A történelemben voltak olyan időszakok, amikor a sáfrány drágább volt az aranynál. Nem is csoda, hiszen ezt az anyagot a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik, és közel 80 000 db virágot kell feldolgozni ahhoz, hogy 500 gramm fűszert tudjanak előállítani, mindezt kézi munkával.

Jó hír viszont, hogy nem is kell belőle túl sokat fogyasztani, hiszen rengeteg növényi alapú tápanyagot tartalmaz, és már nagyon kicsi mennyiség is kifejezetten pozitív hatással van a szervezetünkre.

De mik is ezek a pozitív hatások?

Segíti az emésztést

A sáfrány segíti az emésztést, csökkenti az esetleges puffadást és gázképződést és enyhíti a gyomorégést is. Egy nagyobb lakoma után ezért is jó egy csésze sáfránytea.

Óvja a szemünket

A sáfrányban található tápanyagok nagyon jót tesznek a szemünknek: csökkentik az időskori szemi elváltozások (pl. az időskori makuladegeneráció) kockázatát és védik a fotoreceptorokat. Ehhez a hatáshoz viszont már sáfránykivonatot tartalmazó étrend kiegészítőket érdemes szedni.

Óvja az agyunkat

Kutatások azt látszanak igazolni, hogy a sáfrányban olyan vegyületek is vannak, amik jótékony hatással vannak az agyunkra. Javíthatja a kognitív funkciókat még az idősebbek, a demenciában, vagy az Alzheimer-kórban szenvedők esetében is.

Depresszió ellen és kedélyjavítás

Magát a sáfrányt már a hagyományos perzsa orvoslásban is használták depresszió kezelésére. Ezt alapul véve végeztek több modern kísérletet is ezzel kapcsolatban. Ezekről a kísérletekről Szendi Gábor ezen cikkében többet is megtudhatsz. A vizsgálatok azt bizonyították, hogy a sáfrány legalább annyira hatásos lehet mint az antidepresszánsok, csak nem rendelkezik ezek mellékhatásaival. Sőt egyes mellékhatásokat még csökkenthet is az antidepresszánsok melletti szedéssel.

Itt találhatod a sáfrányt!

Forrás: tenyek-tevhitek.hu