Trópusi, szubtrópusi eredetű növény. Amerikában, Afrikában, Délkelet-Ázsiában és Japánban is nagyon ismert és elterjedt. Itthon talán még mindig picit háttérben van, lehet talán azért is, mert drágább lényegesen, mint a burgonya.

Batáta, édesburgonya. A név hallatán, láttán valószínűleg sokan a burgonyára asszociálnak. Külseje is mutat némi hasonlóságot. Ám az édesburgonya rendszertanilag és íz élményre egyaránt totálisan különbözik a burgonyától. Egészségi hatásaiban pedig sokkal egészségesebb.

A burgonyával kapcsolatosan az emésztőrendszer egészségének szószólói azt hozzák fel leggyakoribb aggályként, hogy az abban található egyes anyagok (lektinek és szaponinok) a bélfal szerkezetére rossz hatással vannak, áteresztővé teszik azt, így az egyéb élelmiszerek emésztése során keletkező félig megemésztett anyagok is képesek kijutni a bélrendszerből és a szervezet immunreakcióját válthatják ki.

A jóhír az, hogy az édes krumpli fogyasztása – tekintve, hogy nem a burgonyafélék családjából való – nem vet fel ilyen jellegű kétségeket.

Az édesburgonya leginkább más gumós zöldségekhez hasonlít. Az íze édes, meglepően nagyon édes. Nekem túlságosan is édes volt legelső alkalommal, amikor megkóstoltam a batáta pürét, a héjában puhára megfőzött és pürésített finomságot. Ha kendővel bekötött szemmel kóstolgattam volna – hmm… nem is rossz ötlet ezt kipróbálni… – és csak az íz és állag alapján kellett volna eldöntenem, mi az, amit kóstolok biztosan rávágtam volna: sütőtök.

Legjobb, leggyorsabb és legpraktikusabb elkészítési mód kétségkívül a héjában főzés. Egyszerűen megfő magának és nyugodtan ott is lehet hagyni kihűlni. Hétköznapokra könnyen kezelhető kitűnő választás. Én szeretem egész puhára főzni, így a héját leszedve egy villával, néhány mozdulattal zamatos püré nyerhető, amihez egy kis kanál olvadt kókuszzsírt és kedvem szerinti fűszereket (friss mediterrán keverék, vagy simán fahéj, vagy kömény és szerecsendió párosítást) adok. A megfőtt és kihűlt batátát héjastul lefedve a hűtőbe is lehet tenni és 1-2 napig tárolni.

A változatos készítés tárháza korlátlan: ízlés szerint lehet más főtt zöldségekkel pürésíteni, vagy – más típusú elkészítési móddal -, vékony karikákra vágva a sült krumplihoz hasonló módon kókuszzsírban kisütni.

Az amerikai USDA National Nutrient adatbázis adatai szerint tápanyagokban gazdag növény: jelentős A-, B6- és C-vitamin, valamint magnézium, vas, kálium forrás. Hasonlóan a burgonyához viszonylag magas a szénhidrát tartalma. 100 gramm édesburgonya körülbelül 20 gramm szénhidrátot tartalmaz, amelynek nagyjából fele-fele a keményítő és az egyszerű cukor.

Első próbaként a legegyszerűbb és legpraktikusabb tipp simán héjában megfőzni egy fazék vízben, jó puhára. Azután elfogyasztható köretként, vagy saláta mellé, vagy akár magában is.

Érdemes kipróbálni, biztosan nem fog csalódást okozni. Jóízű, édes, krémes, egészséges és a gyerekek körében is biztos a siker.

Linkek:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_potato
http://news.bbc.co.uk/dna/ptop/plain/A1984421
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89desburgonya

 Ismerje meg forgalmazott Paleo termékeinket. Paleo lisztek, vitaminok, édesítők, könyvek…szerezze be egy helyen… nálunk 🙂

 banner-paleo