Tapasztaltad már, hogy a hideg, szeles idő nem csak az immunrendszerednek jelent kihívást, hanem a bőrödet is megviselheti. Ismerős a húzódó száraz érzés, melynek eredményeképpen a bőr berepedezik és elkezd hámlani? Összegyűjtöttünk Neked néhány tippet, mely sokat javíthat ezen és télen is egészséges és szép lehet a bőröd.

1. Párásítás

A hidegből beérve a meleg, fűtött lakásba, ugyan kellemes érzés, de a bőr nehezen viseli a hirtelen száraz meleget. Párásíts! Erre a célra léteznek már elektromos párásítók, vagy párologtató edények. Ezekbe illóolajat is tehetsz, mellyel a hangulatodat is javíthatod, vagy oldhatod a stresszt. Ha nincs otthon párologtatód, akkor egyszerűen tegyél egy hőálló tálba vizet a fűtőtestre.

2. Kerülje a gyakori forró fürdőzést, zuhanyzást!

Bár nagyon jóleső érzés egy forró zuhany, ez rombolja a bőr zsíros védőrétegét. Nem tilos a meleg vízben több időt eltölteni, de ne forró vízben. Használhatsz a fürdővízben is illóolajakat vagy szódabikarbónát. Ez segíthet puhítani a bőrt.

3. Hidratálás

Fontos lehet naponta a bőr hidratálása. Ehhez keress természetes alapanyagú, natúr krémeket. Téli időszakban inkább a magas zsír és olajtartalmú testápolókat részesítsd előnyben, hogy egészséges és szép legyen a bőröd.

4. Ne csak kívülről, belülről is hidratálj!

Fogyassz bőséges mennyiségű vizet, mert ez hozzájárul az egészséges és szép bőr megtartásához. Feltölti a sejteket a szükséges vízzel és ettől egészségesebbnek tűnik a bőr, valamint a méreganyagok kiválasztásában is nagyban hozzájárul. Rettentő fontos a bőséges folyadékpótlás. Igyál sok, tiszta vizet!

5. Mozgás

A száraz bőr vérkeringési problémákra is utalhat. Mozogj többet! A mozgás egészséges, több szempontból is. Napi fél óra mozgás nem csak a bőrünknek tesz jót, hanem javítja a keringést és a szív- és érrendszer egészségének is.

6. És itt vannak azok a tápanyagok, amik szintén segíthetnek a bőrnek

Omega 3

Az omega-3 olajban gazdag étkezés fiatalosan és rugalmasan tartja a bőrt, segíthet kezelni az elégtelen keringést, ami sokszor áll a hideg végtagok és a bőrproblémák hátterében.

Áfonya

Az áfonyák tartalmazzák a legtöbb olyan antioxidánst, amely ellensúlyozza a bőrt károsító szabad gyököket. Rendszeres fogyasztásával a bőr fiatalabbnak fog kinézni. A vörös áfonya és a fekete áfonya, vagy az acai berry – akár nyers formájukban, akár koncentrátumként étrend-kiegészítőkben – hasznos táplálék.

Répa

A sárgarépa rengeteg béta karotint tartalmaz, ami nem más, mint az  A-vitamin elővitaminja. Az A-vitamin a bőr egyik legfőbb tápanyaga. Hiányának egyik tünete lehet száraz bőr.

Biotin

A Biotint egyes források H-vitamin néven emlegetik, ami a német elnevezéséből származik: (Haar und Haut, német szavak “haj és bőr”) de B7-vitaminként még inkább ismertebb. Megtalálható számos kozmetikai termékben, amit a haj és a bőr kezelésére fejlesztettek ki. Gyakran ajánlják étrend-kiegészítőként is a haj, valamint a bőr erősítésére.

C-vitamin

Sok divatos bőrvédő tápanyag létezik még a fentieken kívül is de a C-vitamin, az, ami mindig állandó. Az antioxidáns hatásának köszönhetően védi a bőrt az UV sugárzástól, ráadásul kulcsszerepe van a kollagén-képződésben. Bőrünk nagy része kollagénből épül fel, ez biztosítja a bőrünk feszességét. Mivel vízoldékony vitamin, ezért fontos a rendszeres pótlása.

Kollagén

A rugalmas feszes és szép bőrhöz elengedhetetlen a kollagén. Ez az a anyag ami a testünkben található fehérjéknek a 30% kiteszi. A test ragasztójának is nevezik, nem véletlenül: összeköti a csontvázat a lágy szövettel, az izmok a bőr kötőszöveteit, az inakat és a szalagok is ebből épül fel.
Nagyon jól megköti a vizet, ezzel is segítve a bőr feszességét, hidratálását.

forrás: www.vitaminkiraly.hu