Itt az eperszezon. Újra 🙂 🙂 🙂

És mellé egy jó hír: nemcsak tavasszal élvezhetjük. Igaz, a tavaszi, hazai földben termő, édes, friss eper verhetetlen a műfajban. De vannak olyan eperfajták is, amelyek évente kétszer – tavasszal és ősszel is – teremnek. És mint megtudtam, vannak állandóan termő fajták is.

Élénken emlékszem arra az őszre néhány évvel ezelőtt, amikor egészen október közepéig jó meleg volt és minden másnap reggel jártam a Fény utcai piacra bogyós gyümölcsökért. Mennyei volt a frissen szedett eper, pláne október közepén! Sajnos az eper fagyasztva nem az igazi – úgyhogy különös ajándék a természettől az ilyen hosszúra nyúlt őszi termés.

Az eper igazi testserkentő bomba. Az amerikai USDA National Nutrient adatbázis adatai szerint az eper C vitamint, folsavat, E és K vitaminokat, káliumot, vasat, valamint magnéziumot is tartalmaz.

Más források tisztító hatást tulajdonítanak neki. Többek között ezért is használták a középkori Germánok az epret az egészség megőrzése érdekében.

Megcukrozni semmiképp nem javasolt – nemcsak a cukor kalóriatartalma miatt, hanem, mert a cukor a gyümölccsel együtt erjedésnek indul és az rendkívül káros az emésztőrendszerre. Ehelyett, inkább érdemes jó sok őrölt fahéjat használni, mert a fahéj (és általában az aromás fűszerek) gátolják az erjedést. Különösen megszívlelendő a fahéj használata, ha a gyümölcs már 1-2 napja a hűtőben áll, vagy túl érett, túl puha, levet eresztett. Lehet, hogy az ilyen plöttyedtebb szemekből inkább egy jó botmixerrel turmixot, vagy eperkrémet érdemes élből csinálni. Rá egy kis fahéj, majd 1-2 teáskanál útifű maghéj, ami krémesebb állagot kölcsönöz és 15-20 perc hűtőszekrény pihentetés után – már kész is.

Az eper története

A gyümölcs termesztése feltehetően Kelet-Ázsiából ered. A szamócát, az eper vadon előforduló testvérét az ősember is fogyasztotta. Ókori és kora középkori említés is van róla, de még mindig, mint vadon termő gyümölcs. Plinius természettudományi enciklopédiájában “Fraga” névvel tűnik fel az Itáliában vadon termő szamóca. Ugyanakkor – szintén Plinius kora természettudományos ismereteit összefoglaló munkájában – megjelenik az eperfa is. Ez arra enged következtetni, hogy dacára az erről szóló írásos nyomok hiányának – mégiscsak volt az ókorban epertermesztés amellett, hogy a vadon termő szamócát elfogyasztották. A középkorban, a francia Louvre-ban Párizsban V. Károly kertésze 1200 epertövet gondozott. A X. – XV. században botanikai leírásokban szerepel mind a kontinensen, mind Angliában. A XVI. századtól már az eper több fajtáját tartják számon és megjelenik az állandóan termő fajta is az Alpok lejtőin.

Mind az apró szemű erdei szamóca, mind a nagyobbacska termesztett eper kitűnő és egészséges csemege, fogyassza bátran és élvezettel. És most itt az idő: úton-útfélen kapható zamatos, finom hazai eper.

Linkek:
http://www.life.hu/csalad/20110504-meregtelenito-fiatalito-vertisztito-csodaszer-ismerd-meg-jobban-az-epret.htm
http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcs-az-asztalon/gyogyito-gyumolcs-eper/3139/
http://www.nutrition-and-you.com/strawberries.html
http://kertlap.hu/foldieper-tortenete/

 Ismerje meg forgalmazott Paleo termékeinket. Paleo lisztek, vitaminok, édesítők, könyvek…szerezze be egy helyen… nálunk 🙂

 banner-paleo