koleszterinszint

Érdemes egyáltalán gyógyszerekkel csökkenteni a koleszterinszintet?

2015 óta több gyógyszergyártó cég is új koleszterinszint csökkentő gyógyszer létrehozásán dolgozik, ami helyettesítené az eddig forgalomban levő sztatinokat (sztatin: a koleszterinszint csökkenő gyógyszerek egyik hatóanyag típusa).

A koleszterinszint csökkentés két szempontból is őrültség. Egyrészt a szívbetegségeket nem a koleszterin és a zsírok okozzák, másrészt a koleszterin fontos a hormontermelés, az idegrendszer és az agyműködés szempontjából is.

Vajon a mellékhatások miatt szeretnének ezek a gyártók új terméket forgalomba hozni?

Minden bizonnyal a koleszterinszint csökkentők legtöbb mellékhatása éppen abból a tulajdonságukból fakad, hogy csökkentik a koleszterinszintet.

Tény, hogy a koleszterin fontos az egészségünk szempontjából, és mesterséges csökkentése könnyen egészségügyi problémákhoz vezethet. (Sztatin átverés: magasabb koleszterin szinttel tovább élnek, mint alacsony koleszterin szinttel – angol nyelvű cikk: http://healthimpactnews.com/2014/statin-scam-people-with-higher-cholesterol-live-longer-than-people-with-low-cholesterol/)

A szívrohamok száma még mindig magas, annak ellenére, hogy a szívproblémákkal küzdőknek is előszeretettel írják fel a sztatinokat. (A sztatinok veszélyei és a koleszterin meglepő előnyei – angol nyelvű cikk: https://healthimpactnews.com/2015/the-grave-dangers-of-statin-drugs-and-the-surprising-benefits-of-cholesterol/)

Sokan reménykedtek abban, hogy az egészségügyi rendszer felismeri a koleszterin csökkentésével járó veszélyeket, de a gyógyszeripar nem hajlandó hallgatni a figyelmeztetésekre.

A pénz beszél

A sztatinok lassan átadják helyüket az új sztár-gyógyszereknek, amik körül a hatalmas média felhajtásnak sokkal inkább a bevételhez van köze, mint a hatásosságukhoz, vagy a biztonságosságukhoz.

Az új gyógyszer, a PCSK9-gátló egyik előállítója több biztosítótársaságot is próbál megnyerni az ügy érdekében. A „sztatin intolerancia” és az, hogy a sztatinok kevésbé voltak hatásosak a „rossz” koleszterin ellen, tökéletes érvek az új gyógyszerek mellett.

Az új gyógyszer gyártói és reklámozói fittyet hánynak a szívbetegségek statisztikáira és a koleszterin csökkentés veszélyeire. Bizonyos orvosi cikkekben még az is felmerült, hogy az új gyógyszert a régi sztatinokkal együtt lenne ajánlatos szedni, hogy a koleszterin szint még inkább csökkenjen.

Mi a különbség a sztatinok és az új PCSK9-gátló gyógyszerek között?

A sztatinok megakadályozzák a koleszterintermelést. Ezzel együtt viszont a szervezet Q-10 koenzim termelését is gátolják, ami nemcsak a szív működéséhez fontos, hanem a sejtjeink energia termeléséhez is.

A PCSK9 nevű gén, amire az új gyógyszer hatással van, szabályozza a máj  LDL-koleszterin receptorainak számát. A gén gátlásának eredményeként több LDL koleszterin szűrődik ki a vérből a májba, és távozik a szervezetből.

A tény viszont az, hogy a koleszterinszint csökkentése az egészségünket veszélyezteti.
A koleszterin szerepet játszik a

  • a D-vitamin és általános immunitáshoz szükséges hormonok termelődésében
  • belső elválasztású mirigyek működésében (például a mellékvesében és az ivarmirigyekben – tesztoszteron, progeszteron, andoszteron, stb. termelésében)
  • nélkülözhetetlen a sejthártya, vagy az idegsejtek nyúlványait borító myelinhüvely (fehérje burok) számára
  • a testünkben levő koleszterin körülbelül 25%-a az agyunkban található

A PCSK9 tesztelést idő előtt leállították

27 000 önkéntes tesztalany összegyűjtése után a tesztelést a tervezett 4 éves időtartam helyett már félúton leállították. A gyógyszer előállítója a Pfizer, nyilatkozatában annyit mondott, hogy figyelembe véve az összegyűjtött információkat és a lipid-csökkentők piacát, az általuk kifejlesztett gyógyszer valószínűleg nem lenne elég hatásos. A nyilatkozatában megemlíti a részvényeseket is – hiszen az ő szempontjukból semmi előnye nem lenne annak, ha túl sokan panaszkodnának a mellékhatások miatt.

Érdekes módon egy konkurense az Amgen, a saját gyógyszerének tesztelését szintén leállította félidőben, arra hivatkozva, hogy elérte a célját a nem halálos kimenetelű szívrohamok és a szívsebészeti beavatkozások számának csökkentése terén. Az ő vizsgálatukban mindkét tesztcsoport sztatinokat szedett a tesztelés alatt. Az egyik csoport viszont kapott mellé az új gyógyszerből is.  Annak ellenére, hogy sikeresnek titulálta a tesztet, az Amgen mindkét tesztcsoportjában szinte ugyanannyi szívhalál fordult elő sőt, az új gyógyszert is szedők között 11-gyel több. Emellett más halálokok is előfordultak, de mindent egybevetve az új gyógyszert fogyasztók között még így is több a halálesetek száma. Az Amgen sikerbeszámolóját tehát sokan eléggé gyanúsnak találják.

Ne hagyd magad átverni!

A nagy koleszterin átverés lelepleződött, de a háttérben még mindig sokan dolgoznak azon, hogy tovább folytatódjon.

Tavaly az ausztrál ABC műsorán jelent meg egy leleplező dokumentumfilm sorozat, amiben orvosok mondják el a tapasztalataikat. Az első sugárzást követően azonban a csatornát kényszerítették, hogy vegye le a weboldaláról a videókat.

A videók angol nyelven elérhetők a Youtube-on:
1. rész: A koleszterin tévhit – Diétás gazemberek  https://youtu.be/sGIGXfIDaJo
2. rész: A koleszterin tévhit – A koleszterinszint csökkentő gyógyszer-háború https://youtu.be/AY4eTGMe-EY

Forrás: http://healthimpactnews.com/2017/new-cholesterol-lowering-drug-tests-fail-should-you-even-lower-your-cholesterol-with-drugs/ – fordította: Barcza Bernadett

TERMÉKEK MAGAS KOLESZTERINSZINTRE ITT >>>