depresszió

Egy klinikai kísérletben úgy találták, hogy az Aranygyökér (Rhodiola rosea) kivonata hatékonyan kezelte az enyhe és közepes depresszió tüneteit.

A tanulmány a Nordic Journal of Psychiatry című orvosi szaklapban jelent meg és összesen 80 személy (18 és 70 év közötti) bevonásával végezték.

A csoportot három részre osztották. Az első csoport napi 340 mg Aranygyökér (Rhodiola Rosea) kivonatot kapott naponta, a másik csoport 170 mg Aranygyökér kivonatot, míg a harmadik csoport hatóanyag nélküli placebo kapszulákat.

Az eredmény azt hozta, hogy csupán azoknál következett be javulás, akik a Rhodiola tartalmú kapszulákat szedték.

Látványosan javult az állapotuk az álmatlanságban illetve érzelmi ingadozásokkal küzdő pacienseknek minden látható mellékhatás nélkül.

A Rhodiola rosea két módon hat a depresszió esetén. Először is a kutatók úgy gondolják, hogy a növény blokkolja a monoamin oxidáz enzimet, hasonlóan a korai antidepresszánsokhoz, mint például az amitriptilin (Teperin). Ezáltal segíti az agyban fenntartani néhány ingerület átvivő anyag, mint például a szerotonin és a neropinefrin szintjét.

Másrészt az is valószínű, hogy a Rhodiola rosea lecsendesíti az agynak egy részét, amit a HPA tengelyként ismertek. Ez csatlakoztatja az agyat a mellékvese-mirigyekhez. A mellékvese hormonok következetesen magas szintjeit találták olyan egyénekben, akik depressziótól szenvednek. A Rhodiola rosea kezelheti ezt az egyensúlyhiányt és segíthet a normális szintek helyreállításában.

A Rhodiolának (Aranygyökérnek) igen hosszúra nyúlik a történelme

Tradicionálisan:

  • a testi és szellemi erőnlét helyreállításában alkalmazták
  • és az éhségérzet csökkentésében

A legkorábbi írásos emlékek szerint még a Vikingek is termelték és vásárolták az Aranygyökér növényt. Későbbi korokban például a Szovjet orvosok sikerrel alkalmazták atléták és asztronauták fizikai és szellemi felkészítése során.

A szakértők úgy gondolják, hogy a közelmúlt legígéretesebb kutatása kezdődhet növénnyel és a depresszióval kapcsolatban. Dr. Richard Brown a Columbia Egyetem docense, aki pszichiáter és a Rhodiola lelkes támogatója, további kísérletekre biztatta kollégáit a növénnyel kapcsolatban és kijelentette, hogy van remény a depresszióban szenvedők számára.

Forrás: naturhirek.hu (www.healthrevolutions.com)

Rhodiolát keresel? ITT megtalálod!