Mit hívnak a Japán emberek, a Látás gyümölcsének?

Létezik egy gyümölcs, aminek hatásairól számos Európai tanulmány készült. Ennek a gyümölcsnek a kivonata javíthatja a szem éjszakai látásélességét, csökkentheti a szem terhelését, és elősegítheti a hajszálerek egészségét.
Melyik ez a gyümölcs?

A fekete áfonya (bilberry)

A fenti jótékony hatások a fekete áfonya kék színét adó festékanyagban található antocianinok bioaktív tulajdonságával hozhatók összefüggésbe, mivel ez az anyag egészségmegőrző szerepet tölt be.

Az antocianinok erős antioxidánsok anyagok, harcba szállnak a szabad gyökökkel. Alig fél csésze áfonyában annyi antioxidáns található, mint öt adag borsóban, brokkoliban, sárgarépában és almában.

Az antocianinok a következő pozitív hatásokkal vannak a szervezetre:

  • a fekete áfonya antioxidáns antocianinjai segítik a retina normál működésének fenntartását, valamint segíthetik a szem kollagén tartalmának egészséges szinten tartását
  • a fekete áfonya antocianinjai a szabadgyökök káros hatásával szemben segíthetik a hajszálerek egészségét, a vénák rugalmasságának fennmaradását
  • a fekete áfonya antocianinjai segíthetik a gyomor és a nyombél nyálkahártya épségének fenntartását.

látás_gyümölcse

 

Szemészeti rendellenességek

Még nem teljesen ismert a fekete áfonya hatásmechanizmusa a szemre. Úgy tartják, hogy javítja a vér-, ezáltal az oxigén szállítását a szembe és megfogja a szabadgyököket, erősíti kollagén szerkezetét – vagyis azt a fehérjét, amely az egységes kötőszövetekhez elengedhetetlenül szükséges – és javítja a szem állapotát a hályog, illetve a makula-degeneráció esetében.

Érdekesség:

Az első kutatást, mely a fekete áfonya kivonat látásra gyakorolt hatását vizsgálta egy francia kutató végezte a Királyi Légierő pilótáinak a közreműködésével a II. Világháborúban. Az áfonya-kivonat adása azt eredményezte, hogy javult az éjszakai látás erőssége, gyorsabb lett a sötéthez való alkalmazkodás és gyorsabban helyreállt az éleslátás vakító fény után. Későbbi tanulmányok ezt igazolták is.

szemüveges_kutya

Glaukóma (Zöld hályog)

A fekete áfonya kivonat fogyasztása jelentős védelmet nyújthat a glaukóma fejlődése ellen köszönhetően a kollagént erősítő- és antioxidáns hatásának. Az öregedő szemszövet sérülékenysége és gyengülése okozhatja a szem belső nyomásának növekedését és a periférikus látás elvesztését glaukóma esetén.

Szürkehályog

A fekete áfonya antocianidin terápiás lehetőséget nyújthat a szürkehályog terápiás kezelésében is. Patkányokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy magas antocianidin bevitele lassította a hályog fejlődését.

Diabeteses Rethinopatia (cukorbetegség következtében a retina kis ereinek károsodása)

Felismerték, hogy a diabeteses rethinopatia megelőzésében nagy szerepet játszhat a fekete áfonya. Számos klinikai kísérlet támogatja a használatát.

Keringési rendellenességek

A fekete áfonya kivonat javítja a mikrokeringést. Állatkísérletek igazolták az érrendszer áteresztőképességének csökkenését, az érrendszer tónusának és a vérkeringésnek javulását. Az embereken végzett klinikai vizsgálatok hasonló eredményt mutattak. 15 polineuritises (több ideg egyidejű gyulladása), ami periférikus keringési elégtelenséggel jár páciensnek napi 480 mg fekete áfonya kivonatot adtak, jelentős javulást jegyeztek fel a mikrokeringésükben. Egy másik tanulmánynál, ugyanezt az adagot 47 különböző vénás betegségekben szenvedő betegeknek adták. Az eredmény csökkentette a hajszálerekben az áramlást, ezzel megszüntette a mikropangásokat és a vénás pangást a lábakban.

Cukorbetegség

A fekete áfonya leveléből készült főzetet régóta használják a népi gyógyászatban, mint vércukorszint csökkentő szert. Kutatások ezt kutyák esetében bizonyították, sőt az egyidejűleg befecskendezett cukor megjelenését is csökkentette. Ezt a hatást az antocianidinnek tulajdonították, mint kétségtelenül a legaktívabb alacsony vércukorszintet okozó vegyület. Továbbá az antocianidin erősíti a kollagén sérülésekkel szembeni ellenállóképességét, stabilizálja hajszálerek áteresztőképességét , és akadályozza a sorbitol felhalmozódását, ily módon növeli a védelmet a diabétesz keringési- és neurológiai tüneteivel szemben.

Fekete áfonya gyümölcs kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő!
Kattints!

Forrás:
www.healwithfood.org/health-benefits/bilberries.php
www.doskar.hu