Mit kell tudnunk a béta-karotinról?

A béta-karotin még nagyon nagy mennyiségben is biztonságos. Egyes embereknél, ha nagy mennyiségben fogyasztják, sárgás színűre festi a bőrt (különösen a kézen és a lábon), de ez nem jelent veszélyt, és a tünet gyorsan elmúlik, ha leállítják a kúrát. A béta-karotinnak csak csekély hányada alakul át A-vitaminná, ezért nem lehet az A-vitamint túladagolni sok béta-karotin szedésével.

 A béta-karotin a karotinoidok egy fajtája. A karotinoidok zsírban oldódó antioxidánsok, amelyet a növények termelnek annak érdekében, hogy megvédjék magukat a szabad gyökök károsító hatásától, amely a rák, a szívbetegség és más degeneratív betegségek okozója.

A természetben több mint 600 karotinoid található, ám ebből a nyugati ember konyhájában talán csak 50 szerepel és még ebből az ötvenből is csak 14 található a vérben, amely felszívódott az emésztés során. A legfőbb étkezési karotin a béta-karotin és az alfa-karotin (amelyek a sárgarépában találhatók), a lutein (a kelkáposztában, a brokkoliban és a spenótban), valamint a likopen (a paradicsomban). Fontos karotinoid meg a zeaxantin és a kriptoxantin. A táplálkozással felvett karotinoidok antioxidáns hatásuk miatt igen jelentősek.

Miért fogyasszunk rendszeresen béta-karotint?

  • A béta-karotin és a napleégés

    Több tanulmány is igazolja, hogy a béta-karotin egy bizonyos kombinációjának orális alkalmazása és a hagyományos napozószerek együttes használata biztonságosabb védelmet nyújt, mintha csak a napozószereket vennénk igénybe. A béta-karotin valójában a nap ultraibolya (UV) sugárzása ellen véd, mind belsőleg, mind külsőleg. Hatását valószínűleg azzal fejti ki, hogy a bőr természetes ellenálló-képességét fejleszti az UV károsító hatása ellen. Ez a tény teljesen ellentmond annak a feltételezésnek, hogy a béta-karotin fokozhatná a rák kialakulását. A bőr túlzott napoztatása károsítja a bőrt és növeli a rákosodás esélyét. Azzal, hogy csökkenti a bőr károsodásának mértékét, a béta-karotin hosszútávon is véd az UV-sugárzás keltette bőrrák ellen. Más antioxidánsok, mint például a C- és az E-vitamin, ugyancsak ellenállóbbá teszik a bőrt a nappal szemben.

  • A béta-karotin működése a szervezetünkben

    Azon kívül, hogy az A-vitamin alapanyaga, a béta-karotin hatástalanítja a sejtkárosító szabad gyököket. Ezen kívül számos tanulmány azt bizonyítja, hogy a béta-karotin növeli a tüdő kapacitását — a levegő mennyiségét, amelyet beszívunk, majd kifújunk. Minél több levegőt tudunk beszívni egy szuszra, annál egészségesebbek vagyunk. A tüdő kapacitása az idő múlásával egyre csökken. A béta-karotin csökkentheti ezt a természetes öregedési folyamatot.

  • A béta-karotin és a rák kialakulásának kockázata

    Két, statisztikákon alapuló tanulmány ír arról, hogy a béta-karotin kis mértékben növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát az erős dohányosok körében, különösen, ha alkoholt is fogyasztanak. De ezek a kísérletek szintetikus béta-karotint alkalmaztak. Ez eltér a pótlás természetes formájától, és nincs tartós antioxidáns hatása sem. Érdekes, hogy az egyik tanulmány úgy találta, hogy a béta-karotin szedése azok körében, akik korábban dohányoztak, csökkentette a tüdőrák kialakulását esélyét. Sok más tanulmány állítja, hogy a béta-karotin más antioxidánsokkal kombinálva, például E-vitaminnal vagy szelénnel, jó a rák ellen. A béta-karotin akkor tűnik a leghatékonyabbnak, ha egy antioxidáns csoport tagjaként alkalmazzuk. A béta-karotin önmagában például nem akadályozza meg a szájüregi leukoplakiát, ami a dohányosoknál és az alkoholistáknál a rákot megelőző stádium.

  • A béta-karotin és a koleszterinszint

    Számos tanulmány állítja, hogy a béta-karotin kis mértékben képes csökkenteni a koleszterinszintet. Hatását azzal fejti ki, hogy blokkolja a koleszterin képződését a vérben. Más tanulmányok szerint a béta-karotin megvédi a koleszterint az oxidálódástól, illetve a szabad gyökök okozta károsodástól. Ugyanis ha a koleszterin oxidálódik, akkor nagyobb valószínűséggel okoz szívkoszorúér-betegséget, mint normális állapotában.

  • A karotinoidok segíthetnek a szaruhártya-elváltozásokon

    A szaruhártya a szem retinájának középpontja. Úgy tűnik két karotinoid védelmezi a szaruhártyát: a lutein és a zeaxantin. Ezek ketten alkotják együtt a sárgás színű pigmentfoltot, amely megszűri a roncsoló hatású ultraibolya fényt. Egy tanulmány szerint, amely a Journal of American Associationben jelent meg, azokat az embereket, akik luteinben gazdag ételeket fogyasztanak — főleg kelkáposztát és spenótot —, sokkal kevésbé fenyegeti a szaruhártya folt kialakulása. A lutein kiegészítés nem gyógyítja meg a szaruhártya betegségét, de a kutatók úgy gondolják, hogy lelassítja a folyamatot. A zeaxantin ugyancsak fontos a retina számára, és úgy tűnik, hogy szervezetünk képes egy bizonyos mennyiségű luteint zeaxantinná alakítani.
    A lutein és a zeaxantin ugyancsak segíthet lelassítani a hályog kialakulásának folyamatát. Mindkét karotinoid megtalálható a szemlencsékben. Az meg egyelőre nem tisztázott, hogy képesek-e visszafordítani a folyamatot.

  • A karotinoidok jót tesznek a prosztatának

    Úgy tűnik, hogy két karotin, a likopen és a béta-karotin hasznos lehet a férfiak problémájára. Edward Giovannucci, a Harvard Egyetem professzora, a Journal of the National Cancer Institute-ban megjelent tanulmányában azt állítja, hogy ha a férfiak nagy mennyiségű paradicsomot fogyasztanak (több mint tíz alkalommal hetente), 45 százalékkal csökken a prosztatarák kockázata. A nyers paradicsom tehát jótékony hatásúnak bizonyult, míg a paradicsomlé egyáltalán nem segített. Bár az eredmény ellentmondásosnak tűnhet, racionális magyarázata van.
    A főtt paradicsom sejtjeinek fala, amely a likopent tartalmazza, lebomlik a hő hatására, és sokkal könnyebbé teszi az emésztést. A nyers paradicsomot általában salátaként vagy húshoz fogyasztjuk, így az olaj vagy zsír elősegíti az emésztést.
    A paradicsomlevet nem főzik meg, és nem is tartalmaz hozzáadott olajat. Egy másik kísérlet a Harvard Egyetemen azt mutatja, hogy azoknál a férfiaknál, akik nem fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, a béta-karotin pótlás harmadára csökkenti a prosztatarák kockázatát. Azoknál a férfiaknál azonban, akik a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával eleve hozzájutnak a vitaminhoz, a pótlásnak nincs hozzáadott eredménye.

 Forrás: Natúrhírek

BÉTA-KAROTIN LELŐHELY ITT >>>