a-vitamin_sárgarápa

Az A-vitamin alapvető tápanyag, amelyet az állati eredetű ételekkel veszünk magunkhoz, a karotinoidok pedig a gyümölcsökben és zöldségekben találhatók meg. A karotinoidok közül sok közeli rokonságban van az A-vitaminnal.

Szervezetünk például képes az egyik leggyakoribb karotinoidot, a beta-karotint A-vitaminná alakítani. De ez nem mondható ki az összes karotinoidról. A lutein és likopen fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében, szervezetünk viszont nem tudja őket A-vitaminná alakítani. Az A-vitaminnak csak gyenge antioxidáns hatása van, míg a béta-karotin, a lutein és a likopin erőteljes antioxidánsok, és a vitaminokhoz hasonló tevékenységet folytatnak szervezetünkben.

Az A-vitamin jó a szemnek

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a látáshoz. Segítségével a fényt jelekké alakítjuk át az agyunk számára. Ezzel lehetővé válik számunkra, hogy lássuk a részleteket és felismerjük a színeket. Az A-vitamin hiánya farkasvakságot okoz. Ez olyan állapot, amely során a szem nehezen alkalmazkodik a fényekhez. A farkasvakság két módon befolyásolja a vezető figyelmét. Először is nem lát részleteket a sötétben. Másodszor a szembejövő autók fényét erősebbnek észleli, mint azok valójában, Így azok elvakítják a vezetőt. Ha több mint egy percbe telik, míg szemünk alkalmazkodik a sötéthez egy színházban, akkor valószínűleg farkasvakságban szenvedünk. Kezelése viszonylag egyszerű. A leggyorsabb módja, hogy véget vessünk a farkasvakságnak, ha többet fogyasztunk az olyan magas A-vitamin-tartalmú ételekből, mint a máj, vagy vitaminpótlást alkalmazunk — napi 25 000 NE-ről fokozatosan csökkentjük az adagot 10 000 NE-ig. Az is jó, ha többféle zöldségből és gyümölcsből is többet fogyasztunk, vagy béta-karotin kapszulákat szedünk, de így a kezelés tovább tart, mintha egyszerűen csak állati eredetű A-vitamint szedünk.

A-vitamin a retinitis pigmentosa betegségre

A retinitis pigmentosa (RP) egy örökletes betegség, amely a retina pálcikáinak fokozatos romlása miatti gyengülő látással jár. Farkasvakságot okoz, azaz jó fényviszonyok között még jó a beteg látása, de szürkületkor vagy rossz belső megvilágítás esetén jelentősen romlik. A látótér beszűkülésével is együtt jár. A tünetek a betegség végső stádiumában már nagyon közel járnak a vaksághoz. Európában kb. százezren szenvednek ebben a betegségben, és az Egyesült Államokban is körülbelül ugyanennyi beteg található. A folyamat teljes vaksággal végződik.
Egy vizsgálat, amelyet a Harvard Medical School kutatói végeztek, azt mutatja, hogy napi 15 000 NE A-vitamin jelentősen lassítja az RP folyamatát. A tanulmány eredményei szerint tehát, ha valakit harminckét éves korában kezdenek el kezelni A-vitaminnal, akkor körül-belül hetvenéves koráig megőrizhet egy bizonyos fokú hasznos látást — ami hét évvel hosszabb, mint ha nem szedné az A-vitamint. Ráadásul egy korábbi kutatás azt mutatja, hogy a vitaminszerű koenzim Q10 napi 100 mg-os dózisban az RP bizonyos eseteiben javulást hoz.

Mire jó az A-vitamin ezen kívül?

Az A-vitamin nélkülözhetetlen a hámsejtek képződésében, amely a legtöbb szövetet határolja, illetve a bőrt alkotja. Sokan hatásosnak találják az olyan bőrproblémák kezelésében, mint például a pattanás.
Egy tanulmány szerint az A-vitamin egy bizonyos formája enyhülést hozhat a tüdőtágulásban, bár a kutatások a laboratóriumi patkányoknál elakadtak. Gloria De Carlo Massaro és Donald Massaro, a washingtoni Georgetown University School of Medicine kutatói tüdőtágulást indukáltak a laboratóriumi patkányokban. A tüdő úgynevezett alveoli sejtcsoportjai megnövekedtek s megkeményedtek. Ezután az állatok transzretinilsavat kaptak — az A-vitaminnak azt a formáját, amelyet a szervezet béta-karotinból állít elő. A vitamin hatására a normál alveoli sejtek képződése 50 százalékkal növekedett.
Az A-vitaminnak ezen kívül hormon jellegű hatása is van, amivel kontrollálja a sejtek növekedését, valamint normális differenciálódásukat. Mit is jelent ez? A differenciálódás azt jelenti, hogy új sejtek képződnek, akár szív-, tüdő- vagy csontsejtekké. A ráksejtek nem differenciálódnak. Más szavakkal: az A-vitamin segít a normális sejtek képződésében.

A-vitamin a légúti fertőzések esetén

Egészen 1928-ig visszatekintve a British Medical Journal vezető tápanyagkutatói úgy nevezik az A-vitamint, hogy „fertőzés elleni” vitamin. Az A-vitamin megnyújtja a hámsejteket, mintegy akadályt állítva ezzel a baktériumoknak és a vírusoknak. Amikor a laboratóriumi állatokat megfosztották az A-vitamintól, eleinte jó egészségnek örvendtek, majd hirtelen végzetes hanyatlás következett be. A boncolás során a kutatók kiterjedt fertőzéseket találtak az állatok belső szervein. Ezzel tehát bebizonyosodott, hogy az A-vitamin segít a fertőzések elleni küzdelemben.
A fejlődő országokban a gyermekek éveken át haltak meg kanyaróban, abban a légzőszervi megbetegedésben, amelyet a nyugati országokban szinte teljesen sikerült megszüntetni. Az 1970-es évek közepén Alfred Sommer, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem professzora felfedezte, hogy ezek a gyerekek súlyos A-vitamin-hiányban szenvedtek, és hogy egy rövid, de magas dózisú pótlás harmadára csökkentheti a halálozási rátát. A megelőző adag A-vitaminból 100 000 NE naponta, két napon át, majd ezt meg kell ismételni egy hónappal később is.
Néhány tanulmány más légzőszervi fertőzések esetében is gyógyítónak találta az A-vitamint, például a bárányhimlő és a pneumonia kezelése során. A megoldás kulcsa, hogy rövid ideig nagy dózisban kezelik a beteget A-vitaminnal — például két napon át, nagy mennyiséggel.

A nagy mennyiségű A-vitamin ártalmas lehet?

Van egy kis esélye annak, hogy az A-vitamin toxikus hatást fejt ki. Ezért van az, hogy a légúti (tüdő-) fertőzések kezeléséhez a magas dózist csak két napon át javasolják. Bár a 100 000 NE nagyon nagy adag, a két nap túlságosan rövid idő ahhoz, hogy mellékhatásokkal bírjon, amely hajhullással és fejfájással jár. Az A-vitamin túladagolás elsősorban az egyéb (B-, és C-vitamin) nem arányos növeléséből fakad, emiatt azt mondhatjuk, hogy inkább vitamin hiányként lehet értelmezni.

Általában az a biztonságos, ha napi 10 000 NE-t fogyasztunk A-vitaminból, éveken át.

Forrás: naturhirek.hu (All about Vitamins)

Béta-karotin lelőhely itt >>>

Az A-vitamint pedig itt találod >>>