Csontritkulás

Csontritkulás ellen

A csontritkulás éppen annyira a férfiak problémája is, mint a nőké. Hazánkban negyed millió nő szenved a betegségtől és nagyjából ennek a negyede a csontritkulással diagnosztizált férfiak száma.  Néhány tipp, hogy hogy előzheted meg.

Életmód

A mozgásban szegény életmód az alkohol fogyasztása, és a dohányzás mind csökkenti és nehezítik a kalcium hasznosulását a szervezetben.
Elég lenne napi 10-15 perc megerőltető testmozgás a csontvesztés megállításához. Az egyszerű gyakorlatok (mint kerékpározás, és feszített tempójú gyaloglás) kombinálva a súlyzós edzéssel adja a legjobb eredményt.

Étkezés

Mivel a sejtjeink enyhén lúgos környezetet kívánnak, a szervezetünk szabályzó rendszere mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt biztosítsa. Amennyiben savasító hatás éri, a csontokat sem kíméli és kalciumot von ki belőlük a súlyosabb probléma kivédése érdekében.

A leghatékonyabb módszer a romboló elsavasodás megelőzésére a megfelelő étrendi összeállítás. A 60%-ban lúgosító hatású ételek fogyasztása és a savképző ételek 40% alatt tartása elegendő ehhez. A magyar étrend azonban ennek nem felel meg ma már. Alig esznek zöldséget és gyümölcsöt az emberek. Minden étkezéshez szükséges lenne lúgosító zöldséget fogyasztani (brokkoli, spenót, spárga, retek, cukkini, karfiol…stb)

Étrend-kiegészítők a csontritkulás ellen

Több publikáció is megjelent az elmúlt években, amiben az ásványianyagok beépülését megakadályozó D-vitamin és K2-vitamin hiányát valamint a megerőltető fizikai munka hiányát jelölték meg a csontritkulás okaként és nem az elégtelen kalcium fogyasztást. Amire mindenkinek szüksége van már 40 éves kor körül az a magnézium (lehetőleg citrát formában), a K2-vitamin és a D-vitamin. Ez a hármas biztosítja a csontok és a fogak védelmét.