Bármikor a só kerül terítékre a megszokottnál nagyobb mennyiségben kapok kioktatást azzal kapcsolatban, miért nincs igazam és hogy a tudomány már számtalanszor megcáfolta saját magát és hogy xy orvos azt tanácsolja mindenkinek, hogy egyen több sót és ha nem szereti a nagyon sós ételeket akkor egyen sótablettát amit éppen tőle lehet beszerezni … és így tovább.

Már azt is megkaptam korábban, egy a témában írt cikkem miatt, hogy a magyarokat akarom kiirtani (bármilyen célból is) és a kálium maga az ördög és a nátrium meg nemzeti érzelmű dolog.

Pedig a a testünknek egyáltalán nincs szüksége sóra.

Amire szüksége van az egyensúlyának fenntartása érdekében az a nátrium és a kálium. És azt állítani, hogy a konyhasó és a nátrium ugyan az, nem kisebb lódítás, mint amikor kalcium-karbonát (kavicsok) evésére bíztatunk valakit annak érdekében, hogy több kalcium legyen a szervezetében. A szervetlen sók (mindkettő amit említettem az) nem emésztődnek meg és nagyjából annyi hasznuk van a táplálkozásunkban mint az asztaldíszként használt gyertyának vagy szalvétának.

Na, de miben van nátrium vagy kálium?

A nátrium és a kálium elengedhetetlen tápanyagok mivel elektrolitok. Az elektrolit azt jelenti, hogy folyadékban ionokra (elektromosan töltött részecskékre) válik szét és ezáltal képes elektromos áramot vezetni. A szervezet normális működése attól függ, hogy a nátrium és a kálium megfelelően van e szabályozva a sejtek belső és külső terében.

A nátrium a sejteken kívüli folyadékok fő ionja, míg a kálium a sejteken belüli folyadék fő ionja. A nátrium koncentrációja több mint tízszer alacsonyabb a sejtek belsejében, mint kívül, míg a kálium koncentrációja mintegy harmincszor magasabb a sejtek belsejében, mint kívül.

A kálium és a nátrium koncentrációkülönbsége a sejthártyán át létrehoz egy elektrokémiai állapotot, amit membránpotenciának nevezünk. A szervezet komoly energiát fordít a nátrium/kálium koncentrációjának fenntartására, mivel nagyon fontos a nátrium és a kálium egyensúlyának fenntartása az élet és az egészség fenntartásához. A sejthártya membránpotenciáljának pontos szabályozása kritikus például a szív működéséhez, valamint az idegimpulzusok továbbításához és az izom-összehúzódáshoz.

Miért borult fel az arány?

Az iparosodott országokban (hazánk is ide sorolandó) a nátrium napi bevitelének mennyisége mintegy háromszorosa a kálium napi bevitelének. Ez részben a sófogyasztás miatt alakult ki, de a káliumban gazdag ételek kerülése (zöldségek és gyümölcsök) is szervesen hozzájárulnak ehhez. Ezen ásványi anyagok egyensúlya, bár fontos lenne, nem valósítható meg a tipikus hazai étrendválasztásainkkal.

És bár ezt tagadja minden konzervatív szakács vagy táplálkozástudós, a tanulmányok azt mutatják, hogy a nyugati világban a nátrium és a kálium arányának relatív egyensúlyhiánya pozitív összefüggésben van a magas vérnyomással, a szívbetegséggel és a cukorbetegséggel. És nagyon fontos, hogy megértsük ezt a fenti mondatot.

Ugyanis a sóellenes és a sópárti vita lezárható lenne ha mindenki megértené, hogy nem az elfogyasztott só mennyisége hanem a minősége okozza a problémát. Bármennyi sót ehetne (ésszerű határokon belül) valaki, ha az a só valahogy közelítene ahhoz az arányhoz amire a testünknek szüksége van.

Ezért javaslom mindenkinek a Supersalt nevű ásványisót, ami a kálium mellett számos más élettanilag fontos ásványisót tartalmaz és az íze összetéveszthető a hagyományos konyhasóéval vagy a tengeri sóéval.

Mikor kezdjünk gyanakodni?

Mivel a magyar populáció átlagban fele annyi káliumot fogyaszt mint kellene, nagyot em tévedhetünk ha egyszerűen magunkra vesszük a problémát. De számos fizikai tünete van az alacsony káliumszintnek.

Ezek közé tartozik a rendkívül száraz bőr, a kiütéses bőr, az ok nélküli hidegrázás, egyes kognitív zavarok, székrekedés, lassuló reflexek, ödémák a lábakon estefelé, idegesség, ok nélküli szomjúság, glükóz intolerancia, magas koleszterinszint, álmatlanság, alacsony vagy magas vérnyomás, izomfáradtság, fejfájás valamint légzési nehézségek. A hormonális ingadozás is bekövetkezhet az alacsony káliumszint miatt. És nem utolsó sorban a mentális és fizikai stressz is alacsonyabb káliumszintet eredményezhet.

szupersó úgy növeli meg a kálium bevitelt, hogy közben csökkenti a nátriumét és nem kell új ízekhez hozzászoknunk hanem sózhatjuk az ételeinket ahogy eddig tettük.

Forrás: Demecs István, Naturhirek.hu

Tovább