Ha a karnitint nézzük szigorúan véve nem is aminosavak közé kellene sorolni (sokkal inkább a B-vitaminhoz áll közelebb), de mivel a kémiai szerkezete hasonlít az aminosavakéhoz, így általában ezekkel együtt emlegetik.

Mi is az a karnitin?

A carnitinnak – az aminosavakkal ellentétben- nincs ingerület átvivő szerepe és nem vesz részt a fehérje szintézisben sem. Főképp azért felelős, hogy segít eljuttatni bizonyos zsírsavakat a sejtek belsejébe, ahol elégve energiával látják el a szervezetet. Fontos, hogy ezzel az izmokat is ellátják energiával.
Alapjában véve megnövelik a zsírok energiaforrásként való felhasználását, így ezek kevésbé rakódnak le a máj a szív és a vázizom környékén.

Krónikus kimerültség és energia

A tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy krónikus kimerültség szindróma (CFS) esetén a sejtek caritine tartalma sokkal alacsonyabb. Alapvetően kulcsszerepe van a sejtek energiaellátásában.
Vizsgálatok azt is igazolták, hogy a szövetekben mért magasabb karnitin koncentráció összefüggésbe hozható a szervezet jobb teljesítő képességével.
A már említett krónikus kimerültség szindróma esetén a karnitin energitermelésben betöltött szerepére utal az, hogy a karnitin pótlás javítja a kimerült páciensek közérzetét.
Ráadásul a kutatási eredmények azt is bizonyítják, hogy a kimerültség csökkentésében is fontos szerepe van az L-Karnitinnek. A szervezetet megfelelő mennyiségű carnitinnel történő ellátása segít annak energia ellátásában.

Zsírégetés

Amikor a testsúlyunkat szeretnénk csökkenteni, akkor a testünkben tárolt zsírtól szeretnénk megszabadulni. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a zsírt energiává alakítjuk. A zsírraktárakból felszabadult hosszúszénláncú zsírsavak a vérárammal jutnak el az energiát termelő sejtekhez. Az idegsejteket és a vörösvértesteket leszámítva az összes sejt ezekből a zsírsavakból állít elő energiát. Az izmoknak különösen magas az igénye a zsírsavakból nyert energia iránt. Az energiatermelés a sejt mitochondriumnak nevezett belső szervecskéjében történik, ide csak a karnitin segítségével tudnak eljutni a hosszúszénláncú zsírsavak, viszont a karnitin hiányában vagy elégtelen carnitin jelenlétében megáll ez a folyamat.

Nemzőképesség

Vizsgálatok azt mutatták, hogy a mellékherében az érési folyamat során a spermiumok mozgékonysága a karnitin szintjével párhuzamosan növekszik. Ugyanakkor az ondófolyadék karnitin koncentrációja a spermiumok számával van arányban. Terméketlen férfiakban a carnitin pótlás növeli az életképes spermiumok számát, és az ondó mennyiségét.

Természetes forrássai

A szervezetünk képes karnitint létrehozására, egészen pontosan a máj és a vese állítja elő. Ehhez azonban a táplálékunknak elegendő mennyiségű vasat, B1– és B6-vitamint, valamint két aminosav a lizint és a metionint kell tartalmaznia.
A karnitin szintézise függ ezen kívül a C-vitamin ellátottságunktól is. Ha ezek közül bármelyik hiányzik, karnitin hiányhoz vezethet. Az öregedési folyamatok előrehaladtával maga a karnitin szint is csökken.
Magához a karnitinhoz hozzá lehet jutni állati eredetű élelmiszerekből – elsősorban vörös húsokból – de ezekből diétázó nem eszik sokat, egy vegetáriánus pedig semmit.

A napi alkalmazott mennyiség 500-2500mg között szokásos. Étrendkiegészítőként 500-1000mg-os kiszerelésben kapható Európában.

Használata biztonságos. Még extrém nagy adagok esetén sincs ismert mellékhatása.

Itt megtalálhatod nálunk a karnitint!