Stressz_karácsony

Stresszes az életed?

Már előre aggódsz, a Karácsonnyal kapcsolatos számtalan teendő miatt?

 

Ha csökkenteni akarod a nemkívánatos stressz egészségromboló hatását, először is a stressz okát kell meghatározni és növelni a képességet annak kontrollálására. Ennek számtalan technikája van.

Elsőként idén a Karácsonyi készülődéssel kapcsolatban több tippet is adunk.

Másodszor pedig léteznek olyan tápanyagok, melyek biztosítják az idegrendszer megfelelő működését, megkönnyíthetik a stressz kezelését. Most ehhez adunk pár tippet.

Például David Benton – a walesi Swansea Egyetem professzora – szerint, a vitaminhiány először mindig pszichológiai tünetként jelentkezik. Ezek között szerepelhet például az ingerlékenység, stressz, a harag, és hogy az illető nehezen birkózik meg az otthoni, illetve a munkahelyi problémákkal.

Milyen tápanyagok és gyógynövények segíthetnek?

A B-vitaminok

A B-komplex vitaminokat régóta úgy tartják számon, mint stresszoldó tápanyagokat. Fontos szerepet töltenek be az idegek és az agy egészségének fenntartásában, ezért hiányuk jelentősen befolyásolja az idegrendszer működését. 
Ha meg akarunk birkózni a stresszel, érdemes B-komplex fogyasztásával kezdeni.

Omega-3 olaj

Hiánya kutatások szerint hozzájárul a szorongás és a depresszió fokozódásához. Ugyan a depresszió és a szorongás nem azonos az Omega-3 hiánnyal, ám ha nem fogyasztunk eleget ebből a tápanyagból, akkor csökkenhet az agy teljesítő képessége, és ilyenkor kevésbé hatékony a stressz elleni küzdelem is. Az Omega-3 létfontosságú az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Magnézium

Az egészséges, pihentető alvás támogatása mellett az izmok ellazulásához is nélkülözhetetlen elem.
Ezen kívül a magnézium fontos szerepet játszik az idegrendszer megfelelő működésében. Hiánya okozhat álmatlanságot, alvászavart, szorongást, kimerültség érzést, nyugtalanságot, és pánikrohamot is. A magnézium segít ellazítani az idegrendszert, ezáltal enyhíteni a feszültséget, biztosítani a jó alvást.

Egy minőségi, pihentető alvás eredményeként a test összes funkciója jobb állapotba kerül. Az esze élesebbé válik miközben jobban képes fókuszálni, javul a memóriája és nő a probléma megoldó képessége. Nem fog aggódni annyira miközben az autókulcsait vagy a telefonját keresi.

Citromfű

A citromfű a természet egyik legnagyobb ajándéka, sok egészségi panasz esetén jelenthet megoldást. A citromfű sokrétű hatását napjainkban már rengeteg tudományos vizsgálattal is alátámasztották.

A citromfüvet méltán emlegetik a nyugalom gyógynövényének, pszichés állapotra gyakorolt pozitív hatása miatt.
Szerepet játszik az egészséges idegállapot, és a lelki egyensúly fenntartásában, a normál relaxációban, megfelelő alvásban.
Idegi eredetű alvászavarok kezelésére is gyakran alkalmazzák.

Forrás: vitaminkiraly.hu (naturhirek.hu)

Karácsonyi “relax” vitaminok!
Kattints a képre!

karacsonyi_nyugi