Cukorbetegség ellen

November 14: Diabétesz Világnap

1891-ben ezen a napon született Frederick Banting orvos-biológus lovag. A lovaggá ütést és a Nobel díját is annak köszönheti, hogy elsőként jött rá arra, hogy a hasnyálmirigyből kivont inzulinnak keresztelt anyag akkor is életben tart egy kutyát, ha annak hasnyálmirigyét teljesen kivágták. A tudós születésnapját 1991-ben Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete a Cukorbetegség Világnapjává nyilvánította.

Banting felfedezésének következtében emberek milliói menekültek meg a biztos haláltól, a végtagjaik amputálásától, látásuk elvesztésétől és egyéb, a cukorbetegség mellékhatásaként ismert problémától.

Az Ő korában a cukorbetegség egy volt a lényegtelen betegségek közül. Nem is igazán keresték az okát és a megoldásokat, mivel alig fordult elő cukorbeteg ember. Nem így van ez ma. A  cukorbetegség világszerte közel 400 millió embert érint, és a becslések szerint 2035-re ez a szám akár a 600 milliót is elérheti.

Életmód betegség

A cukorbetegség életmód betegség.  A kettes típusú cukorbetegség gyakran mutat családi halmozódást. Ennek oka főként a hasonló, apáról fiúra vagy anyáról lányára öröklött életmód és táplálkozási szokások. Kettes típusú cukorbetegség esetén különösen fontos lenne, hogy gyermekeinket idejekorán egészséges életmódra szoktassuk.

Egyes típusú cukorbetegség esetén a gyermekek rizikója látszólag független a szülők betegségétől. Ez tulajdonképpen egy másik betegség. Szerencsétlen, hogy ugyan úgy hívják.

Tehát: amennyiben valaki az életmódja miatt lett cukorbeteg, akkor ezt eltanulva a gyermek is nagyobb valószínűséggel lesz az. De ennek vajmi kevés köze van a genetikai öröklődéshez.

Az, hogy rohamosan növekszik a betegek száma, annak köszönhető, hogy a mozgásszegény életmód és a gyári ételek fogyasztása is rohamosan terjed.

Jelentős javulást érhet el aki egyszerűen felhagy eddigi fogyasztási szokásaival és áttér az ipari élelmiszerekről saját készítésű friss ételekre, és elkezd rendszeresen mozogni, sportolni. Ezen kívül létezik 3 gyógynövény, melyek hatékony segítséget nyújtanak a magas vércukorszint ellen:

1. Fehér eperfa levél

Az eperfa hatóanyaga az úgy nevezett DNJ, ami gyakorlatilag megakadályozza azt, hogy a cukor a bélbolyhokhoz kapcsolódhasson, ezáltal az nem fog tudni felszívódni a beleinkben. A dél-koreai Chonbuk Nemzeti Orvostudományi Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy az eperfa levél kivonatok szedése segítheti a vércukorszint és az inzulin szintjének csökkentését. Emellett csökkentheti a triglicerid- és az összes koleszterin szintjét is.

2. Gymnema

A gymnema elnyomja az édes ételek ízét, és így segít csökkenteni a vágyat ezen ételek után. Emellett csökkenti a cukor metabolikus hatását azzal, hogy megakadályozza, hogy a belek az emésztés alatt elnyeljék a cukormolekulákat. Segít a normál vércukorszint beállításában is. A gymnema mindemellett segít a hasnyálmirigy sejtjeinek regenerációjában és és az inzulin termelésének helyreállításában is.

3. Fahéj

Kétféle fahéj létezik. Az egyik a jóízű, finom illatú, Ceylonból származó, ami a sütemények és a capuccino kitűnő kiegészítője. Ennek élettani hatása nem jelentős. Ezzel szemben a másik típusa a kínai, vagyis a cassia fahéj, melynek számos jótékony hatását igazolták. A cassia a hagyományos kínai gyógyászat 50 alapvető gyógynövényének egyike.