parlagfű_allergia

Ha augusztus,
akkor újra itt a parlagfű allergia szezonja 

Ma Magyarországon a lakosság, mint egy negyede szenved valamilyen allergiában. Az allergiások nagy hányada a parlagfű pollenjére allergiás, és minden intézkedés ellenére, óriási területeken burjánzik a parlagfű.

Mit lehet tenni, amikor az embernek viszket a torka, ég a szeme és folyamatosan tüsszög?

Szerencsére természetes módon is lehet védekezni az allergia ellen!

Az allergéneket nem könnyű eltávolítani a környezetből, de néhány módszerrel csökkenteni lehet az allergiás beteget érő pollenmennyiséget.

  • Az adott növény virágzási időszaka alatt tanácsos zárva tartani az ablakokat. A ház szellőztetése kora reggel vagy késő este, éjszaka történjen, amikor a levegőben kevesebb a keringő pollen. További lehetőség az ionizáló levegőtisztító használata.
  • Mosson a szokottnál gyakrabban hajat, mert az ott megtelepedő pollenszemcsék is felelősek az éjszaka jelentkező tünetekért. Ügyeljen rá, hogy autójában, előírt időnként cserélje ki a pollenszűrőt. Autóban ne húzza le az ablakot, inkább használjon klímát, amely vizében lecsapatja a polleneket is.
  • Egy lélegzetvétellel több, mint 8000 pollenmolekulát lélegzünk be, melyek a nyálkahártyához tapadva fenntartják az allergiás reakciót. Érdemes ezért napi többször orröblítést végezni például himalája sós oldattal. A sóoldat olyan töménységű legyen, hogy ne csípje a nyálkahártyát. Ez nagy mértékben képes lecsillapítani a tüsszögést, orrfolyást, akár azonnal is.

parlagfű

Étrend-kiegészítők
Sokan szeretnék elkerülni a gyógyszeres kezelést, annak minden mellékhatásával együtt. Sajnos a hisztamin egy kommunikációs molekula és éppúgy részt vesz az idegi kapcsolatokban is, mint az immunrendszer esetén. Épp ezért az antihisztaminok sokaknak okoznak álmatag napokat, lassultságot, álmosságot, és megnyújtják a reakcióidőt. Szerencsére azonban léteznek olyan természetes módszerek is, amelyek segítségével az allergia kellemetlen tünetei mellékhatások nélkül mérsékelhetőek.

Allergia esetén két fő dolog jelentősen csökkentheti a tüneteket:
a bő folyadék (tiszta víz) fogyasztás és a C-vitamin.

Igyál nagyon sok tiszta vizet! Minden étkezés előtt fél órával, és étkezéseket követő két órával igyál meg két-két pohár tiszta, szénsavmentes vizet.

Szedjél 3x1000mg C-vitamint! Ez segít a hisztamin lebontásában, ami az allergiás tünetekért felelős anyag a szervezetben. Allergiásoknak egész évre vonatkozó tanács a C-vitamin fogyasztása, de tünetek esetén 6-8, vagy akár 10 grammot is fogyaszthatnak.

Az immunreakció csillapítására a különböző növényi flavonoidok is alkalmasnak bizonyulnak (igazán jó megoldás a bioflavonoid tartalmú C-vitamin).

További természetes lehetőségek:

  • Akut tünetek esetén 200 mg B5-vitamin (Pantothen-sav) , illetve 800µg B4-vitamin (Folsav) is segíthet, ami többször ismételhető. Kutatások során megfigyelték, hogy a folsav csökkentheti a súlyos allergiás reakciókat és elnyomhatja az asztma tüneteit is.
  • Érdemes 2000 NE D-vitamint is bevenni naponta, mert az hozzájárulhat a reakciók csökkentéséhez.
  • A D-vitamin mellett az A-vitamin, illetve béta-karotin is hozzájárulhat a tünetek megelőzéséhez. 1-2 naponta 25.000 NE béta-karotin a szezon alatt szedve nem számít extrém adagnak.
  • Az immunreakció csillapítására a különböző növényi flavonoidok is alkalmasak lehetnek.
  • Az immunreakciókat az omega-3 zsírsavak szintén képesek csillapítani, ezért allergiaszezonban mindig érdemes külön pótolni ezeket. Erre kiváló módszer lehet napi 3 x 1000 mg omega-3 halolaj kapszula fogyasztása.

Összefoglalva: Ha fokozottan figyelsz szervezeted megfelelő tápanyag-ellátottságára, akkor nagyobb eséllyel fogsz ellenállni az allergén anyagoknak.

Munkatársaink szakértő segítséget nyújtanak, kérdezzetek bátran!

Allergia szenzon csomagunk ITT!

Allergia_csomag

Forrás: Dr. Gulyás Tamás (www.vitaminkiraly.hu)