Van egy érdekességem számodra a gyömbérről. A magam részéről évek óta használom a megfázásos időszakokban, de a hatásan nem csak erre korlátozódik. A Journal of Pain számolt be egy új kutatásról miszerint ez a növény természetes gyulladáscsökkentő, és segíthet csökkenteni a (ízületi) fájdalmat is.
A kutatás a nyer és a főtt gyömbért is megvizsgálta, úgy tűnik mind a két forma hasonlóan hatékony.

Gyömbérrel kapcsolatos kutatások

Szerintem nem árulok el újdonságot azzal, ha azt mondom, hogy már évezredek óta használják a gyömbért az indiai gyógyászatban, mint természetes gyulladáscsökkentő. Egy dán orvos, Dr. Krishna C. Srivastava – akik világhírnévre tett szert a fűszerek terápiás hatásaival kapcsolatos kutatásaival – szintén a gyömbér fájdalomcsillapító kapcsolatban végzett kísérleteket. Ez egyik ilyen kísérletében 3 hónapon át napi szinten adott kis mennyiségű gyömbért ízületi fájdalommal küzdő betegeinek. Az emberek többségénél jelentősen csökkent a fájdalom, kisebb lett a duzzanat és kevésbé érezték reggelente az ízületükben a merevséget.

gyomber

Hogyan hat a gyömbér?

Dr. Srivastava összehasonlította a gyömbért több nem szteroid gyulladáscsökkentő szerrel. Ezek a szerek (mint például az Advil vagy a Tylenol) gátolják a gyulladási folyamatban is részt vevő anyagokat (prosztaglandinok és leukotriének) termelődését. A gyömbér ugyan erre képes, ráadásul a benne található antioxidánsok segíthet lebontani az ízületek található gyulladást és savasságot.

A vizsgálatban használt adagolás

Dr. Srivastava szerint rendszeresen érdemes használni a az izom és ízületi fájdalmak és gyulladások csökkentésére. A kísérleteikor 5 gramm friss gyömbért vagy 1 teáskanál szárított port használt, a nap folyamán kisebb adagokra elosztva.

 

Hogyan fogyaszd?

Vágj fel egy 5-7 centis darab friss gyömbért rakd bele 1 liter vízbe és 30-60 főzd percen keresztül. Egy csészényi gyömbérteához hozzáadhatsz 1-2 csepp steviát is. Igyál napi három csészével, ez sokat segíthet az ízületi vagy izomfájdalmak kezelésében.

Itt találhatsz nálunk gyömbért!

 

Az itt leírtak csak információ adás céljából születtek. Nem állíthatjuk, hogy az itt szereplő hatóanyagok gyógyhatással rendelkeznének. Kérünk téged, hogy vitaminok, ásványi anyagok vagy gyógynövények szedése előtt mindig konzultálj orvosoddal, főleg ha gyógyszereket is szedsz.

 

forrás:
vitaminkiraly.hu
health.howstuffworks.com