Nem igazán tudatosan törődünk a szívünkkel, ezért egy átlagos Magyar esélye az infarktusra 50%.

Ez még egy kártyajáték esetében sem jó esély.

Ennek az oka legfőképpen a koronaérben lerakódott rossz zsír, a plakk. Ez a spagetti vastagságú ér, ami a szívből a vért az izmokhoz vezeti, a lerakódás következtében elkezd elzáródni és egyszer csak szívrohamhoz vezet. Ez nagyon nem jó hír. Az pedig főleg nem, hogy minden 4 magyarból 3-nak – és napról-napra egyre többnek – valamilyen mértékben már elkezdődött ez a folyamat. Talán 75%-os eséllyel neked is.

A probléma komoly, de vannak páran, akiknek ez nem rakódik le. Az emberek egy csoportja nem kap infarktust, nem záródik el a koronaerük.
Ezt a fenti fele-fele esélyt Te is javíthatod a saját játékodban.

Elárulom a titkot.

De előbb menjünk vissza egy kicsit az időben. 1952-őt írunk és egy belgiumi klinika bonctermében Dr. Picard professzor a tanítványai előtt boncol egy halottat, majd a következő meglepő kijelentést teszi az 52 éves férfi mellkasának felnyitásakor:

“Visszatért!”

Mikor a csodálkozó hallgatók közül az egyik  ijedten megkérdezte, hogy ki tért vissza, a következőt mondta:

„A plakk… nézze csak a koronaerében a lerakódást. Ez az oka, hogy infarktust kapott. Régóta nem láttam ilyet. 1942-ben találkoztam vele, és azóta eltelt 10 év. A háború előtt az emberek ¾-ed részének volt lerakódása a koronaerében, akiket boncoltam, de ez nagyon gyorsan eltűnt. Az elmúlt 10 évben minden halottamnak tiszta és átjárható volt ez az artériája.”

Eddig a történet és Dr. Picard és kollégái a következő években azt figyelhették meg, hogy egy eltűntnek hitt betegség hogyan terjed el ismét és lesz a legáltalánosabb halálok, nem csak Belgiumban, hanem a fejlett világ szinte összes országában.

De miért tűnt el a plakk a háború során?

Azért, mert az embereknek nem volt pénzük drága ételekre. Nem volt hús. Nem volt tej és tejtermék. Katonák jöttek a farmokra és minden ilyet elvittek. Ami maradt az embereknek, az a gabonák, a zöldségek és a gyümölcsök. Szakszerű szóval: az összetett szénhidrátok. Azok sem mindig bőségesen.

Amikor eltűntek a zsírok… eltűnt a szívinfarktus is.

Ennyire egyszerű lenne az egész? A cikksorozat következő részéből megtudhatod!