szmog

Az ország számos városában olyan magas a szálló por koncentrációja, hogy elrendelték a légszennyezettség riasztási fokozatát (szmogriadó).

Mit tegyél, ha nem tudod megoldani, hogy szűrt levegőjű szobában legyél ezalatt az idő alatt?

Mivel védheted a saját és családod egészségét?

Nézzük meg, hogy mi is pontosan a szmog?

A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd (az angol smoke [füst] és fog [köd] szóösszetételeként keletkezett kifejezés). Elsősorban fosszilis tüzelőanyagok (főleg szén) nagymértékű felhasználása váltja ki. wikipedia.hu

Miért káros az egészségre a szmog?

A levegőben szálló finom por, a kipufogógázokból és égéstermékekből származó koromszemcsék és más szennyező anyagok a légutak nyálkahártyájára kerülnek, ami azonnal elindítja a szervezet védekezési mechanizmusait.
A légutak nyálkahártyáján található csillószőröcskés hám tereli ki ezeket a káros részecskéket, ám bizonyos mennyiség már gátolja a csillók működését – ez vezet a nyálkahártya károsodásához, begyulladásához.

A tüdőnkbe kerülő mikroszemcsés por fokozza a szabad gyökök termelődését.

Ha valaki tartósan ki van téve ennek a hatásnak, az krónikus elváltozásokat – asztmát, allergiát, krónikus melléküreg-gyulladásokat, súlyosabb esetben pedig a tüdő megbetegedéseit, például COPD-t (nehézlégzéssel és hörghuruttal járó krónikus obstruktív tüdőbetegség) és tüdőrákot okozhat.

Mivel lehet a szabad gyökök káros hatását és a gyulladást elkerülni?

Az antioxidánsok jelentik a megoldást!

A képlet egyszerű: egy szabad gyök szemben egy antioxidánssal. A két molekula semlegesíti egymást.

Az antioxidáns emiatt nem minőségi, hanem mennyiségi kérdés. Nem jó kell belőle, hanem sok. Ne dőljön be a különféle méregdrága “különleges” antioxidáns hatású szernek. Szedjen naponta E-vitamin-t, C-vitamin-t és Q10 koenzim-et bőségesen. Minden nap, évi 365 napon át. Ez az alap.

Ha ezen felül még tartalmaz az étrendje hatékony mennyiségű színes gyümölcsöt és zöldséget (áfonya, szeder, spenót, spirulina, pirospaprika, bármi ami megfogja a ruhát) az teljessé teszi a védekezést, valamint hosszú és egészséges életűvé a testét.

Forrás: vitaminkiraly.hu

ÁNTSZ tanácsaihttps://www.antsz.hu/hir1/jotanacsokszmogidejere.html