Immunrendszer erősítés természetesen

Immunrendszer erősítés természetesen

Erősíteni szeretnéd az immunrendszered? Számos étrendi és életmódbeli változás segít megerősíteni a test természetes védekezőképességét, és hozzájárulhat a káros kórokozók elleni küzdelemhez. Íme 8 egyszerű dolog, amit tehetsz.

1, Elegendő alvás

Az alvás és az immunrendszer egészsége szorosan kötődnek egymáshoz. A kevés és rossz minőségű alvás a betegségek növeli a betegségek kialakulásának esélyét.

Egy 164 egészséges felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban azok, akik minden este 6 óránál kevesebbet aludtak, nagyobb eséllyel fáztak meg, mint azok, akik minden este 6 vagy több órát aludtak. A természetes védekezőképesség erősíthető a megfelelő pihenéssel.

A felnőttek szervezetének minden este 7 vagy több óra alvásra, míg a tizenéveseknek 8–10, a fiatalabb gyerekeknek és csecsemőknek pedig 14 óra alvásra van szükségük.

2, A természetes védekezőképesség erősítés a növényi ételekkel

A gyümölcsök, zöldségek, diófélék, magvak és hüvelyesek olyan tápanyagokban és antioxidánsokban gazdagok, amelyek segítik a szervezet működését a kórokozókkal szemben.

Az antioxidánsok segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben. A krónikus gyulladás számos egészségügyi problémához kapcsolódik, beleértve a szívbetegségeket, az Alzheimer-kórt és bizonyos rákos megbetegedéseket.

A magas rost-tartalmú ételek táplálják a bélben lévő egészséges baktériumokat, és javíthatják a bél immunitását.

3, Egyél több egészséges zsírt

Az egészséges zsírok megtalálhatóak például az olívaolajban vagy a tengeri halakban. Ezek a zsírok a gyulladás csökkentésével fokozhatják a szervezet immunválaszát a kórokozókkal szemben. Bár az alacsony szintű gyulladás normális reakció a stresszre vagy a sérülésre, a krónikus gyulladás gyengíti az immunrendszert.

4, Fermentált ételek és probiotikum

Az egészséges bélflóra a jól működő immunrendszer alapja. Az erjesztett, fermentált ételek gazdagok a probiotikumoknak nevezett jótékony baktériumokban, amik az emésztőrendszerben is megtalálhatóak. Ezen ételek közé tartozik a joghurt, a savanyú káposzta és a kefir. Ha nem tudsz ezekől rendszeresen fogyasztani, akkor érdemes pótolni egy jó minőségű probiotikum étrend-kegészítővel.

5, Fogyassz kevesebb cukrot

A  hozzáadott cukrok és a finomított szénhidrátok hozzájárulhatnak a túlsúlyhoz és az elhízáshoz, ez pedig növelheti egyes betegségek kockázatát. Egy körülbelül 1000 ember körében végzett tanulmány szerint a túlsúlyos emberek, akik influenza elleni oltást kaptak, kétszer nagyobb eséllyel kapták el még egyszer az influenzát, mint azok, akiknek nincs túlysúlyuk.

A cukorbevitel csökkentése elősegítheti a fogyást és csökkentheti a gyulladásokat a szervezetben, ezáltal megelőzve például a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását. Az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek mind gyengíthetik az immunrendszert, ezért a hozzáadott cukrok korlátozása fontos része az immunerősítő étrendnek.

6, Testmozgás

A rendszeres, mérsékelt testmozgás csökkentheti a gyulladásokat és elősegítheti az immunsejtek rendszeres regenerálódását.

Ilyen például a gyaloglás, az egyenletes kerékpározás, a kocogás, az úszás és a könnyű túrázás. Érdemes legalább 150 perc mérsékelt testmozgásra törekedned hetente a megfelelő hatásért.

7, Maradj hidratált

A hidratálás nem feltétlenül véd meg a baktériumoktól és vírusoktól, de a kiszáradás megakadályozása fontos az egészség szempontjából. A kiszáradás fejfájást okozhat, és akadályozhatja fizikai teljesítőképességet, gyengítheti az emésztést, valamint a szív és a vese működését.

A kiszáradás megelőzése érdekében naponta annyi folyadékot kell inni, hogy a vizeleted halványsárga legyen. A vizet azért javasoljuk, mert kalóriáktól, adalékanyagoktól és cukortól mentes. Bár a tea és a gyümölcslé is hidratál, a legjobb, ha korlátozod a gyümölcslé és az édesített tea bevitelét a magas cukortartalmuk miatt. A teát iszol, cukor helyett használj steviát.

8, Természetes védekezőképesség étrend-kiegészítőkkel

Van néhány étrend-kiegészítő, melyek erősíthetik a test általános immunválaszát:

C-vitamin

Több, mint 11 000 ember vizsgálata szerint napi 1000–2000 mg C-vitamin fogyasztása a felnőtteknél 8% -kal, a gyermekeknél 14% -kal csökkentette a megfázás időtartamát.

D-vitamin

Magyarországon márciustól októberig naponta 15 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő 10–15 óra közötti direkt napsugárzás szükséges a megfelelő D3-vitamin-képzéshez. A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez. A szervezetben a megfelelő D vitamin szint elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezért célszerű pótolni.

Cink

Egy 575 megfázásban szenvedő embert vizsgáló áttekintés szerint a napi több, mint 75 mg cinkkel történő kiegészítés 33% -kal csökkentheti a megfázás időtartamát.

Echinacea

Egy több, mint 700 emberen végzett tanulmány során megállapították, hogy az echinaceat, vagy más néven kasvirágot szedők gyorsabban gyógyultak meg a megfázásból, mint azok, akik placebót kaptak.

Fokhagyma

Egy 12 hetes vizsgálat 146 embernél azt találta, hogy a fokhagymával történő kiegészítés körülbelül 30% -kal csökkentheti a nátha előfordulását.

Szerezd be most az őszi feltöltődéshez szükséges vitaminokat és gyógynövényeket!

Forrás: www.healthline.com