fáradtság-sok-alvás

Valószínűleg az ember akkor lép ki véglegesen az álmodozó fiatalkorból, és válik igazán felnőtté, amikor rájön, hogy mindig fáradt.

Még akkor is, amikor eleget alszik.

Ennek oka természetesen lehet a megnövekedett felelősség, a munka, a család, de más tényezők is szerepet játszhatnak abban, hogy akár nyolcórás alvás után is fáradtnak érezzük magunkat.

A modern kor egyik rákfenéje a kevés testmozgás.

A rengeteg ezzel járó egészségügyi kockázat mellett a tunya életmód az alvás minőségére is hatással van. Ha napközben rendesen kifárasztjuk magunkat, mondjuk úgy, ahogy a régi korok földművesei vagy erdőt járó vadászai tették, álmunk sokkal mélyebb és pihentetőbb lesz.

A stressz a másik főbűnös, ami a frissítő alvás útjában áll.

A mindennapos hajtás és idegeskedés megbosszulja magát az éjszaka folyamán, nyugtalan alvást okoz amellett, hogy a fizikai erőnket és mentális egészségünket is szipolyozza.

Az sem mindegy természetesen, hogy mit eszünk.

A nehéz, cukorban, szénhidrátban gazdag ételek fogyasztása ellehetetleníti a pihentető alvást, és más betegségek forrása is lehet.

Ugyanez igaz a folyadékbevitelre, amit az emberek szeretnek valamiért minimálisan tartani

Pedig testünknek szüksége van a vízre, hiszen szerveink nélküle nem működnek megfelelően, a sejtosztódás nehezedik akárcsak az emésztés és már búcsút is inthetünk az éjszakai pihenésnek.

Az életmódunk mellett természetesen a rossz alvás mögött állhat valamilyen egészségügyi probléma, ami ebben a formában jelzi a gondot.

A vitaminhiány vagy a testünkben lévő vegyületek kiegyensúlyozatlansága ugyanúgy ok lehet, akárcsak a krónikus inszomnia (kóros álmatlanság) vagy a mélyen megbúvó depresszió.

Forrás: testszerviz.hu (hazipatika.com)