Október 20. a csontritkulás világnapja. Az ilyen nevezetes napok arra szolgálnak, hogy felhívja figyelmünket egy adott problémára, és hidd el, a mai napon van is mire:
Sajnos Magyarországon élők 7-10%-át sújtja a csontritkulás, és bár sokan gondolják úgy, hogy leginkább a nőket érinti, de azt kell, hogy mondjam, hogy ebből a számból minden 4. férfi.


Sokan gondolják úgy, hogy a megfelelő kalcium bevitel megakadályozza ezt a problémát, de van egy zavarba ejtő adat. Vannak olyan népcsoportok, akik a magyarországi átlag kalcium fogyasztásnak a negyedét eszik, mégis ismeretlen számukra a csontritkulás. Nálunk, ha valakit ezzel diagnosztizálnak egyből kapja a megemelt mennyiségű kalciumot.

Nincs azzal semmi gond, ha valaki olyan növényeket fogyaszt (brokkoli) aminek magas a kalcium tartalma, de ha csak korallt vagy mészkövet eszünk azzal nem teszünk jót. Ha a több mint száz anyagból csak egyetlen egyet kiemelve túl hosszú ideig, bőségesen fogyasztunk, azzal megbontjuk a szervezetben felépült egyensúlyt. Ezt hívja a szakma mellékhatásnak.

Milyen anyagokra van szükségünk?

Az ismert, hogy pár létfontosságú tápanyag hiánya rontja a csontok állapotát. Általában a kalcium hiányára gondolunk, de a közelmúltban több publikáció is megjelent a csontritkulással kapcsolatban, amiben nem az elégtelen kalcium fogyasztást, hanem a D- és K2-vitamin és a megerőltető fizikai munka hiányát nevezték meg okként.

Amire leginkább szükség van 40 éves kor felett az a D-vitamin és a K2-vitamin, és a Magnézium (jobban felszívódó formában pl.: citrát). Ezek azok amik biztosítják a csontok és a fogak védelmét.
Mivel kalcium van az étrendünkben bőségesen, már bevisszük a kellő mennyiségben, de az előbbiekhez nem igazán jutunk hozzá a megszokott táplálékkal.

Ha hosszú távon megnöveljük a kalciumot, viszont a magnéziumot nem emeljük vele, akkor előbb-utóbb reggeli izomgörcsökre számíthatunk. Ezt persze hamar kezelhetjük egy kis magnéziummal.

K2-vitamint tartalmazó termékeink

Mi is az a csontritkulás?

A csont élő szövet. Alapvetően a kemény külső és a szivacsosan puha belső részéből áll. Olyannyira életben van, hogy az emberi csontváz hozzávetőlegesen 7 év alatt minden sejtjében kicserélődik. Új sejtek és szövetek épülnek fel, a régiek pedig elbomlanak.

Ezt a folyamatot két összetevő szabályozza: az oszteoblaszt sejtek, amik felépítik és az oszteoklasztok, vagy az orvosi köznyelvben csontfaló sejtekként ismert, az öreg csontok szöveteit leépíteni hivatott sejtek. Fiatal korban gyorsabban fejlődik a csont, mint ahogy leépítenénk, de ez idővel megváltozik.

Oszteoporózis (magyarul csontritkulás) szóban benne is van, hogy „porózu csont”. Amikor a csontok sűrűsége annyira lecsökken, hogy a csontok már nem bírják el a testet. Persze ez egy hosszú folyamat, és a korai időszakokban nem jár fájdalommal. Valószínűleg nem is vennénk észre, hogy ilyen problémánk, van egészen az első csonttörésig. A csontritkulással kapcsolatos leggyakoribb törések helye a gerinc, a csukló és a csípő.
Az oszteokalcin egy K-vitamin függő fehérje. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő működéséhez K2-vitaminra van szüksége.

A csontritkulás gyógyítása sosem volt egyszerű feladat. Ha a kutatásokat nézzük, magának a K2 vitaminnak ugyan nincsen kimutatható hatása a csontűrűségre, viszont a csontok geometriája és szilárdsága igen is függ a K2 fogyasztásától. Míg általában a csontsűrűséget könnyű mérni, addig az utóbbi kettőt már nehezebb, holott attól hogy sűrűbb a csontszerkezet, az még nem jelenti azt, hogy szilárdabb is.

Mi az a K2-vitamin?

1939-ben Waston Prince fogorvos a „Nutrition and Physical Degeneration” című könyvében írt arról, hogy egyes állatok tejében van egy anyag, ami nem csak a fogakra és az arc csontozatára, de az egész testre hatással van. Ma K2-vitaminkét ismerjük, aminek semmi köze a véralvadáshoz és nem összekeverendő a K1-vitaminnal.

Akár csak a B-vitamin családban, a K-vitamin családban is több féle K-vitamin létezik és ezek számos eltérő hatással bírnak.

Alapvetően K1 (phylloquinone) és K2 (menaquinon-ok) vitamint különböztetnek meg. A K1-vitamin a zöld növényekben található, ennek hiányában megszűnhet a véralvadás.
A K2 főként állati eredetű élelmiszerekben van jelen, ez az ami a csontok egészségével hozható összefüggésbe. Több különböző vegyülete is van, amiből eddig már több mint 10-et kölömböztettek meg, az MK4 … MK13 kóddal. Ezek közül nekünk az MK4 és az MK7 bizonyult értékesnek.

A hosszú távon fennálló K2-vitamin hiány kalcium vesztéshez és a csont minőségének romlásához vezet. Azon népeknek, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak K2-vitamint tartalmazó ételeket, erősebb és egészségesebb a csontozatuk. Sajnos az általunk is fogyasztott nyugati diéták nem tartalmaznak elegendő K2-vitamint és ennek köszönhetően a populáció nagyobbik része hiányt szenved ebből a tápanyagból.

Itt találhatod meg nálunk a K2-vitamint tartalmazó termékeket!

Az itt leírtak csak információ adás céljából születtek. Nem állíthatjuk, hogy az itt szereplő hatóanyagok gyógyhatással rendelkeznének. Kérünk téged, hogy vitaminok, ásványi anyagok vagy gyógynövények szedése előtt mindig konzultálj orvosoddal, főleg ha gyógyszereket is szedsz.
Forrás:
vitaminkiraly.hu