minion_banán_paleo

Paleo étrend és banán?

A banán, mint szuper gyümölcs?

 

Ma cikkünkből megtudja, hogy illeszthető a banán a paleolit étrendbe, és mitől szuper gyümölcs. Sőt, még finom nyári recept ötleteket is kap.

A banán talán az egyik legsokoldalúbb, legismertebb trópusi eredetű gyümölcs. Minden évszakban, szinte minden földrajzi helyen elérhető. Rendkívül tápláló és egészséges. Ráadásul könnyű, finom, puha, pépes, édes. Könnyen fogyasztható és könnyen is emészthető.

Mind szénhidrát, mind energiatartalma viszonylag magas, ugyanakkor számos vitamin és ásványi anyag kitűnő forrása. 100 gramm banán energiatartalma 90 kcal körül van és szénhidráttartalma 22-23 gramm. A- C- E- K- és B- vitaminokat, továbbá, vasat, rezet, jódot, mangánt, káliumot és foszfort tartalmaz.

A banán természetes gyógyszer és gyógyulást elősegítő táplálék lehet bőrproblémák esetén (például aknék, kiszáradt bőr az ajkakon, bőrfelszíni egyenetlenségek) is. Nyugtató hatású, és az emésztőrendszernek is barátja.

Rendkívül változatos formákban fogyasztható. Alkalmas turmixok, shake-ek alapanyagaként való felhasználásra, krémek készítésére, sütemények sütéséhez, gyümölcssalátákhoz és fagylaltokhoz.

Nagyon kellemes élmény a sült banán, amely úgy készül, hogy a banánt hosszában félbe vágjuk, a lapos felével lefelé szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és alacsony hőfokon 15 percig sütjük. A hő hatására a banán édes, nyákos nedvet enged és még puhább, krémesebb, kásásabb állagú lesz. Túlérett banánból is készíthető. Picit hűlnie kell a tepsin, azután óvatosan tányérra emeljük (vigyázat, roppant könnyen törik, esik szét, mert puha) és kókuszkrémmel/kókuszzsírral kikevert eritrtites kakaópórból készült csokival lágyan leöntjük, egész diódarabokkal megszórjuk. És kész 🙂

sült_paleo_banán

A banán eredetileg Délkelet-Ázsiából származik. Ma a legnagyobb kereskedelmi volumenben mégis Közép- és Dél-Amerika országai állítják elő. Az általunk leggyakrabban fogyasztott banán az un. csemege banán, amely édesebb, puhább, mint a zöldségbanán. Ez utóbbival mi nagyon ritkán találkozhatunk. A banán bármely érettségi állapotában fogyasztható, de minél érettebb, annál puhább és édesebb.

Ízelítőül lássunk egy kellemes hűsítő, nyárias banános receptet.

Az eredeti recept inspiráció a Mindmegette oldalán olvasható, néhány izgalmas összetevőt hozzá adtunk a kellemesebb ízharmónia érdekében.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/banan-a-szupergyumolcs-48628

Kiwis-narancsos-banános smoothie

Alapanyagok:

  • 1 narancs
  • 1 kisebb banán
  • 1 kiwi
  • 1-2 teáskanál eritrit, vagy eritrit stevia keverék
  • csipet fahéj
  • mentalevél

Mindhárom gyümölcsöt meghámozzuk, feldaraboljuk és turmixgépbe tesszük. Alaposan turmixoljuk. Utolsó lépésként a narancs héjából belereszelünk egy keveset. Csipet fahéjat teszünk bele, ismét összeturmixoljuk s el is készült. A tetejét mentalevéllel díszítjük.

kiwi_banán_narancs_smoothie

Kész? Ízlett?

Linkek:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ban%C3%A1n
http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/banan_mindig_mashogy_gorbul/20040824173414

banner-paleo