Egészség mindenkinek jár!

Ingyenes kiszállítás:

30.000 Forintnál
Ft
30.000 Ft

Címke: kálium

06.17

Kálium és nátrium a sóban

 • Szerző: Nagy Péter
 • 4 hónapja
 • 0 hozzászólás

Bármikor a só kerül terítékre a megszokottnál nagyobb mennyiségben kapok kioktatást azzal kapcsolatban, miért nincs igazam és hogy a tudomány már számtalanszor megcáfolta saját magát és hogy xy orvos azt tanácsolja mindenkinek, hogy egyen több sót és ha nem szereti a nagyon sós ételeket akkor egyen sótablettát amit éppen tőle lehet beszerezni … és így tovább.

Már azt is megkaptam korábban, egy a témában írt cikkem miatt, hogy a magyarokat akarom kiirtani (bármilyen célból is) és a kálium maga az ördög és a nátrium meg nemzeti érzelmű dolog.

Pedig a a testünknek egyáltalán nincs szüksége sóra.

Amire szüksége van az egyensúlyának fenntartása érdekében az a nátrium és a kálium. És azt állítani, hogy a konyhasó és a nátrium ugyan az, nem kisebb lódítás, mint amikor kalcium-karbonát (kavicsok) evésére bíztatunk valakit annak érdekében, hogy több kalcium legyen a szervezetében. A szervetlen sók (mindkettő amit említettem az) nem emésztődnek meg és nagyjából annyi hasznuk van a táplálkozásunkban mint az asztaldíszként használt gyertyának vagy szalvétának.

Na, de miben van nátrium vagy kálium?

A nátrium és a kálium elengedhetetlen tápanyagok mivel elektrolitok. Az elektrolit azt jelenti, hogy folyadékban ionokra (elektromosan töltött részecskékre) válik szét és ezáltal képes elektromos áramot vezetni. A szervezet normális működése attól függ, hogy a nátrium és a kálium megfelelően van e szabályozva a sejtek belső és külső terében.

A nátrium a sejteken kívüli folyadékok fő ionja, míg a kálium a sejteken belüli folyadék fő ionja. A nátrium koncentrációja több mint tízszer alacsonyabb a sejtek belsejében, mint kívül, míg a kálium koncentrációja mintegy harmincszor magasabb a sejtek belsejében, mint kívül.

A kálium és a nátrium koncentrációkülönbsége a sejthártyán át létrehoz egy elektrokémiai állapotot, amit membránpotenciának nevezünk. A szervezet komoly energiát fordít a nátrium/kálium koncentrációjának fenntartására, mivel nagyon fontos a nátrium és a kálium egyensúlyának fenntartása az élet és az egészség fenntartásához. A sejthártya membránpotenciáljának pontos szabályozása kritikus például a szív működéséhez, valamint az idegimpulzusok továbbításához és az izom-összehúzódáshoz.

Miért borult fel az arány?

Az iparosodott országokban (hazánk is ide sorolandó) a nátrium napi bevitelének mennyisége mintegy háromszorosa a kálium napi bevitelének. Ez részben a sófogyasztás miatt alakult ki, de a káliumban gazdag ételek kerülése (zöldségek és gyümölcsök) is szervesen hozzájárulnak ehhez. Ezen ásványi anyagok egyensúlya, bár fontos lenne, nem valósítható meg a tipikus hazai étrendválasztásainkkal.

És bár ezt tagadja minden konzervatív szakács vagy táplálkozástudós, a tanulmányok azt mutatják, hogy a nyugati világban a nátrium és a kálium arányának relatív egyensúlyhiánya pozitív összefüggésben van a magas vérnyomással, a szívbetegséggel és a cukorbetegséggel. És nagyon fontos, hogy megértsük ezt a fenti mondatot.

Ugyanis a sóellenes és a sópárti vita lezárható lenne ha mindenki megértené, hogy nem az elfogyasztott só mennyisége hanem a minősége okozza a problémát. Bármennyi sót ehetne (ésszerű határokon belül) valaki, ha az a só valahogy közelítene ahhoz az arányhoz amire a testünknek szüksége van.

Ezért javaslom mindenkinek a Supersalt nevű ásványisót, ami a kálium mellett számos más élettanilag fontos ásványisót tartalmaz és az íze összetéveszthető a hagyományos konyhasóéval vagy a tengeri sóéval.

Mikor kezdjünk gyanakodni?

Mivel a magyar populáció átlagban fele annyi káliumot fogyaszt mint kellene, nagyot em tévedhetünk ha egyszerűen magunkra vesszük a problémát. De számos fizikai tünete van az alacsony káliumszintnek.

Ezek közé tartozik a rendkívül száraz bőr, a kiütéses bőr, az ok nélküli hidegrázás, egyes kognitív zavarok, székrekedés, lassuló reflexek, ödémák a lábakon estefelé, idegesség, ok nélküli szomjúság, glükóz intolerancia, magas koleszterinszint, álmatlanság, alacsony vagy magas vérnyomás, izomfáradtság, fejfájás valamint légzési nehézségek. A hormonális ingadozás is bekövetkezhet az alacsony káliumszint miatt. És nem utolsó sorban a mentális és fizikai stressz is alacsonyabb káliumszintet eredményezhet.

szupersó úgy növeli meg a kálium bevitelt, hogy közben csökkenti a nátriumét és nem kell új ízekhez hozzászoknunk hanem sózhatjuk az ételeinket ahogy eddig tettük.

Forrás: Demecs István, Naturhirek.hu

Tovább
11.28

7 tipp a másnaposság ellen

 • Szerző: Nagy Péter
 • 2021. November 28.
 • 0 hozzászólás
Másnaposság ellen

Induljon másnaposság nélkül az új év 🙂

Amennyiben egy szilveszteri parti keretében ünnepled meg az év elmúlását és egy biztatóbb év kezdetét, érdemes néhány óvintézkedést megtenned, nehogy erős fejfájással vagy másnapossággal kezdjed az újévet.  Mit tehetsz a másnaposság ellen?

Tovább
07.03

Miért szenvedsz a kánikulában?

 • Szerző: vitaminpontok.hu
 • 2021. July 3.
 • 0 hozzászólás
Miért szenvedsz a kánikulában?

Nem bírod a hőséget?

Miért szenved valaki a kánikulától és miért van az, hogy mások remekül veszik ezt az akadályt? Minden valamire való egészségügyi szakember tudja, mi a hőguta. Még fel is ismerik. Viszont rosszul, vagy sehogy nem kezelik…

Tovább
08.29

Elektrolit pótlás – nem csak sportolóknak

 • Szerző: vitaminpontok.hu
 • 2018. August 29.
 • 0 hozzászólás
elektrolit-sportolo

Elektrolit pótlás a sejtszintű energia és az izomteljesítmény növelésének leghatásosabb módja!

Mik azok az elektrolitok?

Az elektrolitok azok a testfolyadékban található ásványi anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a sejtek számára. Elektromos töltéssel rendelkeznek és elengedhetetlenek a sejtek, a szív, az idegek és az izmok megfelelő működéséhez.

A legfontosabb elektrolitok

Tovább
05.21

Rendhagyó termékbemutató – A KÁLIUM!

 • Szerző: vitaminpontok.hu
 • 2018. May 21.
 • 0 hozzászólás
VitaDRink-izotonias-málnás-italpor

A Vitaking VitaDrink izotóniás italt fokozott fizikai terhelés – például sportolás – és erős verejtékezés alkalmával – például kánikula idején – tanácsoljuk fogyasztani.

 

Vitaminok mellett tartalmaz jelentős mennyiségű ásványi sót is, elsősorban foszfort, káliumot és magnéziumot, kisebb mennyiségben mangánt, kalciumot és nátriumot is. Sokszor kérdezik az emberek, hogy miért van ebből ennyi, abból annyi a termékben és önjelölt “vitaminszakértők” megkérdőjelezik egyes összetevők hasznát – sőt van aki egyenesen veszélyesnek tartja a fogyasztását. Az ő ostobaságaik cáfolatára gondoltam, hogy leírom az okát, hogy a leggyakrabban kritizált összetevők miért vannak benne és miért fontosak.

Tovább
© 2014. Vitaminpontok Kft. Minden jog fenntartva.
Adatvédelmi engedélyszám H-83287329
Design & programming:
&