Amennyiben az a célja egy ilyen világnapnak, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, akkor ez most sikerült. Október 20. a csontritkulás világnapja.

És akik rendszeresen olvassák az írásaimat sejthetik, hogy nem a tejtermékek fogyasztását fogom népszerűsíteni. Szerintem ha a tejnek lenne bármi köze a csontok egészségéhez, nekem már nem lenne egyetlen csontom sem.


Vannak olyan népcsoportok, akik átlagos kalcium fogyasztása mindössze egy harmada a magyarországi átlagnak és teljesen ismeretlen náluk a csontritkulás és hírből sem hallottak a fogszuvasodásról. Pedig ha hazánkban egy betegről kiderül, hogy fogyásnak indult a csontszerkezete, azonnal kalcium kiegészítést fog kapni. De sajnos nem jót.

Az emberek azt hiszik, hogy korallt vagy mészkövet enni természetes.

A magas kalcium tartalmú étrend az természetes. Semmi baj azzal, ha valaki több brokkolit, vagy bármilyen magas kalcium tartalmú ételt eszik bármilyen mennyiségben. Bajt mindig azzal okozhatunk, ha egyetlen komponenst kiemelünk a százból és azt hosszú távon túlságosan is bőségesen fogyasztjuk. Ezt hívja a szakma mellékhatásnak.

Több publikáció is megjelent a közelmúltban, amiben az ásványi anyagok beépülését megakadályozó D-vitamin és K-vitamin hiányát, valamint a megerőltető fizikai munka hiányát jelölték meg a csontritkulás okaként és nem az elégtelen kalcium fogyasztást.

Amire mindenkinek szüksége van már 40 éves kor körül az a magnézium (lehetőleg citrát formában), a K-vitamin és a D-vitamin. Ez a hármas biztosítja a csontok és a fogak védelmét. Kalcium pótlásra szinte senki nem szorul. Az benne van az étrendünkben bőségesen.

Ha hosszú távon a kalciumot megnöveli valaki és a magnéziumot nem, akkor a reggeli izomgörcsök az első tünet. Hamar kezelhető egy marék magnéziummal.

Rosszabb esetben nem a vádli görcsöl be, hanem a szívizmok. Az eredmény: makk egészségesnek tűnő fiatalemberek halnak meg a sportpályákon, miközben orvosaik értetlenül állnak a sírjuk felett.

Ezt itthon sokszor megfigyelem, mert számtalanszor írnak fel terápiás mennyiségben kalciumot és nem hívják fel a figyelmét a páciensnek, hogy szedjen vele magnéziumot is, mert 2 héten belül tapasztalni fogja az izomgörcsöket. Néhány embernek pedig jobban felszívódik a kalcium az emésztés során, mint a magnézium, és emiatt alakul ki aránytalanság.

Én sosem ajánlok a pácienseimnek kalciumot magában, mert szinte elvétve van kalcium hiánya valakinek, ha naponta háromszor étkezik. A magnézium, a folsav, a D-vitamin és a K-vitamin hiányzik az étrendjükből. Ezért gyengék a csontjaik, lyukas a foguk és görcsölnek az izmaik.

Szerezze be most csontritkulásra fejlesztett termékeinket itt: vitaminpontok.hu

Demecs István
természetgyógyász