-e legalább 10 mg B1- vitamint — ebből megtudhatjuk azt is, hogy milyen mennyiségben kell a többi B-vitamint szednünk. Ha harminc nap elteltével nem tapasztalunk semmilyen javulást, akkor növeljük a dózist háromszorosára, vagy vegyünk olyan B-komplex készítményt, amely 25 mg B1-vitamint tartalmaz (megint csak ehhez a mennyiséghez igazítják a többi B-vitamin adagot).

Előfordulhat, hogy bizonyos ,,melléktüneteket” észlelünk, ahogy arra néhány orvos rámutat. Például, hogy bőrunk jobb állapotba kerül. Amikor a húszas éveimet éltem, és korpásodott a fejbőröm, véletlenül olvastam valahol, hogy a B-vitamin segít a száraz, hámló bőrön. Már eleve szedtem egy 10 mg-os B-komplexet, ezért megnöveltem az adagot, és a korpa elmúlt. Azután mindig nagyobb dózisban szedtem a B-vitamint, és a korpa soha nem tért vissza.

b-komplex

A B-vitamin javítja a kedélyállapotot

Tekintsük csak át Benton doktor tapasztalatait. Néhány egészséges diákjának nagy mennyiségi multivitamint adott (amely az RDA tízszeresét tartalmazta a vitaminokból), míg másoknak placebo tablettát (hatóanyag nélküli, látszatpirulákat) egy éven át. A Biological Psychology’/Pharmacopsychologyban megjelent cikke szerint azok a fiatalok, akik multivitamint szedtek, sokkal jobb közérzetről tettek tanúságot, a nők hangulata pedig határozottan javult.

Benton úgy találta, hogy bár az összes vitamin jótékony hatású volt, a B1-vitamin mindegyiken túltett. Egy következd kísérlete során női hallgatóknak rendelt B1-vitamin-kiegészítést. Az alanyok már két hónap múlva úgy érezték, hogy sokkal tisztább a fejük, összeszedettebbek és energikusabbak. Ezzel együtt reakcióidejük is csökkent.

A B-vitaminok enyhíthetik a migrénes fejfájást

Két nemrég végzett kísérlet azt mutatja, hogy a B2-vitamin csökkenti a migrén előfordulásának gyakoriságát. Az első tanulmány során, amelyet Jean Schoenen, a belga Liege Egyetem professzora végzett, negyvenkilenc páciens 400 mg B2-vitamint kapott naponta, három vagy több hónapon át. A betegek kétharmadának esetében javulás mutatkozott.

A második kísérletben Schoenen ötvenöt betegnek adott ismét 400 mg B2-vitamint, három hónapon át. Tapasztalatai szerint a páciensek 59 százalékánál vált be a kezelés, azzal a 15 százalékkal szemben, akik placebót kaptak.

A B-vitamin csökkentheti a koleszterinszintet

A B3-vitamint niacin (vagy nikotinsav) formáját 1955 óta ügy tartják számon, mint a koleszterinszint csökkentőjét. Ennek felfedezése Abram Hoffer professzornak köszönhető, aki a vitaminok orvosi alkalmazásának egyik úttörője. A B3-vitamin más formái, mint például a niacinamid (vagy nikotinsavamid) nem mutat koleszterinszint-csökkentő hatást. Hoffer 500 mg-ot javasol naponta.

Mielőtt bevennénk a niacint, tisztában kell lennünk legfőbb „mellékhatásával”, ugyanis egész testünkön kipirulhat és bizsereghet a bőrünk. A jelenség ártalmatlan, és a bőrünket korábban érő nap- és atomi sugárzással van összefüggésben, de a vörös és viszkető bőr ijedtségre adhat okot. A bizsergető érzés, amit sok ember kedvel (felmelegíti az embert), fél órán belül megszűnik. Ha naponta háromszor, hosszabb időn át szedjük a niacint, a bizsergető érzés egyre gyengébb lesz majd, végül megszűnik.

A C-vitamin-pótlás – 1000 mg naponta – ugyancsak csökkentheti a vér koleszterinszintjét, ám hasonló bizsergető érzést nem okoz

A B-vitaminok és a sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex (SM) olyan betegség, amelyet az idegrostokat körülvevő ideg-hüvelyek (mielinhüvely) roncsolódása okoz. Számos tanulmány bizonyította mar, hogy az SM-ben szenvedőknek állandó B12-vitamin hiányuk van. A folsav alacsony szintje ugyancsak problémát jelenthet. E két vitamin kéz a kézben működnek. Sokaknak van problémája a B12-vitamin belekben történő felszívódásával. A B12-injekciók (amit az orvos ad be) megoldhatja a gondot. Ugyanilyen jók azok a tabletták, amit a nyelv alá helyezve kell bevenni (itt a felszívódás nagyon hatékony).

A sclerosis multiplex esetén az is jótékony hatású lehet, ha csökkentjük a bevitt olaj- és zsírmennyiséget, míg növeljük az omega-3 halolaj és az olívaolaj fogyasztását. Jó, ha növeljük az antioxidánsok szedését, így az E-, a C-vitamin és az alfa-liposav bevitelét.

b-komplex

B-vitaminok és az ízületi gyulladás

Évekkel ezelőtt az orvosok rájöttek, hogy csökkenthetik a reumás ízületi gyulladás tüneteit az egyik B-vitamin adásával, és még hatásosabb, ha egy másikat is adnak hozzá. Gyorsabb és hatékonyabb, ha nagy mennyiségű B-komplex kiegészítést alkalmazunk, mintha egyenként kísérletezünk a B-vitaminokkal.

Egy, a Journal of the American College of Nutrition-ban megjelent tanulmány állítja, hogy a folsav (6400 mcg) és a B12 (20 mcg) enyhíti a csontízületi gyulladást. Egy újabb tanulmány pedig, amely a német Schmerz-ben jelent meg, a B1-, a B2- és a B12-vitamin fájdalomcsillapító hatását írta le. A kutatók szerint e vitaminok együttes alkalmazása sokkal hatékonyabb, mint ha külön-külön szedjük őket.

A B-vitaminok és a premenstruációs szindróma

A premenstruációs szindrómát gyakran egy női hormon, az ösztrogén túltermelődése okozza. Két B-vitamin, a kolin és az inozitol segítenek az ösztrogént ösztriollá alakítani; ez a hormonnak olyan formája, amely már nem okoz problémát. A B6-vitamin ráadásul vizelethajtó hatású is, ezért megakadályozza a menstruáció előtti vizeletrekedést. Ha B6- vitamint akarunk szedni (napi 50—100 mg), akkor legjobb, ha mindjárt B-komplex kiegészítést alkalmazunk, az optimális hatás elérése érdekében.

Az is segíthet, ha szójában gazdag ételeket fogyasztunk. A szójabab olyan ösztrogén jellegű vegyületeket tartalmaz, amely hatástalanítja a hormon nemkívánatos hatásait. A szójatej és a tofu csak néhány abból a számtalan szójás ételből, amelyeket a szupermarketekben és a gyógynövényboltokban megtalálhatunk.

Segíthetnek a B-vitaminok a carpus tunnel szindrómán

A carpus tunnel nagyon erős fájdalommal vagy zsibbadtsággal járó a csuklóban és a kézben fellépő betegség. Ezt az állapotot a kéz rendszeres megerőltetése okozza, ezért leggyakrabban a szupermarketek pénztárosai, a gépírónők és a gyári munkások körében fordul elő.

Körülbelül harminc évvel ezelőtt, John Ellis professzor, a texasi Mount Pleasant-től rájött, hogy a B6-vitamin javítja a carpus tunnel szindrómás betegek állapotát. Észrevette, hogy az ebben a betegségben szenvedők szervezetében alacsony a B6- vitamin szintje, ezért ha kilencven napon át napi 100 mg-ot fogyasztanak belőle az helyreállíthatja a normális szintet. Más kutatók is szoros összefüggést látnak a B6-vitamin alacsony szintje és a carpus tunnel szindróma között. Valószínű, hogy az állandó megerőltetés során a szervezet nagyobb mennyiségben igényli a B6-vitamint.

Ritka, hogy az ember csak egy tápanyagban szenvedne hiányt. A B-vitaminok együtt hatnak, mint rokon tápanyagok. Így a carpus tunnel megfelelő kezeléséhez napi 100 mg B6-vitaminnal, plusz olyan B-komplex vitamin kiegészítéssel történhet amely a vitamincsalád minden tagját tartalmazza.

b-komplex

A B-vitaminok és a skizofrénia

Először is tisztáznunk kell, hogy mi is az a skizofrénia. Ez a betegség nem a tudathasadásos állapotot jelenti. Sokkal inkább egy mentális betegség, amely érzékcsalódással (mint például a paranoia) és hallucinációval jár (olyan dolgokat hall és lát, amelyek nem léteznek). Az 1950-es évek elején Abram Hoffer professzor és Humprey Osmond professzor megállapították, hogy a skizofrénia egyes típusainál a betegek szervezetükben haliucinogént termelnek. Ez a hallucinogén az adrenalin oxidálódott formája.

Biokémiai ismereteik alapján a kutatók úgy gondolták, hogy a nagy mennyiségű B3-vitamin (akár a niacin vagy a niacinamid) és a C-vitamin semlegesíthetik a hallucinogéneket. Úgy tűnik, hogy igazuk is volt, és első pszichiátriai kísérletüket a Bulletin of the Menninger Clinic-ben publikálták. Az 1960-as évek végén, amikor a hallucinogén drogok, mint például az LSD és a meszkalin nagy népszerűségnek örvendtek, néhányan B3- és C-vitamint használtak, hogy visszatérjenek a “repülésből”.

Hoffer 3000 mg B3 és 1000—3000 mg C-vitamint adott a betegeknek naponta. Úgy látta, hogy azok a betegek, akiknél csak nemrég jelentkezett a skizofrénia, jobban reagáltak a vitaminterápiára, mint azok, akik mar régóta szenvedtek a betegségben. Azt is megfigyelte, hogy egyes betegek jobban reagáltak a nagy mennyiségű B6-vitaminra és a cinkre, amely alapvető ásványi anyag.

A B-vitaminok javítják a memóriát

Egy sor tanulmány állítja, hogy azok az idősödő emberek, akik a szenilitás jeleit mutatják, B12-vitamin-hiányban szenvednek. A vitaminkúra hatására a mentális képességek javultak. Más tápanyagok is segíthetnek ilyen helyzetben, de hatásuk eléréséhez jó néhány hónapra van szükség. Az E-vitamin ugyancsak kedvezőn befolyásolja az agysejtek működését. Ugyanúgy jótékony hatású a Ginkgo Biloba nevű gyógynövény.

Forrás: naturhirek.hu (Jack Challem: All about Vitamins)

B-komplex vitaminok LELŐHELYE! Kattints!