Ha valaki cukorbeteg, akkor jó eséllyel hallott már a krómról, mivel a cukorbetegséggel és fogyással kapcsolatos hatásai eléggé ismertek.
Viszont van ezen kívül pár igen csak hasznos tulajdonsága, amire érdemes odafigyelnünk.

Ugyan szervezetünknek igen kevés mennyiségre van szüksége ebből az ásványi anyagból, viszont a jelenlegi, tápanyagban nem mindig bővelkedő étrendünk, a félkész, gyors éttermi ételek gyakran nem tartalmazzák még ezt a kicsi mennyiségű krómot sem. Ez pedig jelentős problémákat okozhat szervezetünknek!

A krómhiány jelei lehetnek:

– Magas vércukorszint
– Fáradtság, kimerültség
– Gyakori éhségérzet
– Édes ízek utáni sóvárgás
– Hangulat-ingadozások
– Magas koleszterin- és trigliceridszint

Vércukorszint normalizálása

Rengeteg tanulmány mutatott rá arra, a króm hatékony a vércukorszint kezelésében. Ha megfelelő mennyiségű krómot viszünk be, akkor segít az emésztőrendszerben a szénhidrátok glükozzá való átalakításában. Amúgy ezért is lenne fontos, hogy a sok cukorbeteg étrendjében megfelelő mennyiségű króm legyen.

Vérnyomáscsökkentő

Kevésbé ismert, hogy ha a vércukor szint emelkedik, a vérnyomás vele együtt növekszik. Mind a két elem növelheti a szívbetegségek kockázatát, főleg ha elhúzódó problémákról beszélünk. Ezért aztán ha a megfelelő mennyiségben pótoljuk a krómot, az közvetve jótékony hatással lehet szívünkre és a vérnyomásunkra.

“A krómhiány tünetei (fokozott glükóz-, inzulin-, koleszterin- és trigliceridszint) nagyon hasonlítanak a pre-diabéteszre. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a króm egyedül visszafordítja ezt a folyamatot, de a tanulmányokból kiderül, hogy a króm vagy króm-pikolinát kiegészítők javítják az inzulin funkciókat és a glükóz toleranciát. A kutatás szerint a leghatékonyabb mennyiség 1000 mcg illetve 500 mikrogramm naponta kétszer, étkezés közben.”

(Jack Challem: Állítsa meg a pre-diabéteszt most – A tökéletes terv, hogy lefogyjon és megelőzze a cukorbetegséget)

Izomépítő

Nem csak fehérjére van szükségünk ahhoz, hogy képesek legyünk izmot építeni. Mivel a króm elősegíti a szénhidrátok felhasználását, ezért az izomépítésben is fontos szerepe lehet. Egyrészt a rosszul szabályzott vércukorszint és inzulinszint kevésébe hatékonnyá teheti az edzést, másrészt segíthet a szénhidrátok hatékonyabb felhasználását az edzés követően. Ezért is támogatja több testépítő oldal a fogyasztását. Azt persze nem állíthatjuk, hogy a króm növeli az izomtömeget, de némi segítséget nyújthat ebben.

Fejfájás és ingerlékenység

A króm megszüntetheti az alacsony vércukorszint okozta fejfájást és ingerlékenységet. Hiszen ahogy már írtuk segíthet a vércukorszint normalizálásában és nem engedi, hogy a normál szint alá essen.

Koleszterin

A króm a segítséget nyújthat a zsír bontásában is. Csökkentheti a LDL-t „rossz koleszterint” és növeli a HDL-t azaz a „jó koleszterint”. Ezzel védhet meg minket a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.

Röviden összefoglalva ennek az ásványi anyagnak nagyon fontos szerepe van a szervezetünk normál működésében. Ezért is lenne fontos a megfelelő mennyiségű króm tartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint például a zab, árpa, brokkoli, zöld leveles zöldségek, dió és a különféle magvak.

Krómhiány gyanúja esetén célszerű több króm tartalmú élelmiszert enned, vagy táplálék-kiegészítő formájában fogyasztanod, hogy elkerülhesd a króm hiánya okozta problémákat.

Mennyi krómra lehet szükséged?

Az ajánlott étrendi bevitele 40 mikrogramm körül van. Sok szakértő azonban 200-300 mikrogrammot vagy még ennél is többet ajánl. Mint pl Shari Lieberman a Real Vitamin & Mineral könyvében. Érdemes akkorra időzítened a bevitelét, amikor nagyobb mennyiségű szénhidrátot fogyasztasz.

Itt találhatsz krómot!

 

Forrás: www.vitaminkiraly.hu