Mint ahogyan a korábbi bejegyzésekből kiderült, számos ételcsoportot teljesen ki kellene iktatni életünkből. Nem is keveset!

Ismétlésképpen nézzük, melyek ezek: finomított és teljes kiőrlésű gabonafélék, kukorica, rizs, burgonya, tej és tejtermékek, növényi olajok, hüvelyesek például a szója, cukor és hasonlósan magas kalóriatartalmú édesítőszerek (nádcukor, barnacukor, glükóz-fruktóz-szirup, juharszirup és a mesterséges édesítők), adalékok, tartósítószerek, színezékek.

Ekkor felmerül a kérdés, hogy helyettük mit egyen az ember, hiszen a boltok polcain szinte csak ilyet találunk. Ha az eddig fogyasztott élelmezésre használt anyagok nagy része kiesik, sokkolóan hathat a tény, hogy csupán a zöldség, gyümölcs, tojás, gombák, húsok, halak, zsírok, belsőségek, magvak maradnak az étrendben. Viszont ezeket bátran, a jóleső mennyiségben lehet fogyasztani, mégsem fognak problémákat vagy elhízást okozni, hiszen valódi táplálékok, szinte lehetetlen túlenni magunkat belőlük, és amelyeket mindig is fogyasztott az emberi faj. Ha több fehérjét fogyasztunk, akkor automatikusan kevesebb szénhidrátot fogunk enni, ami csak javunkra válhat!

Sokan hiszik azt, hogy akkor innentől kezdve húst hússal kell enniük, hogy ne haljanak éhen, de ez nincs feltétlenül így. Vannak természeti népek, akik fő táplálékai a húsok, de olyanok is, akik nagyon közel állnak a vegetarianizmushoz. Nagyon széles a skála, de ha az átlagot nézzük, elmondható, hogy az összes kalória bevitel 55-60%-a állati eredetű táplálékból áll a természeti népek legnagyobb hányadánál. Tehát eddig az arányig nyugodtan mi is emelhetjük a napi húsadagunkat, ha jólesik.

Az étrendmódosítás első időszakában nálunk bevált a húsok, vagyis a fehérjebevitel jelentős növelése, majd még 2-3 évig fenn is maradt. Szerencsére szeretjük a húst, ezért nem volt vele gondunk, ezzel átvészeltük a legnehezebb időket. Később aztán egyre többféle zöldséget próbáltunk ki, változatosabbá vált az étkezésünk és lassan visszább is tolódott a növényi táplálékok felé ez az arány. Ezen kívül azt tapasztaltuk, hogy nem kell sokkal több húst ennünk ahhoz, hogy jól lakjunk. Míg a péksüteményekből, kenyerekből elég nagy mennyiséget be kell falni ahhoz, hogy jóllakottnak érezzük magunkat (ráadásul ezek a mennyiségek a húshoz viszonyítva többszörös kalóriatartalommal rendelkeznek, és újra hamar megéhezünk tőlük és rájuk, ez vezet az ördögi körhöz), addig a zöldség + hús kombinációktól nagyon hamar, kis mennyiségtől is jól lakunk, és ez a jól lakottság az első hetek után egyre tartósabb. Ebből is látszik, hogy a paleo nem a hús zabálásról szól. Szóval, ettől ne tartson!

Sokan vannak azonban, akik nem kedvelik annyira, nekik sem kell erőltetniük a mindenáron való húsfogyasztást. Náluk szóba jöhetnek a belsőségek, halak, tojás, állati zsírok, kevés húst tartalmazó levesek, ha ezeket szeretik. A húsleves vagy erőleves is része lehet mindennapi étkezésünknek, ha a benne főtt húst valamely másik családtag előszeretettel elfogyasztja, nem megy kárba, és a lébe rengeteg hasznos anyag belefő a húsból és csontokból. Ez ajánlott akár minden nap, eheti sok zöldséggel, vagy buggyantott tojással is, akár főétel is lehet. Ezen kívül több száz féle zöldségből, gyümölcsből, kemény, érlelt sajtokból, magvakból válogathatnak és az ételkészítésnek is megannyi módját próbálhatják ki. Ilyenek a zsírban sütés, a krémek, pürék, pástétomok, sütemények, lepények, zöldséges kenyerek, gombócok, töltött és rakott zöldségek, levesek, szószok, főzelékek, lekvárok, zöldségfasírt, grillezett, pirított zöldségek, nyers saláták, fermentált, savanyított zöldségfélék, stb.

A több hús és hal fogyasztása jelentősen hozzájárul a súlycsökkenéshez, ezzel egy időben a  bőséges fehérje ellátottság miatt kevésbé pusztulnak a saját izomszöveteink (ami egyébként a fogyókúrák veszélye általában, ha nem mozgunk eleget). Nehezen megszerzett izomzatunk akkor marad meg tartósan, ha folyamatosan használjuk azt, amint leállunk a fizikai aktivitással, szervezetünk elkezdi felhasználni, leépíteni, hiszen az izomszövet működéséhez jóval több energiára van szükségünk (épp ezért van fontos szerepe a fogyásban is), mint testünk más részeinek fenntartásához. Energiatakarékossági szempontból, amire nincs szükség, az leépül. Éppen ez lehet a helyzet a manapság oly gyakori porckopásokkal és ízületi bántalmakkal. Nem használjuk eleget, így gyér a vérkeringése, a tápanyag ellátottsága ezen területeknek, következésképpen sorvadnak, leépülnek. Tessék minden nap használni a testünket, hiszen arra való. Mozogjon rendszeresen! Számos gyógyulás következett már be attól, hogy a fájó ízületeket elkezdték használni. (Megfelelő diagnózis és orvosi konzultáció ajánlott, mielőtt hozzá fogna!) Javasolt az egészséges életmód részeként rendszeres fizikai terhelésnek alávetnünk magunkat. A mozgást paleo táplálkozással kombinálva nemhogy megmaradnak eddigi izmaink, hanem könnyebben és látványosabban formálhatjuk testünket.

Külön étrendkiegészítőként lehet vásárolni persze borsos áron marha-, cápa és csirkeporcot, az elvesztett saját porcaink és lepusztult, begyulladt ízületeink tatarozásához. De nem volna jobb inkább már eleve a táplálékunkkal fedezni ezeket a fontos anyagokat? Sokkal egészségesebb volna az állati eredetű táplálékoknak minél szélesebb palettáját végig kóstolni, és rendszeresen fogyasztani az adott állatnak minél több részét a fejétől a farkáig. El kell rágcsálni a porcokat, értékes a csontvelő, az agy, szív, máj, zúza, vese, inak, rostos kötőszövetek, bőr. Miért vennénk külön csirkeporcot, miközben csak annyi dolgunk lenne, hogy körültekintőbben fogyasztjuk ezen állati részeket. Egyrészt nem válik olyan unalmassá, másrészt a színhúsnál sokkal több féle fontos anyaghoz hozzá juthatunk (olcsóbban!). Gondolhatunk itt akár a kollagén típusú fehérjékre, melyek a csontokból, bőrből főnek ki egy finom húslevesbe, amelyet már említettem. Ha sok húslevest és kocsonyát fogyasztunk, melyet kiegészítünk C-vitaminnal és fokhagymával is, valószínűleg nem lesz szükségünk arra, hogy külsőleg kenegessük magunkat kollagénes krémekkel, hiszen bőrünk belülről lesz jól táplált és feszes.

Így vigyázhatunk a bőrünk szépségére és az ízületeink alkotóit is képesek volnánk táplálékból fedezni, ha nem ragaszkodnánk csak a legtisztább, zsírmentes színhúsokhoz. Fontos elfogyasztani a belsőségeket is, mert a legmagasabb tápanyagtartalommal rendelkező részek. A húsleves, erőleves, kocsonya, disznósajt és egyéb finomságok tábora nagyon fontos. Nem kell fintorogni rájuk, ezek ugyanis nagyon értékes részei az étkezésnek. Vannak, akik még az apróbb csontokat is elrágcsálják. Vajon ki az, aki elrugaszkodott a valóságtól? Az, aki ma is rajong ezekért az ételekért, és nem válogat, ha meglát a tányérján néhány zsíros falatot, vagy az, aki finnyásan félretúrja a porcot, meg a rágósabb részeket, majd ezreket költ csirkeporc tablettákra, kollagén-készítményekre, meg kozmetikai kezelésekre, hogy széthulló testét egyben tartsa? Én inkább a megfelelő táplálkozást és a sok mozgást részesítem előnyben.

Váltogassa a húsféleségeket is, itt egy pár ötlet:

Édesvízi halak, tengeri halak, herkentyűk/tenger gyümölcsei, nyúl, csirke, kacsa, liba, fácán, gyöngytyúk, marha, kecske, birka, sertés, és ezek belsőségei (+porcok, inak, apróbb csontok, agyvelő, bőr, zsírosabb szövetek is), stb.

Mai recept:

Citromos-borsos harcsaszeletek kapros-gombás raguval

SAM_5587-7

Hozzávalók:

  • fejenként kb. 20 dkg afrikai harcsafilé
  • 1 db citrom
  • só, bors, fokhagyma ízlés szerint
  • 1 ek kókuszzsír vagy vaj (ghee) a sütéshez
  • 10 dkg füstölt házi szalonna felkockázva
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 50 dkg csiperke vagy más erdei gombák keveréke
  • 1 db piros húsú paprika
  • 1 db érett paradicsom
  • 1 dl kókuszkrém
  • egy csokor kapor

Elkészítés:

A harcsafilét felszeleteljük. 1 db citrom reszelt héját és fél citrom levét egy tálban összekeverjük 1 gerezd zúzott fokhagymával és frissen őrölt borssal. Beleforgatjuk a harcsaszeleteket és hűtőben állni hagyjuk min. 1 órán át. Sütés előtt sózzuk, majd egy felforrósított serpenyőben a választott zsiradékon megpirítjuk, közben enyhén sózzuk. Lefedve kb. 10-15 percig pároljuk, közben 1x megfordítjuk.

A szalonnát lassú tűzön kisütjük, a hagymát megpároljuk a kisült zsírban, majd hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát. Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Ha megpárolódott, akkor 1dl kókuszkrémmel dúsítjuk a szaftját és gazdagon megszórjuk friss (vagy szárított) kaporral. Ha túl sok leve van, 1ek mandulaliszttel sűríthető. A harcsafilét a gombás raguval tálaljuk.

Jó étvágyat!

Ismerje meg forgalmazott PALEO termékeinket is:

banner-paleo