gluten-mentes-kenyer

A cöliákia betegség négyszer gyakoribb most, mint az 1950-es években.

Forrás: Celiac disease four times more common than in the 1950s. Mayo Clin Womens Healthsource. 2010 Jan;14(1):3
Fordította: Szendi Gábor

A cöliákia betegség, amely a táplálékban található gluténre adott immunválasz, több mint négyszer gyakoribb, mint ötven évvel ezelőtt volt, állapították meg a Mayo Klinika egy 2009 júliusában, a Gastroenterology-ban publikált vizsgálatában. A vizsgálat további eredménye, hogy azok, akik nem tudták, hogy cöliákia betegségben szenvednek, négyszer valószínűbben haltak meg az elmúlt 45 év követési ideje alatt, mint nem a nem cöliákia betegek.

“A cöliákia betegség sokkal gyakoribbá vált az elmúlt 50 évben, de nem tudjuk miért”, mondja Dr. Joseph Murray, a MAYO Klinika vizsgálatot vezető gasztroenterológusa. “A betegség az emberek 1%-át érinti. Azt is kimutattuk, hogy a diagnosztizálatlan vagy “néma” cöliákia betegségnek komoly hatása van az életkilátásokra. A cöliákia növekvő gyakorisága az életkilátásokra gyakorolt hatása együtt fontos közegészségügyi kérdéssé teheti a betegséget.”

Mi is ez pontosan?

A cöliákia betegekben a glutén nevű fehérje, amely a gabonában, árpában és a rozsban van jelen, védekezésre sarkallja az immunrendszert, és károsítja a bélbolyhokat a vékonybélben. A bélbolyhok ujjacskákhoz hasonló kinövések, amelyek megnövelik a bél felszínét a tápanyagok felszívódásának elősegítésére.
A cöliákia betegség okozhat:

  • hasmenést,
  • hasi diszkomfortot,
  • súlyvesztést,
  • vérszegénységet,
  • megmagyarázatlan meddőséget,
  • a fogak elvesztését,
  • sőt korai és súlyos csontritkulást is

A Mayo Klinika kutatói 1946 és 1954 közt a wyomingi Warren Légitámaszponton gyűjtöttek vérmintákat, hogy elemezzék a gluténre adott antitest választ. Ezeket a mintákat hasonlították most össze a minnesotai Olmsted megyében, most gyűjtött mintákkal. A mintákat összehasonlították életkor szerint és születési év szerint is. A kutatók azt találták, hogy a fiatal emberek közt a cöliákia betegség 4.5-szer gyakoribb, mint az ötvenes években volt, és akik akkor születtek, amikor a Warren légitámaszponton vérmintát adók, azok közt ugyancsak négyszer gyakoribb volt a cöliákia betegség. (Ebből az következik, hogy a cöliákia betegség az élet során is kialakulhat, hiszen az azonos évjáratúakban is négyszer gyakoribbá vált az elmúlt ötven év során. – Szendi Gábor megj.)

“A cöliákia betegség nem mindennapos, de többé nem ritka betegség”, mondja Dr. Murray. “Valami megváltozott a környezetünkben, amitől sokkal gyakoribbá vált. Egészen mostanság a cöliákia felfedezésének módja az volt, hogy megvárták, amíg az emberek panaszkodtak a tünetekre és orvoshoz fordultak. E vizsgálat szerint szükség lehet annak megfontolására, hogy a cöliákia betegséget ugyanúgy szűrjük az általános népességben, ahogy a magasvérnyomással tesszük.” Dr. Murray szerint a vizsgálat eredményei rávilágítanak annak szükségességére, hogy a cöliákia betegséget tudatosítani kell mind az orvosok, mind a betegek körében. “A probléma része az is, hogy a cöliákia betegség tünetei változatosak és összetéveszthetők más gyakori betegségekével, mint pl. az IRS (irritábilis bélszindróma).”, mondja.

“Vannak vizsgálatok, melyek szerint minden diagnosztizált cöliákia betegre harminc nem diagnosztizált esik. És figyelembe véve azt a négyszeres halálozási kockázatot, amelyet vizsgálatunkban találtunk, több betegnek és szakembernek kell fontolóra vennie, hogy a cöliákia betegség lehetősége nem mellékes dolog.”

A cöliákiáról

A glutén nevű fehérje a gabonában (beleértve a tönkölyt is), rozsban, árpában, sörben található; a glutén nyilvánvaló forrásai a kenyerek, tészták, lisztek, gabonafélék, sütemények és kekszek. Gyakran használják adalékanyagként számos kedvelt élelmiszerben, mint halrudacskákban, kolbászokban, mártásokban és szójaszószban. A cöliákia betegek érzékenyek lehetnek a zabra is.
A cöliákia tünetei széles skálán mozognak a közepestől a súlyos tünetig, és egyénenként változik. Nem minden cöliákia beteg észlel gyomor és bélrendszeri problémát; a test bármely része érintett lehet. A tünetek közt lehet felfújódás, hasi fájdalom, hányinger, székrekedés, hasmenés, szelek, fáradtság, vérszegénység, fejfájás, afták, visszatérő vetélés, súlycsökkenés, bőrproblémák, depresszió, ízületi és csontproblémák és idegrendszeri tünetek.

Kommentár (Szendi Gábor):

A cöliákia betegséget nem lehet beszűkíteni a vérvizsgálattal igazolható esetekre. Minden teszt csupán a gluténérzékenyek egy részét tárja fel. Egy modern amerikai vizsgálat már az emberek felét találta gluténérzékenynek. A gluténérzékenység valószínűleg az emberi faj egyetemes problémája, de látványos tüneteket csak az emberek egy része produkál. Mivel a gluténérzékenység okát alig 50 éve tudjuk, a kutatás még gyermekcipőben jár, s napjainkra kezd világossá válni, hogy évről-évre egyre komolyabb problémának tűnik a gabonaalapú táplálkozás.

Paleolit táplálkozás könyvemben szélesebb alapokon vizsgálom a gluténérzékenységet, s az autoimmun betegségektől az autizmuson és skizofrénián át a neurológiai zavarokig megannyi kórképben felismerhető a glutén, mint provokáló tényező. A csontritkulás csupán azoknál lép fel, akiknek bélrendszeri tüneteket okoz a glutén. Akiknél a glutén bélkárosodást nem okozva, átjut a bélfalon, azoknak nem lesz felszívódási zavara, de ettől még rövidebb ideig élnek majd, hajlamosabbak lesznek kb. 150 féle betegségre.
Mivel a gluténérzékenységnek az első jele esetleg a már gyógyíthatatlan I-es típusú cukorbetegség, vagy más autoimmunbetegség, már kis gyermekkorban kerülni kéne a gabonaalapú táplálkozást. Aki igazán elszeretné kerülni, hogy gyermeke élethossziglan cukorbeteg legyen annak minden hátrányával együtt, az már kis gyermekkorban sem ad gyermekének gluténtartalmú táplálékot. Az sem lehet nyugodt, akinek akár mostanáig nem jelent meg cöliákiás tünete, mert ez az élet során bármikor megjelenhet. Az is lehet, hogy csak nem ismerték eddig fel. Mivel az emberi szervezet a glutén feldolgozásához evolúciósan nem alkalmazkodott, hiszen csak az utóbbi 10-15 000 évben tértünk csak át a gabonaalapú táplálkozásra, ezért a paleo táplálkozás elveit követve legjobb lenne, ha minél többen kerülnék a glutén tartalmú ételek fogyasztását.

Forrás: www.tenyek-tevhitek.hu

PALEO KÖNYVEK ITT >>>

Gluténmentes finomságok ITT >>>