szem-lutein-zeaxantin

A lutein hatásairól manapság sokat hallani, de vajon már mindent tudunk róla?

Számos kutatás foglalkozik azzal, hogy a lutein fogyasztás hogyan hat a szem egészségére. Egyre inkább úgy tűnik, hogy csökkenti az időskori látásromlás veszélyeit!

A lutein és egy másik hasonló anyag, a zeaxantin nagy mennyiségben van jelen a sárgafoltban. A kutatók szerint védelmet nyújt a nagy energiájú fénysugarak ellen.

Ha a sárgafoltban nagy koncentrációban van jelen a lutein, akkor kisebb az időskori látásromlás veszélye, sőt a betegség előrehaladása is mérséklődhet.

Egyes vizsgálati eredmények azt is igazolták, hogy az elfogyasztott lutein mennyisége és a sárgafoltban található lutein-mennyiség között kapcsolat van.
Egy amerikai tanulmány szerint azok közül, akik hetente legalább kétszer fogyasztottak luteinben gazdag zöldségeket, feleannyian tapasztaltak látásproblémákat, mint azok, akik csupán havonta egyszer ettek hasonlót. Egy másik amerikai felmérés eredményei szerint már három hónap alatt kimutatható volt a luteinben gazdag étrend jótékony hatása a makuladegenerációban szenvedő páciensek állapotára.

A szakemberek szerint naponta 2-6 milligramm lutein fogyasztása lenne javasolt, ténylegesen azonban ennek csupán a negyedéhez jutunk hozzá.

Az emberi szervezet lutein előállítására nem képes, csupán zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával tudunk hozzájutni. A lutein legfőbb természetes forrásai a sötétzöld leveles zöldségek (például a spenót, a kelkáposzta, a brokkoli, a cukkini), de szinte minden zöldségféle tartalmaz belőle valamennyit.

Meglepő, de a lutein esetében a főtt ételek értékesebb forrásnak számítanak, mint a nyers zöldségek: a főzés során ugyanis átszakadnak a sejtfalak, szabadon engedve így a luteint.

Forrás: egeszsegtukor.hu

Vitaking Lutein és zeaxantin ITT >>>