Köszöntöm Önt, Kedves Olvasó, Dongó Emma vagyok.

Az egészséggel kapcsolatos érdeklődésem fókuszában az életmódunk, táplálkozásunk, érzelmeink, hangulatunk és egészségünk komplex összefüggései állnak.

Az érdeklődésem személyes eredete egészségi kihívásokhoz kapcsolódik. Gyermekkoromban a családomban megtapasztaltam súlyos betegségek, (pl. rák) romboló erejét, a félelmet, tehetetlenséget és azt az érzést, hogy nem vagyunk kompetensek saját életünk, egészségünk felett. Később a saját életutam is hozott súlyos és egymásra halmozódó egészségi kihívásokat. Mindezekre a megoldást az átrendezett életmód, táplálkozás hozta meg.

Már gyermekként megtapasztalhattam, hogy az életmód az egy tudatos döntés eredménye is lehet. S bár mindig tudatosan alakítottam az életvitelemet, voltak olyan életesemények, hatások, illetve ezek nyomán elindult folyamatok, amelyek keményen próbára tették az egészségemet. Így, a saját életemben is visszanyúlhattam a korábbi, gyermekkori tapasztaláshoz, amikor 2011. évben az életmódom és táplálkozásom radikális átalakítása mellett döntöttem. Sokféle kísérlet, útkeresés, próbálás vette kezdetét.

Az alapvetően az általam fogyasztott táplálékok „kerete” ma megegyezik a paleolit szemléletmód alap tápanyagaival, ugyanakkor a belső arányokat és a hangsúlyokat időnként váltogatom ezen kereteken belül.

Merítek a (nyers) vegán, a GAPS (idegrendszeri jelenségek és az emésztőrendszer közötti összefüggést vizsgáló irányzat és az arra épülő diéta), a ketogén étrendből (dominánsan zsír- és fehérjetartalmú étrend minimális szénhidráttal) és még szétválasztó irányzatból (Testkontroll étrend) is.

Az az élményem, hogy az elfogyasztott étel minőségén és összetételén kívül a belső működésünk (érzelmek és stressz menedzsment) is komolyan befolyásolja az emésztésünket, egészségünket és közérzetünket. Aki harmóniát és egyensúlyt szeretne, annak érdemes a táplálkozási viszonylatok mellett ez utóbbiakat is fejleszteni.
Szeretek inspirálódni, kísérletezni, felfedezni, kitalálni, kipróbálni. És amikor valami jót találok, annak nagyon örülni. Másokkal megosztani.
Remélem, hogy a blog bejegyzéseivel sikerülhet inspirálni, lehetőséget mutatni egy más életminőségre, tapasztalatokat megosztani, eszmecserére csábítani. Örülök, ha mindezzel hozzájárulhatok, hogy mások is megteremtsék a maguk egészséges táplálkozását, életmódját.

A hamarosan következő új blogpost-ban – egy korább bejegyzésünk nyomdokába lépve – az étrendi váltást segítő napló módszert nézzük meg részletesebben.

Paleo termékkínálatunkat ITT megtekintheti 🙂