A kínai orvoslás már évezredek óta használja a Panax ginsenget (más néven ázsiai, kínai vagy koreai ginzeng). Legfontosabb hatóanyagai a ginzenoidok (ebből 13 -féle is van), de mellette számos más anyagot is tartalmaz. Ilyen például az A-, B-, C-, E-vitamin, kálium, magnézium, nátrium, vas, cink, kobalt, szelén, réz, mangán és a kén. Persze, ahhoz, hogy ezeket mind a megfelelő mennyiségben tartalmazza, a ginzengnek akár 4-7 évet is kell fejlődnie. Már csak ezért sem csoda, hogy a távol-keleti orvosok ilyen nagy becsben tartják ezt a növényt, de ha azt nézzük, hogy mikre használták (és még mindig használják), szinte azt lehetne mondani, hogy ez már hihetetlen!

Kínában használják az élet meghosszabbítása, a test és az elme felpezsdítése, és nem utolsósorban potencianövelés. Mára már számos országban fogyasztják kimerülés és túlterhelés ellen.

Nézzük is meg részletesen, hogy mikről számolnak be a kutatások és a tapasztalatok!

Immunerősítés

A panax ginseng, remek immunerősítő és antioxidáns hatású. Segíthet a szervezetnek számos betegséggel felvenni a harcot, hiszen az immunsejtek (T-sejtek) termelődését serkenti, amik feladata a szervezetbe belekerülő ártalmas vírusok és baktériumok elpusztítása. Ráadásul gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása is lehet.

Stressz és az idegrendszer

Képes megvédeni a szervezetet a stressz károsító hatásaitól, mivel jelentősen csökkenti a stresszhormon (kortizon) termelődését. Segítheti az agyalapi mirigy, hipotalamusz és mellékvese működését is. Az idegrendszerre nyugtató hatással van, hatásos lehet a feszültség, és a depresszió esetében is. A ginzeng a boldogság hormon (endorfin) termelését is elősegíthet, fokozhatja az agyi tevékenységeket és az adrenalin termelődését.

Erőnlét és teherbírás

Mivel a ginzeng az agyat éberebben tartja, késlelteti a fáradtságérzet megjelenését, javulhat a reflex.

Szabályozza a glikogének (rövidtávú energiaraktározás) lebomlását, így viszont a szervezet több szabad zsírsavat használ fel az energiatermelésre. Növelheti a tüdő teljesítőképességét, ezzel együtt a véroxigén szint is nő, ami kihat a teljesítő képességre.

Az orosz kutatók végeztek egy nagyszabású tesztet a szíbériai ginzengel, ahol is sportolóknak és gyári munkásoknak adták ezt a növényt. A 15 000 munkás között a betegségek előfordulási aránya 37%-kal csökkent, míg a sportolóknál nagyobb terhelhetőséget, jobb időeredményeket, és csökkenő reakcióidőt tapasztaltak.

Szív- és érrendszer

A ginzeng csökkentheti a magas vérnyomást, és szabályozza a vér „rossz” (LDL) koleszterin szintjét. Javíthatja az inzulin hatékonyságát, szabályozza a vércukorszintet.

Egy kísérletben időskori (2-es típusú) cukorbetegségben szenvedők 100-200 mg ginzenget kaptak, és azt figyelték meg, hogy náluk csökkent a vércukorszint, a placebót szedőkéhez képest.

Ezek a tulajdonságai hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Hab a tortán, hogy a belső elválasztású mirigyek serkentésével pedig növeli a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.

Antioxidáns és rákmegelőzés

Több tanulmány írt arról, hogy a ginzeng megakadályozhatja bizonyos rákos sejtek kialakulását.

Egy koreai kísérlet azt igazolta, hogy a ginzenget fogyasztok körében feleannyi esetben alakult ki rákos elváltozás, mint a ginzenget nem fogyasztó társainál. Rákmegelőző hatását viszont csak a növény por formájában történő fogyasztásánál figyelték meg.

Az biztos, hogy az ebben található antioxidánsok hatékonyan veszik fel a harcot a sejteket romboló szabadgyökök ellen, ezzel késleltetve a bőr és a sejtek öregedését is.

Nemzőképesség javítása

Segítheti a barlangos testek és vérerek tágulatát, így elősegítve az erekciót. Állatkísérletek során pedig az derült ki, hogy növeli a tesztoszteron szintet, és fokozza az ondó termelődését.

Hölgyek esetében pedig érdemes kiemelni, hogy közreműködik a vérszegénység és a menstruációs zavarok megszüntetésében. Viszont nagy mennyiségű ginzeng fogyasztása erősítheti a havi vérzést. Ez esetben érdemes csökkenteni, vagy abbahagyni a ginzeng szedését.

Négy hetes kúra után érdemes 1-2 hét szünetet tartani. Ilyenkor felcserélhető mást immunerősítő gyógynövényel, például csüdfűvel (astragalussal).

Ginzeng fogyasztása nem ajánlott terheseknek, szoptatós anyukáknak, akiknek magas vérnyomásuk vagy szív- és érrendszeri panaszuk van. Asztmás, tüdőgyulladásos betegeknek, véralvadási zavarokkal küzdők, lázas, megfázásos és influenzás betegek számára sem ajánlott.

 

Nálunk ezt a fajta Ginzeng terméket találhatod!

 

Bármilyen egészségügyi probléma esetén a táplálékkiegészítők alkalmazása előtt kérdezd meg kezelőorvosodat.

Források:

Reader’s Digest: Vitaminok, gyógynövények, ásványi anyagok
ncbi.nlm.nih.gov
gyogynoveny-volgy.com
shop.builder.hu