Röviden:
1. Segít a máj egészségének megóvásában, elősegíti a méreganyagok távozását szervezetünkből.

2. Segíti a máj regenerálódását, új májsejtek képződése szempontjából is hasznos kiegészítő.

3. A szervezet saját antioxidáns termelését is fokozza, ez ugyancsak méregtelenítő hatását erősíti.

4. Étvágytalanság és gyomorpanaszok ellen is hasznos.

A máriatövis aktív hatóanyaga a silymarin, a ma ismert egyik leghatásosabb májvédő anyag. A silymarin legnagyobb koncentrációban a termésben fordul elő, azonban a magokban és a levelekben ugyancsak megtalálható.

Nem csupán megakadályozza a máj károsodását, hanem az új májsejtek termelődését is serkenti, melyek a sérült sejtek helyére léphetnek.

Mivel a máj az egyik legkeményebben dolgozó szervünk, általános egészségi állapotunk nagyban függ annak állapotától. A máj szűri ki a vérből a méreganyagokat és semlegesíti azokat, pl. a nikotint, az alkoholt, a kémiai anyagokat és szennyeződéseket. Néhány gyógyszer, beleértve a szteroidokat és a nagyobb mennyiségű Tylenolt is, nagyon megterhelik a májat, ezért néhány kutató szerint ezekben az esetekben a silymarin segíthet megőrizni a máj egészségi állapotát.

Ezen kívül a silymarin több „hagyományos” tünet enyhítésére is alkalmas, mint pl. a fáradtság, az étvágytalanság, valamint a különféle gyomorpanaszok.

Általában azok szokták kiegészítőként fogyasztani, akik nagymennyiségű gyógyszert szedtek, és így szeretnék megóvni a májuk egészségi állapotát. De azok számára is kifizetődő lehet,  akik akár észrevétlenül is, de terhelésnek teszik ki májukat. Ebbe a csoportba tartoznak azok, akik munkájuk során kémiai anyagokkal vannak körülvéve, pl. a festők, kozmetikusok, valamint kémiai növényvédő szerekkel dolgozó személyek.

Számos kutató állítja, hogy a silymarin lehet az egyik leghatékonyabb ma ismert májvédő anyag. A máriatövist használók akár 8-12 hét alatt javulást is könyvelhetnek el.

A máriatövis több gyógyszer hatását erősítheti és csökkentheti azok májkárosító mellékhatásait. További részletekért forduljunk dietetikushoz.

A máriatövisnek kifejezetten alacsony a toxicitása, és még terhes nők számára is biztonságosan alkalmazható. Mindazonáltal okozhat hasmenést. Ebben az esetben több rostot kell fogyasztanunk.

Kutatások alapján a máriatövis a következő tünetek kezelésekor lehet hasznos:

  • Epekő
  • Bőrbetegség, mint pl. ekcéma és  pikkelysömör
  • Májbetegség
  • Amanita gombamérgezés
  • Szívdobogás, szívritmus zavar
  • Fáradtság/gyengeség
  • Étvágytalanság
  • Gyomorpanaszok

Forrás: shop.builder.hu