Energiaszint

Mi segíthet az energiaszint fenntartásában?

A rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, az alacsony stressz-szint megtartása és az elegendő alvás mind hozzájárulhat a jó energiaszint fenntartásához. A vitaminok és a kiegészítők is segíthetnek?

Az életben néha extra energiára van szükségünk akkor, amikor az életünk zsúfoltabb, pörgősebb, vagy edzés közben.

1, Ashwagandha

A stressz és a szorongás hozzájárulhat a fáradtság és az energiahiány érzéséhez. Ilyenkor érezhetjük úgy, hogy kevésbé vagyunk képesek megbirkózni a napi feladatainkkal. Az Ashwagandha egy adaptogén, amely segíthet az energiaszint növelésében.

Az ashwagandha gyökér kivonat segít enyhíteni a stresszt és a szorongást.

2, Q10 koenzim

A Q10 koenzim (CoQ10) egy olyan enzim, amely természetes módon megtalálható a szervezetben, különösen a szívben, a májban, a hasnyálmirigyben és a vesékben. Ez egy antioxidáns, amely hozzájárulhat az energiaszint növeléséhez és erősíti az immunrendszert.

A kor előrehaladtával a Q10 szintje folyamatosan csökken a szervezetünkben, így érdemes figyelni a megfelelő pótlásra. Az ajánlott adagja naponta 30-90 mg, de akár 200 mg-ot is fogyaszthatunk belőle naponta.

3, D-vitamin

Az alacsony energiaszint mellett az izomfáradtság gyakori tünet azoknál az embereknél, akik nem jutnak elegendő D-vitaminhoz. Az emberek nagy részének alacsony a D-vitamin szintje. Egy 2013-as tanulmány során megállapították, hogy az alacsony D-vitamin-szinttel rendelkező emberek izomhatékonysága nőtt, miután megszüntették a szervezetükben a vitaminhiányt.

4, B-vitaminok

A B-vitaminok segítenek energiát termelni a sejtekben. A B-vitamin hiánya éppen ezért fáradtságot okozhat. Az idősebb felnőttek, a vegetáriánusok és vegánok esetében nagyobb a kockázata a B-12-vitamin hiányának, mivel az csak állati eredetű termékekben vagy dúsított élelmiszerekben található meg. A B-12 hiány vérszegénységet okozhat, ami miatt az emberek energiahiányosnak érzik magukat.

Egyes sportolók B-12-vitamin-kiegészítőket szednek teljesítményük és az energiaszint növelése érdekében. A kutatások azonban nem utalnak arra, hogy a B-12 növeli a sportteljesítményt vagy az állóképességet azok esetében, akiknél nem áll fent a vitamin hiánya.

5, Kreatin

A kreatin egy aminosav, amely főleg vörös húsokban és tenger gyümölcseiben fordul elő. A kreatin-kiegészítés növeli a kreatin-raktárakat az izmokban, és javíthatja a teljesítményt edzés közben.

A Nemzetközi Sporttáplálkozási Társaság folyóiratában megjelent áttekintés megállapította, hogy a kreatin hatékonyan javítja a teljesítményt a nagy intenzitású edzés során, valamint:

  • segíti a regenerálódást
  • segít megelőzni a sport okozta sérüléseket
  • csökkenti a kiszáradás kockázatát edzés közben

A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy mind a hosszú, mind a rövid távú kiegészítés biztonságos és jól tolerálható minden korú egészséges ember számára.

6, Vaspótlás

A vashiány energiahiányhoz és fáradtsághoz vezethet. A vasban gazdag ételek C-vitaminnal történő fogyasztása növelheti a felszívódást, ezért fontos, hogy elegendő gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, különösen a citrusféléket és a leveles zöldségeket. Ha pedig ez nem megoldható, akkor pótold a hiányzó mennyiséget étrend-kiegészítők formájában.

7, Méregtelenítés

Az egyre több méreganyag amivel nap mint nap érintkezünk, hosszútávon leterhelheti a májunkat és energiahiányhoz vezethet.
Ilyenkor az egyik legjobb megoldás, ha csinálunk egy alapos májtisztítást. Ehhez különféle gyógynövények tudnak segítségünkre lenni, mint például a máriatövis, kurkuma, chlorella, de manapság már komplex étrend-kiegészítőket is kifejlesztettek, amik még hatékonyabbak a méregtelenítésben.

Forrás: www.medicalnewstoday.com