vitaminhiány

Vitaminhiány?

Manapság, amikor bőségesen áll rendelkezésünkre minden, így zöldségek és gyümölcsök is, értelmezhető még a “kevés” vitamin és ásványi anyag fogalma?

Úgy tűnik IGEN, 80.000 ember bevonásával elvégzett német, francia és amerikai felmérések, ugyanis azzal a szomorú eredménnyel zárultak, hogy a lakosság 40-80%-a még az egészség megőrzéséhez MINIMÁLISAN szükséges vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-mennyiséget SEM VESZI MAGÁHOZ. Mi több, ezen ún. mikro-tápanyagok némelyike esetében – mint például a D-vitamin, folsav, jód és szelén – a lakosság több, mint 90%-a KRÓNIKUS HIÁNYBAN SZENVED.

Immunrendszerünk és anyagcserénk az evolúció során 47 pótolhatatlan, létfontosságú tápanyagra alapozva alakult ki. Ebből 33 a mikro-tápanyag (13 vitamin, 6 ásványi anyag és 14 nyomelem), 2 zsírsav (Omega-6 és Omega-3), 8 pedig aminosav – ez utóbbiakból épül fel valamennyi fehérjeszerkezetünk.
E 47 létfontosságú tápanyagon kívül szervezetünk minden mást elő tud állítani magának, amire szüksége van, ezeket azonban folyamatosan külső forrásokból kell biztosítani számára.
A megfelelő mikro-tápanyag-bevitel tehát alapvető fontosságú.

A milligrammra kiszámolt ajánlások meséje

Milyen adagolásban érdemes fogyasztani az egyes vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket?

Minden olyan tényező, ami bármi módon befolyásolja az életviteledet, kihat a vitamin- és ásványi anyag-igényedre is. Nézzünk csak meg például egy lehetséges heti ütemet: te talán egy károsanyag-terhelt irodában dolgozol, és vannak amalgám töméseid is. Hétfőn esetleg kétszer annyit dohányzol, mint máskor, fokozottan felélve így az antioxidáns-készleteid, kedden pedig egy vírust kell leküzdenie a szervezetednek, ami nagyban megnöveli a C-vitamin igényed. Szerdán és csütörtökön esetleg mikro-tápanyagokban szegény étrenddel kell beérned egy InterCity étkezőkocsijában, míg pénteken különösen nagy stressznek vagy kitéve, ami B-vitamin-igényed is nagyban megnöveli. Szombaton esetleg sportolsz, kiizzadva így sok értékes ásványi anyagot – este pedig iszogatsz egy jó, felélve így a B1-vitamin-készleteid, majd végül szeretkezel egy jót a pároddal, alaposan megcsapolva a cinktartalékaid is. Vasárnap talán beveszel egy aszpirint fejfájás ellen, ami megtízszerezi a C-vitamin kiválasztását.

Láthatod tehát, hogy milligrammra pontosan kiszámolt ajánlást csak egy tisztán elméleti síkon elképzelhető, szabványosított, „átlaggenetikájú, átlagembernek” lehet adni, akinek mindig az elképzelt minta szerint telnek a napjai – ezért az ilyen ajánlások nem többek egy abszurd mesénél.

Ennél sokkal ésszerűbb egy olyan „biztonsági bevitel”, ami minden körülmények közepette garantálhatja a szükségleteid optimális fedezését. A te saját, személyes terhelési tényezőid elvégre te ismered a legjobban.

A TE tényleges mikrotápanyag-igényed számos tényezőtől függ:

  • egyéni életmód
  • esetleges betegség
  • különleges terheltségi körülményeid
  • egyéni anyagcsere
  • genetikai tényező
  • étrend
  • környezeted károsanyag-terheltsége

Ezek alapján látjuk, hogy szervezetünknek folyamatos mikro-tápanyag pótlásra van szüksége.

Kombinált vagy egyhatóanyagú:
A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok összehangoltan, egymásra utalva működnek, így mindig csak annyira hatékonyak együtt, mint a hálózatuk leggyengébb láncszeme.
 Ezért tehát az a legjobb, ha valamennyi tápanyagot egységes, teljes értékű elegyként – mikro-tápanyag komplexként – fogyasztod. Így biztos lehetsz benne, hogy nem lesz rés a pajzson.

Teljes értékű mikro-tápanyag komplexek ITT!

Forrás: Andreas Jopp Veszedelmes vitaminhiány műve (2009-ben jelen meg a Bioenergetic kiadó gondozásában)